Κάθε μέρα, κάθε ώρα, κάθε λεπτό, οι ήρωες της Φουκουσίμα, οι εναπομείναντες εργαζόμενοι του πυρηνικού εργοστασίου, δίνουν μία γενναία μάχη με το χρόνο και τη ραδιενέργεια. Κάθε φορά προσπαθούν να κάνουν κάτι για να αποφύγουν αυτό που για πολλούς μοιάζει με μία προαναγγελθείσα πυρηνική καταστροφή.

Σήμερα η προσοχή στρέφεται στους αντιδραστήρες 5 και 6, στους μόνους που μέχρι στιγμής δεν έχουν υποστεί πρόβλημα, αλλά η θερμοκρασία τους ανεβαίνει διαρκώς. Ετσι το πρωί άνοιξαν οπές στις οροφές των κτηρίων όπου βρίσκονται οι πυρηνικοί αντιδραστήρες για να αποφευχθούν εκρήξεις υδρογόνου. Παράλληλα, μηχανικοί χρησιμοποιούν μια αντλία νερού που λειτουργεί με ντίζελ για να ρίξουν νερό και να ψύξουν το αναλωθέν καύσιμο του αντιδραστήρα 5. Η προσπάθεια να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση και να χρησιμοποιηθούν ηλεκτρικές αντλίες νερού διαρκεί ημέρες στο εργοστάσιο. Κατά το πρακτορείο, η ηλεκτροδότηση αναμένεται να αποκατασταθεί στους αντιδραστήρες 1 και 2 σήμερα.

\"\"

Παράλληλα, συνεχίζονται οι έρευνες των σωστικών συνεργείων, αν και πια μοιάζουν μάταιες καθώς είναι απίθανο να βρεθούν επιζώντες. Μάλιστα ενώ πριν λίγες ώρες σήμανε «συναγερμός χαράς» με την ανεύρεση ενός επιζώντα 8 ημέρες μετά τον φονικό σεισμό και το τσουνάμι, τελικά και αυτόν τον πήραν πίσω…

Το «θαύμα» το οποίο νόμιζαν ότι συνέβη στρατιώτες που εντόπισαν ένα νεαρό άνδρα στα συντρίμμια ενός κτηρίου, αποδείχθηκε ότι ήταν κάθε άλλο παρά τέτοιο. Επρόκειτο απλώς για έναν σεισμοπαθή που επέστρεψε στο σπίτι του για να αποτιμήσει τις ζημιές. Το τηλεγράφημα περί \”διάσωσης\” του νεαρού αποσύρθηκε από το ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo.

Ο απολογισμός των νεκρών από τον τρομακτικό σεισμό και το επακόλουθο τσουνάμι της 11ης Μαρτίου στη βορειοανατολική Ιαπωνία επιδεινώθηκε κι άλλο, με την αστυνομία να κάνει λόγο για 7.197 επιβεβαιωμένους θανάτους, ενώ 10.905 άνθρωποι παραμένουν πάντοτε αγνοούμενοι.

Ο σεισμός μεγέθους 9 βαθμών, ο πιο ισχυρός που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία της χώρας, προκάλεσε τεράστιο τσουνάμι, ύψους 23 μέτρων. Ο απολογισμός των νεκρών έχει ήδη ξεπεράσει πολύ εκείνον του σεισμού στο Κόμπε, τον Ιανουάριο του 1995, που είχε στοιχίσει τη ζωή 6.434 ανθρώπων.

\"\"


Φεύγουν από την Ιαπωνία οι Αυστραλοί διασώστες

\"\"

Την ίδια ώρα, έτοιμη ν’ αναχωρήσει από την Ιαπωνία είναι η 76μελής ομάδα των αυστραλών διασωστών καθώς φαίνεται ότι δεν υπάρχει πλέον καμία ελπίδα να βρεθούν ζωντανοί μετά τον ισχυρό σεισμό και το τσουνάμι, δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι στο Σίδνεϊ.

Η ομάδα, η οποία έφθασε στο Τόκιο την περασμένη εβδομάδα με μεταγωγικό αεροσκάφος και έστησε τη βάση της στο ψαροχώρι Μιναμισανρίκου, θ αναχωρήσει από την Ιαπωνία απογοητευμένη καθώς δεν κατάφερε να ανασύρει κάποιον επιζώντα ή νεκρό.

«Εάν δε γίνει κάποιο θαύμα ως το τέλος της ημέρας, θα πούμε με βεβαιότητα ότι δεν υπάρχει πλέον καμία πιθανότητα να εντοπιστούν επιζώντες», δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας Ιαν Κρίμερ στην εφημερίδα The Australian.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook