Πρωτοβουλία για αναθεώρηση του πλαισίου εισαγωγής των ταμειακών μηχανών στις λαϊκές αγορές, δεσμεύθηκε να αναλάβει ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Κουτσούκος, προκειμένου «να βρεθεί ένας τρόπος να μείνουν ζωντανές οι λαϊκές αγορές», καθώς «το σύστημα αυτό έχει προβλήματα».

 Στο πλαίσιο συζήτησης επερώτησης του ΚΚΕ στην Ολομέλεια της Βουλής και ανταποκρινόμενος σε σχετικές παρατηρήσεις του Αστ. Ροντούλη (ΛΑΟΣ), ο κ. Κουτσούκος υπενθύμισε πως κι ο ίδιος ήταν αντίθετος στην εισαγωγή των ταμειακών μηχανών στις λαϊκές αγορές, αλλά «η κυβέρνηση αποφάσισε ένα συγκεκριμένο τρόπο. Φαίνεται ότι έχει προβλήματα. Θα αναλάβω πρωτοβουλία ώστε και με τη δική σας βοήθεια να ψάξουμε να βρούμε πρόσφορες λύσεις.

 Διότι, πράγματι, πιστεύω, πως πρέπει να ‘ναι ζωντανή η λαϊκή αγορά, να δίνει διέξοδο στον τοπικό παραγωγό και ιδιαίτερα σ’ αυτόν που είναι μικρός και δεν είναι οργανωμένος».

Κατά την συζήτηση της επερώτησης του ΚΚΕ ο Υπουργός και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ.κ. Σκανδαλίδης και Κουτσούκος, εξέφρασαν την πεποίθησή τους πως ο αγροτικός τομέας μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την ανατροπή του υφιστάμενου παραγωγικού μοντέλου και να δώσει τη δυνατότητα να σταθεί η χώρα στα πόδια της.

Μέσα στο δεδομένο πλαίσιο που διαμορφώνει η ένταξη της χώρας στην ΕΕ και την Κοινή Αγροτική Πολιτική, «προσπαθούμε να στραφούμε στην παραγωγή, να κάνουμε δίκαιη κατανομή των ενισχύσεων και να διαμορφώσουμε ένα στοιχειωδώς ανταγωνιστικό αγροδιατροφικό μοντέλο»,ανέφερε ο Κώστας Σκανδαλίδης.

Στόχος, είπε, είναι η «ποιοτική αναβάθμιση και ανάδειξη της ταυτότητας της αγροτικής παραγωγής, ιδίως εκείνης που μπορεί να αυξήσει τις εξαγωγές, ώστε να επιτευχθεί αυτάρκεια από παραδοσιακά προϊόντα στις τοπικές αγορές και να υποκατασταθούν οι εισαγωγές από ελληνικά προϊόντα».

Από πλευράς ΚΚΕ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Σπύρος Χαλβατζής κατήγγειλε την κυβερνητική πολιτική, που, όπως είπε, ευθυγραμμιζόμενη με τις στοχεύσεις της ΚΑΠ, «οδηγεί στην καταστροφή της μικρομεσαίας αγροτιάς και την συγκέντρωση της παραγωγής, σε λίγα χέρια».

Αιχμηρός υπήρξε ο κ. Χαλβατζής για τις επιλογές της Αγροτικής Τράπεζας, «που προωθεί την πολιτική της ιδιωτικοποίησης μεγάλων συνεταιριστικών επιχειρήσεων και θα φέρει νέα δεινά για τους αγρότες», ενώ δήλωσε πως το κόμμα τους δεν μετέχει στο διάλογο με τους κατά τόπους αγρότες που διοργανώνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, θεωρώντας πως οι σχετικές εκδηλώσεις «έχουν χαρακτήρα φιέστας» και δεν αποσκοπούν σε ουσιαστικό διάλογο, αλλά μονάχα σε «μικροδιορθώσεις».

Το ΚΚΕ έθεσε και μια σειρά από ερωτήματα που αφορούν στη λειτουργία των τριών εργοστασίων ζάχαρης, τις «εξευτελιστικές» τιμές στο λάδι, στο κρασί, στα αρνιά και σε άλλα προϊόντα – ενώ ζήτησε παραγραφή των χρεών των μικρομεσαίων γεωργών και κτηνοτρόφων.

Απαντώντας, ο Γ. Κουτσούκος ανέφερε πως η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες να εξοικονομήσει χρήματα, ώστε να βάλει τους τευτλοπαραγωγούς σε κάποια προγράμματα ολοκληρωμένης διαχείρισης και να αντιμετωπιστεί το κόστος παραγωγής. Σε αντίθετη περίπτωση, θα κλείσουν και τα εναπομείναντα εργοστάσια ζάχαρης.

Σε ό,τι αφορά τους ροδακινοπαραγωγούς, σύντομα θα διευθετηθεί το πρόβλημα της εγγυοδοσίας των επιχειρήσεων που τους χρωστούν περί τα 17 εκατ. ευρώ.

Για τους ελαιοπαραγωγούς καταβάλλεται προσπάθεια να χρηματοδοτηθούν με δανειοδοτήσεις μέσα από το κεφάλαιο των κρατικών εγγυήσεων, καθώς, παρά την μείωση της παραγωγής και την έλλειψη πολύ μεγάλων αποθεμάτων, οι τιμές παραμένουν πολύ χαμηλές.

Για δε τον ΕΛΓΑ, παρ\’ ότι το υπουργείο εκτιμά πως το τιμολόγιό του είναι πολύ χαμηλότερο απ’ αυτό που θα πλήρωνε ο παραγωγός, αν ίσχυε η παρακράτηση του 3% υπέρ του Οργανισμού, «έχουμε βάλει τις υπηρεσίες του να μας προτείνουν σχέδιο, με βάση το οποίο, ο ίδιος ο παραγωγός που νοιώθει ότι αδικείται θα διορθώνει το ασφάλιστρο, χωρίς να χάνει το δικαίωμα εκτίμησης επί της ζημιάς».

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Μαρκόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση για μηδενική απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και για έλλειψη πρωτοβουλιών, προκειμένου να εκμεταλλευτεί η Ελλάδα για λογαριασμό των προϊόντων της, τόσο το σκάνδαλο με το νοθευμένο ισπανικό ελαιόλαδο στις ΗΠΑ, όσο και την εισήγηση της Ευρωβουλής για αλλαγή στα ποσοστά εισαγωγής πατάτας από την Αίγυπτο.

Ο Αστέριος Ροντούλης (ΛΑΟΣ) ζήτησε αυστηρούς κανονισμούς λειτουργίας στις λαϊκές αγορές, προκειμένου να αποφεύγονται τα «καρτέλ», καθώς και έλεγχο της ταυτοπροσωπίας πωλητή και παραγωγού. Ο κ. Ροντούλης ζήτησε κατάργηση της ταμειακής μηχανής στις λαϊκές – κι αν αυτό δεν είναι δυνατόν, κατάργηση του ΦΠΑ που αναγκάζει τους παραγωγούς να προσφεύγουν σε λογιστές επ’ αμοιβή.

Η Ευαγγελία Αμανατίδου – Πασχαλίδου (ΣΥΡΙΖΑ) ζήτησε μεταξύ άλλων, να παγώσουν τα χρέη των κτηνοτρόφων για 3 χρόνια, να μειωθεί ο ΦΠΑ των ζωοτροφών στο 6,5%, να δώσει η κυβέρνηση επιστροφή φόρου πετρελαίου 4% επί των τιμολογίων πώλησης των κτηνοτροφικών προϊόντων και να δώσει κίνητρα για τη δημιουργία μεταποιητικών μονάδων σε συνεταιρισμούς και ομάδες κτηνοτρόφων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook