(Τελευταία ενημέρωση 19.05)
Γάλλος αξιωματούχος ανέφερε πριν από λίγο ότι Γαλλικό αεροσκάφος βομβάρδισε χερσαίο στόχο κοντά στη Βεγγάζη

Έτοιμες για στρατιωτικές επιχειρήσεις με σκοπό την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη είναι οι χώρες της Δύσης λίγες μόνο ώρες μετά τη λήξη της συνόδου στο Παρίσι όπου θα αποφασίζονταν τα επόμενα βήματα. Οι πρώτες πτήσεις γαλλικών μαχητικών σε αποστολές αναγνώρισης άρχισαν, προετοιμασίες και στη Βρετανία, καθώς οι δύο χώρες θα σηκώσουν το βάρος των επιχειρήσεων.

Στις δηλώσεις του μετά το τέλος της συνόδου στο Παρίσι ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, τόνισε ότι οι επιχειρήσεις έχουν ήδη αρχίσει και ότι γαλλικά αεροσκάφη ήδη έχουν αναλάβει δράση κατά των λιβυκών δυνάμεων.

Γαλλικές στρατιωτικές πηγές ανέφεραν συγκεκριμένα ότι γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale είναι ήδη μέσα στον εναέριο χώρο της Λιβύης, σε όλη την έκταση της, εκτελώντας αποστολές αναγνώρισης.

Ο Γάλλος πρόεδρος επισήμανε ακόμη ότι οι επιχειρήσεις κατά των δυνάμεων του Καντάφι θα τερματιστούν όταν και ο ίδιος τερματίσει τις δικές του επιχειρήσεις. Είναι καθήκον μας να υποστηρίξουμε τους αραβικούς λαούς και να εργαστούν από κοινού για να τερματιστεί «η δολοφονική μανία στη Λιβύη».

Συγκέντρωση δυνάμεων

Το Σάββατο άρχισαν να συγκεντρώνονται σταδιακά οι δυνάμεις των δυτικών χωρών σε προετοιμασία της τελικής επίθεσης. Αμερικανικά αεροσκάφη (F-18, C-17s και ένα C-130) έφτασαν στο Αβιάνο της Ιταλίας ενώ έξι δανικά F-16 στη Σικελία.

Ανοιχτά των ακτών της Λιβύης ήδη πετούν αναγνωριστικά AWACS.

Η Ιταλία έχει διαθέσει επτά αεροπορικές και ναυτικές βάσεις για τις αμερικανικές και τις ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις.

Έτοιμος μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας δηλώνει και ο Καναδάς.

Την ίδια ώρα από εδάφους, οι δυνάμεις του Καντάφι επιτίθενται με σφοδρότητα κατά της Βεγγάζης, το τελευταίου προπυργίου των αντικαθεστωτικών, παρά την μονομερή κατάπαυση που είχε κήρυξει αργά την Πέμπτη το καθεστώς.

Σε ένα άλλο περιστατικό, ένα αεροσκάφος καταρρίφθηκε στη Βεγγάζη, αν και ο πιλότος του διασώθηκε με το εκτινασσόμενο κάθισμα.

Νωρίτερα μέσα στην ημέρα το Al Jazeera μετέδωσε ότι στο νοσοκομείο Τζάλα στη Βεγγάζη μεταφέρθηκαν 26 νεκροί και περισσότεροι από 40 τραυματίες μετά το βομβαρδισμό της πόλης.

Η στρατιωτική βάση της Σούδας

Στο μεταξύ σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκεται η Βάση της Σούδας η οποία σύμφωνα με κύκλους του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας θα συμμετάσχει στις επιχειρήσεις εφ΄οσον το στρατιωτικό "πλάνο" το απαιτεί.

Στην Βάση δύναται να προσγειώνονται και να απογειόνωνται αεροσκάφη που επιχειρούν, ενώ εκ παραλλήλου το Λιμάνι της Σούδας χρησιμεύει σε ανεφοδιασμό πολεμικών πλοίων.

in.gr-Flashnews.gr