Τελευταία ενημέρωση : 10:26

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση «Αυγή της Οδύσσειας» στη Λιβύη, με τις δυτικές δυνάμεις να βομβαρδίζουν τα συστήματα αεράμυνας των δυνάμεων του Μουαμάρ Καντάφι. Συνεχείς είναι οι προσγειώσεις και απογειώσεις αεροσκαφών διαφόρων τύπων και εθνικοτήτων στην αεροπορική βάση ευκολίας στο Μουζουρά Ακρωτηρίου στα Χανιά, ενώ μεγάλη είναι και η κίνηση των πολεμικών πλοίων στην Σούδα, που καταπλέουν στις προβλήτες της Νατοικής βάσης στο Μαράθι, ανεφοδιάζονται και αναχωρούν για Λιβύη.

Τα ξημερώματα ακούστηκαν ριπές αντιαεροπορικών όπλων και στην Τρίπολη. Επιβλήθηκε επιτυχώς η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, υποστηρίζουν οι ΗΠΑ, ενώ το λιβυκό καθεστώς ανεβάζει στους 64 τους νεκρούς από τις επιθέσεις και ξεκίνησε τη διανομή όπλων, με στόχο να εξοπλίσει ένα εκατομμύριο πολίτες. Επίσης, απαιτεί την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και διακόπτει τη συνεργασία με την Ευρώπη για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης. Πόλεμο διαρκείας προανήγγειλε ο Λίβυος ηγέτης, υποστηρίζοντας ότι «η ήττα της Δύσης είναι αναπόφευκτη».

Ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ, ναύαρχος Μάικ Μάλεν, δήλωσε την Κυριακή ότι «έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος τις τελευταίες 24 ώρες» και επιβλήθηκε επιτυχώς η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη χώρα, ωστόσο «μένουν πολλά να γίνουν ακόμα».

Ο ίδιος τόνισε ότι η επέμβαση των δυτικών δυνάμεων ανάγκασε τις δυνάμεις του καθεστώτος να διακόψουν τις επιχειρήσεις στη Βεγγάζη. Όσον αφορά στη χρήση χημικών όπλων από τις δυνάμεις του καθεστώτος, ο Μάλεν είπε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις που να οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα.

Σύμφωνα με ανταποκριτές ξένων δικτύων, ριπές αντιαεροπορικών όπλων ακούστηκαν στην Τρίπολη τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής. Τα πυρά ακολούθησαν εκρήξεις και πυρά πολυβόλων.

«Η πλειονότητα των στόχων ήταν στην περιοχή της Τρίπολης» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Τζον Λόριμερ. Ο ίδιος τόνισε ότι η Γαλλία συνεχίζει τις αεροπορικές επιχειρήσεις και σήμερα. «Οι γαλλικές επιχειρήσεις συνεχίζονται. Τα γαλλικά αεροσκάφη είναι έχουν λάβει θέσεις» είπε ο Λόριμερ.

Αμερικανικά μαχητικά, υποστηριζόμενα από αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές με στόχο τις χερσαίες δυνάμεις και τη λιβυκή αεράμυνα. Όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο, «αμερικανικά αεροσκάφη του Πολεμικού Ναυτικού τύπου Growler παρείχαν στήριξη ηλεκτρονικού πολέμου πάνω από τη Λιβύη, ενώ αεροσκάφη AV-8B Harrier από την 26η Μονάδα Πεζοναυτών πραγματοποίησαν επιθέσεις κατά των χερσαίων δυνάμεων και της αεράμυνας (του Καντάφι)».

Περισσότεροι από 110 πύραυλοι έχουν εκτοξευτεί από τις βρετανικές, τις γαλλικές και τις αμερικανικές δυνάμεις και, σύμφωνα με το BBC, οι στρατιωτικοί διενεργούν τον πρώτο απολογισμό από τις στοχευμένες επιθέσεις. Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι οι πυραυλικές επιθέσεις στόχευσαν εγκαταστάσεις αεράμυνας στην Τρίπολη και τη Μιζουράτα.

Διάγγελμα Καντάφι

«Η ήττα της Δύσης είναι αναπόφευκτη» λέει ο Καντάφι στο «διάγγελμα πολέμου» του το μεσημέρι της Κυριακής, με το οποίο καλεί τους Λίβυους στα όπλα την στιγμή που οι δυτικές δυνάμεις βομβαρδίζουν τη λιβυκή αεράμυνα.

«Δεν θα εγκαταλείψουμε τη χώρα μας, θα την απελευθερώσουμε» λέει ο Λίβυος ηγέτης, που αναφέρει ότι οι επιθέσεις της Δύσης ισοδυναμούν με τρομοκρατική επίθεση -από την οποία, μάλιστα, η Λιβύη «θα βγει ενισχυμένη».

Προσπαθώντας να κινητοποιήσει όσες δυνάμεις απομένουν στο λιβυκό καθεστώς, ο συνταγματάρχης ανέφερε ότι όλοι «οι Λίβυοι πιάνουν τα όπλα για να υπερασπιστούν τη χώρα», υποσχόμενος στη Δύση έναν πόλεμο διαρκείας.

Οι βάσεις στην Κρήτη

Μεταγωγικά αεροσκάφη προσγειώνονται και απογειώνονται διαρκώς στην Αμερικανική αεροπορική βάση ευκολίας της \”Σούδας\” που βρίσκεται στο Μουζουρά Ακρωτηρίου. Επίσης μαχητικά αεροσκάφη των χωρών που επιχειρούν στην Λιβύη , όπως η Γαλλία, προσγειώνονται για ανεφοδιασμό.

Στη Σούδα βρίσκονται δύο αμερικανικά πετρελαιοφόρα, ένα αναγνωριστικό αεροσκάφος, ενώ αναμένεται και ένα πυρηνικό υποβρύχιο. Παράλληλα, η Γαλλία έχει ζητήσει άδεια να προσγειωθούν για ανεφοδιασμό έξι Mirage προερχόμενα από το Κατάρ.

Από τη Σούδα πέρασε και το αμερικανικό υποβρύχιο Florida που εκτόξευσε πολλούς πυραύλους Tomahawk εναντίον λιβυκών θέσεων.

Όπως έχει δημοσιεύσει το Flashnews.gr. , προς το παρον και μέχρι απόψε το βράδυ που θα οριστικοποιηθεί το στρατιωτικό σχέδιο του ΝΑΤΟ, ο ρόλος της αεροπορικής βάσης των ΗΠΑ και της ναυτικής βάσης του ΝΑΤΟ στο Μαράθι, περιορίζεται στον συνήθη ρόλο παροχής διοικητικής υποστήριξης και ανεφοδιασμού της πολεμικής μηχανής που προωθείται προς την ΛΙβύη.

Η Ελλάδα

Σε ετοιμότητα βρίσκεται η Ελλάδα να παρέχει διευκολύνσεις στο ΝΑΤΟ για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη, εάν αυτό χρειαστεί. Η κυβέρνηση διαθέτει δύο ελικόπτερα διάσωσης Super Puma, ενώ η φρεγάτα Ύδρα βρίσκεται ήδη εν πλω, ανάμεσα στην Κρήτη και τη Λιβύη.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Mega, η Ελλάδα σχεδίαζε αρχικά να διαθέσει τέσσερα F-16, μετά, όμως, από αναβολές στην λήψη απόφασης για στρατιωτική δράση από το ΝΑΤΟ, αποφάσισε να μην διαθέσει προς το παρόν τα αεροσκάφη.

Ωστόσο, εάν χρειαστεί, θα στείλει δύο ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης, ενώ διαθέτει και ένα ιπτάμενο ραντάρ που θα πραγματοποιεί πτήσεις ανάμεσα σε Κρήτη και Σικελία.

Στη Σούδα βρίσκονται δύο αμερικανικά πετρελαιοφόρα, ένα αναγνωριστικό αεροσκάφος, ενώ αναμένεται και ένα πυρηνικό υποβρύχιο. Παράλληλα, η Γαλλία έχει ζητήσει άδεια να προσγειωθούν έξι Mirage προερχόμενα από το Κατάρ.

Επιπλέον, οκτώ βελγικά F-16 βρίσκονται στον Άραξο, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και το Άκτιο για ΝΑΤΟϊκά ιπτάμενα ραντάρ.

Σύμφωνα, με ανώτατες πηγές του ΓΕΕΘΑ, τα οκτώ βελγικά μαχητικά βρίσκονται στην Ελλάδα από την περασμένη εβδομάδα για εκπαιδευτικούς λόγους. Όταν αρχισαν οι γαλλικές επιχειρήσεις οι πιλότοι τους έλαβαν εντολή να παραμείνουν στον Αραξο και να περιμένουν εντολές για το αν θα επιχειρήσουν κατά της Λιβύης είτε από την Ελλάδα, είτε από τη γειτονική Ιταλία.

Η Βρεττανία

Η Βρετανία επιβεβαίωσε ότι εκτοξεύτηκαν πύραυλοι κρουζ τύπου Stormshadow από αεροσκάφη Tornado. «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η RAF (Βασιλική Πολεμική Αεροπορία) άνοιξε επίσης πυρ με πυραύλους Stormshadow από έναν αριθμό Tornado GR4» δήλωσε ο στρατηγός Τζον Λόριμερ, εκπρόσωπος των βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Η Βρετανία έχει αναπτύξει, επίσης, υποβρύχια κλάσης Trafalgar (τα οποία εκτόξευσαν πυραύλους Τόμαχοκ το Σάββατο), αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού VC10 και Tristar καθώς και κατασκοπευτικά αεροσκάφη E3D Sentry και Sentinel. Σε ετοιμότητα βρίσκονται μαχητικά Typhoon, ενώ στις ακτές της Λιβύης πλέουν και δύο φρεγάτες, οι HMS Cumberland και HMS Westminster, που μπορούν να λάβουν μέρος στις επιχειρήσεις. Ενδέχεται να σταλούν στην περιοχή και καταδρομικά.

Η Γαλλία

Η Γαλλία έχει αναπτύξει 20 μαχητικά αεροσκάφη, περιλαμβανομένων μαχητικών πολλαπλών ρόλων Rafale, μαχητικών Mirage και τουλάχιστον ενός αεροσκάφους AWACS. Οι Γάλλοι επιχειρούν από την αεροπορική βάση Σολενζαρά στην Κορσική, από όπου τα μαχητικά μπορούν να φθάσουν στη Λιβύη μετά από ωριαία πτήση.

Το αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκωλ βρίσκεται στις γαλλικές ακτές στη Μεσόγειο και αναμένεται να πλεύσει την Κυριακή προς τη Λιβύη. Αναμένεται να φθάσει στις ακτές της χώρας αργά την Δευτέρα. Μεταφέρει 15 μαχητικά και συνοδεύεται από τρεις φρεγάτες, ένα πλοίο ανεφοδιασμού κι ένα υποβρύχιο.

Το Παρίσι έχει θέσει επίσης σε κατάσταση συναγερμού βάσεις στη Μασσαλία και στην Ιστρ, όπου βρίσκονται αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού. Η χώρα επανεντάχθηκε στο στρατιωτικό βραχίονα του NATO το 2009, μετά από τέσσερις δεκαετίες.

Οι ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που ανακοίνωσαν ότι η συμμετοχή τους θα είναι «περιορισμένη» έχουν αναπτύξει αεροσκάφη, πέντε πολεμικά πλοία και τρία υποβρύχια που μεταφέρουν πυραύλους Τόμαχοκ και αεροσκάφη επιτήρησης και ηλεκτρονικού πολέμου, σύμφωνα με το Πεντάγωνο. Ένα από τα πλοία είναι καταδρομικό που μεταφέρει κατευθυνόμενους πυραύλους, ωστόσο δεν υπάρχουν αεροπλανοφόρα κοντά στη Λιβύη.

Το αεροπλανοφόρο Enterprise, που πρόσφατα βρισκόταν στην Ερυθρά Θάλασσα, έχει μετακινηθεί ανατολικά για να συμμετάσχει, μαζί με το USS Carl Vinson, σε επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν. Η αεροπορική βάση Αβιάνο, νότια των Ιταλικών Άλπεων, είναι η μόνη που έχουν οι ΗΠΑ στην περιοχή με αεροσκάφη διαθέσιμα (42 F-16).

Η Ιταλία

Η Ιταλία έχει θέσει σε ετοιμότητα δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη στο Τράπανι, στην δυτική Σικελία. Μαχητικά τύπου Tornado θα χρησιμοποιηθούν για να εξουδετερωθεί η λιβυκή αεράμυνα, ενώ αεροσκάφη F-16 και Eurofighter μπορούν να λάβουν μέρος σε διάφορων τύπων αποστολές. Η Ρώμη, όπως δήλωσε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, πρόσφερε επίσης τη χρήση μιας ΝΑΤΟϊκής βάσης κοντά στη Νάπολη ως επιχειρησιακού κέντρου και μπορεί να λάβει μέρος σε στρατιωτικές ενέργειες.

Επίσης, και οι επτά μεγάλες ιταλικές στρατιωτικές βάσεις στην Ιταλία είναι διαθέσιμες, είπε ο υπουργός Άμυνας Ινιάτσο λα Ρούσα, κι ορισμένες συμμαχικές χώρες ζήτησαν να τις χρησιμοποιήσουν. Οι πέντε είναι στη νότια Ιταλία και στη Σικελία, πολύ κοντά στη Λιβύη.

Άλλες χώρες

Η Ισπανία διέθεσε ένα αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού, μια φρεγάτα F-100, ένα υποβρύχιο, ένα αεροσκάφος ναυτικής επιτήρησης και τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων F-18.  Είναι επίσης διαθέσιμες δύο στρατιωτικές βάσεις σε Καντίθ και Σεβίλλη.

Η Δανία έχει στείλει έξι αεροσκάφη F-16. Θα σταλεί επίσης ένα στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος και περίπου 100 άνδρες, πιλότοι και προσωπικό υποστήριξης. Η Νορβηγία διαθέτει μαχητικά F-16 και πιθανώς ένα μεταγωγικό τύπου Hercules για να συμβάλλει στις επιχειρήσεις ανθρωπιστικής βοήθειας.

Κατάρ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν ανακοινώσει ότι θα διαθέσουν μαχητικά αεροσκάφη. Σύμφωνα με πηγές που είναι ενήμερες για την επιχείρηση θα είναι περίπου 6.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook