Οι ΗΠΑ «επιτηρούν από πολύ κοντά» τα αποθέματα αερίου μουστάρδας που κατέχει ο λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι, στο πλαίσιο της επιχείρησης της συμμαχίας κατά της Λιβύης, ανέφερε χθες ο αρχηγός του μεικτού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, στρατηγός Μάικ Μάλεν.

«Υπάρχει μια αρκετή ποσότητα αποθηκευμένη και η χρήση του εξαιρετικά επικίνδυνου αυτού αερίου μπορεί να προκαλέσει σοβαρότατα προβλήματα, όπως χημικά εγκαύματα στα μάτια, στο δέρμα και στα πνευμόνια\” ανέφερε ο στρατηγός στην εκπομπή του CBS, Face the nation.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό απαγόρευσης των χημικών όπλων, στον οποίο μετέχει και η Λιβύη από το 2004, το καθεστώς του συνταγματάρχη Καντάφι διαθέτει σήμερα τουλάχιστον 10 τόνους τέτοιου αερίου αλλά, όπως έχει αναφέρει ο ίδιος, έχουν καταστραφεί τα εφόδια που επιτρέπουν τη χρήση του άκρως επικίνδυνου αυτού αερίου.

Τι είναι το αέριο μουστάρδας

Πρόκειται για άχρωμο και άοσμο υγρό στην καθαρή του μορφή, το οποίο γίνεται καφέ με οσμή σκόρδου όταν αναμειχθεί με άλλα χημικά. Προκαλεί κνησμό, δάκρυα, επώδυνες φλύκταινες σε όλο το σώμα, χρόνιες βλάβες στους πνεύμονες, τύφλωση, καρκίνο.

Ονομάστηκε έτσι επειδή μια εκ των μεθόδων παραγωγής του, απέφερε ένα καφέ – κίτρινο υγρό που μύριζε σαν μουστάρδα. Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά ως επιθετικό, χημικό όπλο στο τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου προκαλώντας σοβαρές βλάβες στους πνεύμονες και στα μάτια πολλών στρατιωτών.

Στη μάχη του Υπρ, στο Βέλγιο, τον Ιούλιο του 1917, τα βρετανικά στρατεύματα δέχτηκαν καταιγιστικά πυρά με οβίδες από αέριο μουστάρδας. Οι Γάλλοι το ονόμασαν Υπερίτη, από το όνομα της πόλης

Ο Υπερίτης χρησιμοποιήθηκε και από τους συμμάχους εναντίον των Γερμανών. Μάλιστα, σε βομβαρδισμό της 14ης Οκτωβρίου του 1918, θύμα του Υπερίτη υπήρξε και ο νεαρός -τότε δεκανέας- Aδόλφος Χίτλερ…

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook