Ο πρώτος στόχος των γαλλικών αεροσκαφών που επιχειρούν στη Λιβύη, με βάση την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την προστασία των Λίβυων πολιτών επετεύχθη με την καταστροφή ενός στρατιωτικού οχήματος περίπου στις 18,45 ώρα Ελλάδας, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Αμυνας, Λοράν Τεσέρ.

Όπως ανέφερε, στην επιχείρηση μετέχουν περίπου 20 αεροσκάφη που δρούν σε μια ακτίνα 100-150 χιλιομέτρων γύρω από την ανατολική πόλη Βεγγάζη, προπύργιο των εξεγερμένων.

Το αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκολ θα αναχωρήσει για τη Λιβύη το πρωί της Κυριακής, ενώ σύμφωνα με τον στρατιωτικό εκπρόσωπο, πρόκειται να συσταθεί αμέσως επιτελικό κέντρο της κεντρικής διοίκησης για τις επιχειρήσεις στη Λιβύη.

Νωρίτερα, μετά τη λήξη της κρίσιμης συνόδου κορυφής, σε διάγγελμα του, ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί έστειλε μήνυμα στον Μουαμάρ Καντάφι για άμεση κατάπαυση του πυρός.

\"\"Ο Νικολά Σαρκοζί είπε ότι συμμαχικά πολεμικά αεροσκάφη ήδη παρεμποδίζουν τις επιθέσεις των δυνάμεων του Καντάφι στη Βεγγάζη.

Ο Γάλλος προεδρός είπε ότι ο Καντάφι αγνόησε το διεθνές τελεσίγραφο για τον τερματισμό της βίας και ότι είναι καθήκον να στηρίξουμε τον αραβικό λαό.

\”Πρέπει να δράσουμε\”, όπως δήλωσε, \”σε συνεργασία με τα αραβικά κράτη για να τερματίσουμε την \”δολοφονική παράνοια\” στη Λιβύη\”

Ο Ν. Σαρκοζί υπογράμμισε ότι οι επιχειρήσεις κατά των δυνάμεων του Καντάφι θα τερματιστούν όταν και ο ίδιος τερματίσει τις δικές του επιχειρήσεις.

 

\"\"Ομπάμα: Είμαστε έτοιμοι να δράσουμε

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε τον λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι ότι η διεθνής κοινότητα θα ενεργήσει επειγόντως για να προφυλάξει τους λίβυους αντικαθεστωτικούς από την επιθετικότητά του εάν δεν σταματήσει η απο μέρους του βία.

\”Η συναίνεσή μας είναι πολύ ισχυρή και η απόφασή μας σαφέστατη. Οι πολίτες της Λιβύης θα πρέπει να προστατευθούν και στην περίπτωση που δεν τερματιστεί αμέσως η βία εναντίον των πολιτών, η συμμαχία μας είναι έτοιμη να ενεργήσει επειγόντως\” ανέφερε ο κ. Ομπάμα σε κοινή συνέντευξη Τϋπου με την πρόεδρο της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ.

Κάμερον: Ο Καντάφι το προκάλεσε

Την ανάγκη για ανάληψη άμεσους δράσης στη Λιβύη εξέφρασε από το Παρίσι ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

«Ο Καντάφι άφησε αυτό να συμβεί. Είπε ψέματα στη διεθνή κονότητα. Υποσχέθηκε κατάπαυση του πυρός και δεν το τήρησε. Αυτή τη δύσκολη στιγμή, η σκέψη μας είναι με αυτούς που θα ρισκάρουν τη ζωή τους για να σώζουν τις ζωές άλλων. Είναι προτιμότερο να πάρουμε το ρίσκο και να δράσουμε, παρά να επωμιστούμε τις συνέπειες της απραξίας μας, που δεν είναι άλλες από τη σφαγή των πολιτών», δήλωσε ο Κάμερον.

Μπαίνει στην Βεγγάζη ο Καντάφι

Μαζικά εγκαταλείπουν την Βεγγάζη οι κάτοικοι καθώς οι δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι έχουν απωθήσει τους αντικαθεστωτικούς και πλέον έχουν εισβάλει στο κέντρο της πόλης, μετά από από σφοδρούς βομβαρδισμούς και εκρήξεις .

Από την εισβολή έχουν σκοτωθεί έως τώρα 26 άνθρωποι και δεκάδες έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με ιατρικές πηγές του νοσοκομείου Ζάλα.

Επίθεση με βλήματα όλμου έχουν εξαπολύσει οι δυμάνεις του Καντάφι και στη Μιζουράτα ,που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών .Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, ελεύθεροι σκοπευτές, πιστοί στον Μουάμαρ Καντάφι, πυροβολούν αδιακρίτως, με αποτέλεσμα εως τώρα να χάσουν την ζωή τους δύο άτομα.

 Την ίδια στιγμή, το καθεστώς διαψεύδει οποιαδήποτε πληροφορία για βομβαρδισμούς και μάχες και ισχυρίζεται ότι τηρεί την κατάπαυση του πυρός. \”Ολα τα λιβυκά πολεμικά αεροπλάνα είνα τώρα εκτός λειτουργίας γιατί σεβόμαστε την κατάπαυση του πυρός\”, δήλωσε ο λίβυος υπουργός εξωτερικών στο BBC,  πριν από τις πληροφορίες για κατάρριψη μαχητικού αεροσκάφους πάνω από τη Βεγγάζη.

\"\" 

Το οπλοστάσιο της λιβυκής πολεμικής αεροπορίας

Μαχητικά αεροσκάφη παλαιάς σοβιετικής κατασκευής διαθέτει κυρίως η λιβυκή πολεμική αεροπορία: καταδιωκτικά MiG-21 (περίπου 20, τα περισσότερα εκ των οποίων δεν είναι ικανά να πετάξουν), πολλαπλών ρόλων MiG-23 (το κύριο όπλο της λιβυκής πολεμικής αεροπορίας, η οποία διαθέτει περίπου 100), δίωξης βομβαρδισμού Sukhoi Su-22 (30 με 40) και πολύ μικρό αριθμό βομβαρδιστικών μακράς εμβέλειας Sukhoi Su-24.

Επίσης, θεωρείται πως υπάρχουν ακόμα σε λειτουργική κατάσταση κάποια Dassault Mirage F1 (γαλλικής προέλευσης). Αξίζει να σημειωθεί πως δύο λιβυκά Mirage F1 βρίσκονται στη Μάλτα, καθώς οι πιλότοι τους ζήτησαν άσυλο εκεί, αφού αρνήθηκαν να βομβαρδίσουν διαδηλωτές. Επίσης, το καθεστώς Καντάφι διαθέτει αριθμό επιθετικών ελικοπτέρων Mil Mi-24 Hind, καθώς και έναν αριθμό ελαφρών μαχητικών/ εκπαιδευτικών γιουγκοσλαβικής, τσεχοσλοβακικής και ιταλικής προέλευσης.

Τα γαλλικά Dassault Rafale τα οποία χρησιμοποιούνται στην πρώτη φάση των συμμαχικών επιχειρήσεων πάνω από τη Λιβύη συγκαταλέγονται στα πιο εξελιγμένα μαχητικά αεροσκάφη του κόσμου αυτή τη στιγμή, σχεδιασμένα για αποστολές τόσο εναέριας υπεροχής όσο και προσβολής στόχων επιφανείας και ικανά για χρήση από επίγειες βάσεις και αεροπλανοφόρα.

\"\"

Μέρκελ: Συμφωνούμε, αλλά δεν θα συμμετάσχουμε

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι οι παγκόσμιες δυνάμεις είναι ενωμένες στο ότι η βία στη Λιβύη πρέπει να τερματιστεί, αλλά επιβεβαίωσε ότι η χώρα της δεν θα λάβει μέρος σε στρατιωτική επιχείρηση κατά του Καντάφι. Τις δηλώσεις αυτές έκανε η Μέρκελ μετά τη λήξη της έκτακτης συνόδου στο Παρίσι για τη λιβυκή κρίση.

Το Βερολίνο απείχε από την ψηφοφορία της Πέμπτης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που έδωσε το «πράσινο φως» για την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Λιβύη. Ωστόσο, η Μέρκελ τόνισε ότι η κυβέρνησή της παραχώρησε γερμανικά αναγνωριστικά αεροσκάφη AWACS για να αποσταλούν στο Αφγανιστάν, αντικαθιστώντας τα αμερικανικά που θα αναλάβουν την ίδια δράση στη Λιβύη.

Αντίθετα, ο Καναδάς συμφωνεί με την ιδέα της ανάληψης άμεσης στρατιωτικής δράσης κατά της Λιβύης, αλλά χρειάζεται δύο ημέρες για να προετοιμάσει τα μαχητικά του αεροσκάφη για μία επιχείρηση, δήλωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος στη διάρκεια της έκτακτης διεθνούς συνόδου στο Παρίσι.

«Ενώ ο Καναδάς στηρίζει την άμεση δράση, τα καναδικά μαχητικά αεροσκάφη μόλις έφθασαν στην περιοχή και θα χρειαστούν δύο ημέρες για να προετοιμαστούν για την όποια αποστολή», είπε μέσω email στο Ρόιτερς εκπρόσωπος του Καναδού πρωθυπουργού Στέφεν Χάρπερ.

Ακόμα, δεν συμμετείχαν τελικά στην έκτακτη διεθνή σύνοδο εκπρόσωποι της Αφρικανικής Ένωσης. Σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, η Αφρικανική Ένωση που είχε προσκληθεί να συμμετάσχει στη σύνοδο στο Παρίσι, προετοιμάζει μία προσπάθεια διαμεσολάβησης της τελευταίας στιγμής στην πρωτεύουσα της Μαυριτανίας, Νουακσότ.


Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook