Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, με μοναδικό θέμα την εμπλοκή της Ελλάδας στις πολεμικές επιχειρήσεις στην Λιβύη.

Όπως προκύπτει από τις επίσημες δηλώσεις των υπουργείων εξωτερικών και άμυνας η εμπλοκή αυτή ενδεχομένως να είναι μια μεγαλύτερη από μια…διευκόλυσνη των νατοϊκών δυνάμεων μέσω της Σούδας και των άλλων πολεμικών αεροδρομίων της χώρας.

Κατά πληροφορίες η Ελλάδα πρέπει να απαντήσει άμεσα και εντός των επομένων ορών για το τι είναι διατεθειμένη να προσφέρει σε αυτές τις επιχειρήσεις.

Οι επίσημες αναφορές από το Λονδίνο και το Παρίσι, καθώς και από την έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, επισημαίνουν πως οι επιχειρήσεις αναμένεται να αρχίσουν τις επόμενες ώρες παρά τον ίστατο ελιγμό της κυβέρνησης της Λιβύης να κηρύξει κατάπαυση του πυρός.

Πληροφορίες από τα μέτωπα των συγκρούσεων οι οποίες μεταδίδονται από τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία επιμένουν πως εξακολουθούν οι μάχες κυρίως γύρω από τον θύλακο της Βεγγάζης αλλά και σε απόσταση 180 χλμ από αυτήν.

Ανεπιβεβαίωτα σενάρια τα οποία είδαν το φώς της δημοσιότητας από εξειδικευμένους ιστότοπους εμπλέκουν στις πολεμικές επιχειρήσεις στη Λιβύη ελληνικά ιπτάμενα radar,ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη για την υποστήριξη των Βρετανικών και Γαλλικών βομβαρδιστικών, ενδεχομένως δε και μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού.

Δήλωση υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου

«Οι δυνάμεις μας είναι ούτως ή άλλως παρούσες στην περιοχή για να υποστηρίξουν ανθρωπιστικές επιχειρήσεις εδώ και πάρα πολλές μέρες. Και τώρα, θα συμβάλουμε με όσες δυνατότητες έχουμε προκειμένου να βρεθεί το συντομότερο μία, εις δυνατόν, διπλωματική, πολιτική λύση για να σταματήσει η σφαγή αυτή που γίνεται σε βάρος αμάχων, για να αποκατασταθεί η τάξη, για να υπάρξει μία Λιβύη, η οποία να είναι ανεξάρτητη, εθνικά κυρίαρχη και ακέραιη αλλά που να κινείται σύμφωνα με τις διεθνώς αποδεκτές αντιλήψεις για το τι σημαίνει Δημοκρατία, για το τι σημαίνει κράτος δικαίου».

 



Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook