Ενώ συνεχίζονται οι τιτάνιες προσπάθειες στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, αγωνία επικρατεί και για ποσοστά ραδιενέργειας που ανιχνεύονται σε τρόφιμα.

Η Ιαπωνία επιβεβαίωσε ότι ραδιενεργό ιώδιο έχει μολύνει τρόφιμα κοντά στο κατεστραμμένο από το σεισμό και το τσουνάμι πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα και μελετά την περίπτωση απαγόρευσης διάθεσης στο κοινό τέτοιων μολυσμένων προιόντων από την περιοχή αυτή, ανακοινώθηκε σήμερα από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας.

«Αν και το ραδιενεργό ιώδιο έχει διάρκεια ζωής περίπου οκτώ ημερών και η μόλυνση υλικών με αυτό δεν μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες , υπάρχει μικρής διάρκεια κίνδυνος για την υγεία των ανθρώπων εάν η ρεδιενεργός αυτή ουσία στα τρόφιμα εισέλθει στον ανθρώπινο οργανισμό» γι\’ αυτό μελετάται η απαγόρευση κατανάλωσης των τροφίμων αυτών, αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΙΑΕΑ.

 
Οσον αφορά στην κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό, οι ιαπωνικές αρχές σχεδιάζουν με τη βοήθεια του στρατού και πυροσβεστών να εγκαταστήσουν ένα μηχανισμό που θα ρίχνει συνεχώς νερό στους αντιδραστήρες, ώστε να ψυχθεί το ραδιενεργό καύσιμο, ανακοίνωσε ο υπουργός Αμυνας της χώρας.

Νωρίτερα, η υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας είχε ανακοινώσει ότι η ηλεκτροδότηση θα αποκατασταθεί σήμερα σε τέσσερις από τους έξι αντιδραστήρες του εργοστασίου στη Φουκουσίμα.

\"\"

Στο μεταξύ, ένα ηλεκτρικό καλώδιο συνδέθηκε με τον αντιδραστήρα 2, για να τεθούν σε λειτουργία τα συστήματα ψύξης, αλλά η παροχή ρεύματος δεν έχει ακόμα αποκατασταθεί.

Οι ιαπωνικές αρχές συνέστησαν στον πληθυσμό που εγκαταλείπει την περιοχή κοντά στον πυρηνικό εργοστάσιο, τη λήψη ιωδίου, που είναι προληπτικό μέτρο για την αντιμετώπιση του καρκίνου του θυρεοειδούς.

Στο μεταξύ ο απολογισμός των νεκρών από τον τρομακτικό σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου επιδεινώθηκε κι άλλο, με την αστυνομία να κάνει λόγο για 7.197 επιβεβαιωμένους θανάτους, ενώ 10.905 άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι.

\"\"

Ο Ιαπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν σχεδιάζει να καλέσει την αντιπολίτευση να συμμετάσχει σε έναν \”ευρύ συνασπισμό\”, για να υπάρξει από κοινού διαχείριση της πολιτικής για την ανοικοδόμηση της χώρας.

Σεισμική δόνηση μεγέθους 6,1 βαθμών σημειώθηκε σήμερα στην επαρχία Ιμπαράκι, η οποία βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 100χλμ βορειοανατολικά του Τόκιο.

\"\"

\"\"

\"\"

protothema

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook