Αποφασισμένος να αλλάξει δεδομένα δεκαετιών στην πολιτική της Ελλάδας προς τον απόδημο ελληνισμό και με πρόθεση να μη «χαϊδέψει αυτιά» αλλά να χαράξει μία «ολοκαίνουργια» πορεία, με την αναδιοργάνωση της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ), του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), αλλά και του τομέα της Παιδείας, παρουσιάστηκε την Τετάρτη στη Βουλή, στη συνεδρίαση της ειδικής μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δόλλης.

Μετανάστης και ο ίδιος από 15 ετών και με μία ενεργή πορεία και στην πολιτική της χώρας που τον φιλοξένησε, την Αυστραλία, αλλά κυρίως συνειδητοποιημένος Έλληνας πολίτης με την επιστροφή του στην Ελλάδα και τη συμμετοχή του στα κοινά, ο κ. Δόλλης μίλησε στα μέλη της Επιτροπής χωρίς μισόλογα για την ανάγκη ενός ευρύτερου «νοικοκυρέματος» με βάση νευραλγικούς στόχους και προτεραιότητες που θα μας επιτρέψουν, με μία σωστή προσέγγιση, όπως τόνισε, να μη χάσουμε την ελληνική διασπορά που είναι εθνικό κομμάτι της χώρας μας.

Υποσχόμενος απόλυτη ενημέρωση και οικονομική διαφάνεια, ζήτησε τη στενή συνεργασία των μελών της επιτροπής, ώστε υπεράνω κομματικών διαφορών, «χωρίς δογματισμούς και με ειλικρίνεια» να γίνει ένας νέος σχεδιασμός με κοινή ευθύνη, που θα δημιουργήσει μία μονιμότητα, η οποία θα αφήσει κάτι και μετά, «αλλιώς θα χάσουμε το παιχνίδι», όπως είπε.

«Πρέπει να ανοίξουμε μία ρεαλιστική κουβέντα και μέσα από μία νέα συλλογική συζήτηση να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο πιο μόνιμο» τόνισε, εξηγώντας ότι βασική προτεραιότητα είναι η προσέλκυση των ομογενών μας που βρίσκονται εκτός οργανώσεων και συνιστούν τη μεγάλη πλειοψηφία. Με δεδομένο αυτό, όπως επισήμανε, ιδιαίτερη σημασία έχει η ελληνική γλώσσα μέσα από προγράμματα διδασκαλίας που θα είναι ενταγμένα στο εκπαιδευτικό σύστημα των χωρών υποδοχής, θέμα το οποίο βρίσκεται υπό συζήτηση ήδη με την υφυπουργό Παιδείας Φώφη Γεννηματά. Πολύ βασικό θεωρείται επίσης το κομμάτι της προσχολικής εκπαίδευσης, καθώς επίσης και το να μπορεί η Ελλάδα να προσφέρει πολύγλωσση εκπαίδευση με πρόσβαση στους δύο πολιτισμούς και κοινωνίες που ζούν οι ομογενείς μας.

«Δεν είμαι υπουργός που δίνει επιταγές», υπογράμμισε ο κ. Δόλλης, ξεκαθαρίζοντας, με αυστηρή γλώσσα, ότι ως Ελληνας της διασποράς και άνθρωπος που επέλεξε να γίνει Ελληνας πολίτης, δεν μπορεί να στηρίζει ένα όργανο, όπως το ΣΑΕ, κρατικοδίαιτο. «Δεν μπορώ να πληρώνω γραφεία και να μην μπορώ να πληρώσω δασκάλους», είπε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη για ένα ΣΑΕ αυτοχρηματοδοτούμενο με νέους όρους για το τι σημαίνει εκπροσώπευση και με ποιο τρόπο, και ένα σύγχρονο ρόλο.

Λόγω της ευρύτητας του θέματος αποφασίστηκε να αφιερωθεί σε αυτό μία ολόκληρη συνεδρίαση της Επιτροπής, ώστε και η Επιτροπή από την πλευρά της να καταθέσει ολοκληρωμένα τις προτάσεις της. Παράλληλα, ο ίδιος πρότεινε τη σύσταση ειδικής επιτροπής με επικεφαλής τους δύο προέδρους, του ΣΑΕ και της Επιτροπής της Βουλής για τον Απόδημο, για τη δημιουργία του νέου πλαισίου λειτουργίας του ΣΑΕ.

omogeneia.ana-mpa.gr