Επαναλαμβάνονται από το πρωί της Δευτέρας οι γαλλικές αεροπορικές επιθέσεις στη Λιβύη, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του γαλλικού Γενικού Επιτελείου, συνταγματάρχης Τιερί Μπιρκάρ.

Τα αεροσκάφη απογειώνονται από τις βάσεις της Κορσικής και του Σεν Ντιζιέ (ανατολική Γαλλία) και χρειάζονται περίπου τρεις ώρες για να φτάσουν στη ζώνη των επιχειρήσεων.

\"\"Τα βρετανικά και αμερικανικά πλοία εξαπέλυσαν πυραύλους Τόμαχοκ προκειμένου να αχρηστεύσουν την αεράμυνα του Μουαμάρ Καντάφι. Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, τουλάχιστον 20 στόχοι χτυπήθηκαν σε όλη τη χώρα την Κυριακή.

Στόχος των συμμαχικών δυνάμεων είναι να καταφέρουν να αφαιρέσουν την τεχνολογική υπεροχή των δυνάμεων του Καντάφι και όπως αναφέρουν Αμερικανοί αξιωματούχοι να αποκόψουν τον ανεφοδιασμό των δυνάμεων του καθεστώτος που έχουν φτάσει μέχρι τη Βεγγάζη, την «πρωτεύουσα» των αντικαθεστωτικών.

Στη διάρκεια των βομβαρδισμών ένα τριώροφο κτίριο στην κατοικία του Μουμάρ Καντάφι στην Τρίπολη καταστράφηκε. Ο Λίβυος ηγέτης χρησιμοποιούσε το κτίριο για αρκετά τηλεοπτικά του διαγγέλματα και είναι το ίδιο που είχε βομβαρδιστεί και πάλι από τις ΗΠΑ το 1986.

Αξιωματούχοι των συμμαχικών δυνάμεων είπαν σε δημοσιογράφους ότι το κτίριο αποτελούσε στρατηγείο ελέγχου του Λίβυου ηγέτη. Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ, δια στόματος του ναυάρχου Γουίλιαμ Κόρτνει, διαμηνύουν ότι στόχος δεν είναι η ανατροπή του Λίβυου ηγέτη.

\"\"Η πρόθεση δεν είναι ξεκάθαρη

Τα ρεπορτάζ και τα άρθρα στα διεθνή ΜΜΕ προσπαθούν να απαντήσουν στο ερώτημα ποια είναι τα κίνητρα πίσω από την ενεργή συμμετοχή Παρισιού και Λονδίνου στις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Αρκετοί βλέπουν ως πιθανό κίνητρο για τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί τις προεδρικές εκλογές που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι χάνει με μεγάλη διαφορά και την βελτίωση της δημόσιας εικόνας του.

Σε ρεπορτάζ με τίτλο «ο στόχος στην Λιβύη είναι ξεκάθαρος. Η πρόθεση όχι» οι New York Times αναφέρουν ότι παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ διαψεύδουν ότι στόχος των επιχειρήσεων είναι ο Καντάφι στην πραγματικότητα ο βομβαρδισμός της κατοικίας του δείχνει ότι η πρόθεση δεν είναι ξεκάθαρη από την πλευρά των συμμάχων.

Η RAF ακύρωσε μία από τις επιθέσεις εξαιτίας της παρουσίας αμάχων

Η βρετανική πολεμική αεροπορία ακύρωσε τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα μία από τις δύο στρατιωτικές επιχειρήσεις της εναντίον της Λιβύης εξαιτίας της παρουσίας αμάχων στην περιοχή, όπως ανακοίνωσε το βρετανικό υπουργείο Αμυνας.

«Την ώρα που οι Tornado GR24 της Βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας πλησίαζαν το στόχο, πληροφορίες έκαναν λόγο για την παρουσία κάποιων αμάχων στην περιοχή. Κατά συνέπεια, ελήφθη η απόφαση να μην επιτεθούμε», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Αυτή η απόφαση «υπογραμμίζει τη δέσμευση της Βρετανίας να προστατεύσει τους άμαχους», συνέχισε το υπουργείο που επέμεινε ότι οι βρετανικές επιθέσεις γίνονται στο πλαίσιο της απόφασης 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

 Στροφή από την Τουρκία

Στροφή 180 μοιρών έχει πραγματοποιήσει η Άγκυρα στο θέμα της επέμβασης της Λιβύης και δηλώνει ότι θα υποστηρίξει την επιβολή ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στην οποία είχε ταχθεί ανοιχτά εναντίον. Όπως είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν ο Καντάφι είχε λάβει προειδοποίηση να σεβαστεί τη θέληση του λαού του. Την ίδια στιγμή η Άγκυρα έχει υπογραμμίσει, σύμφωνα με τουρκικές εφημερίδες, ότι θα εγκρίνει ένα σχέδιο του ΝΑΤΟ που θα περιλαμβάνει πολιτικά και στρατιωτικά μέτρα.

\"\"Σε διαρκή συνεδρίαση το ΝΑΤΟ

Οι εξελίξεις στη Λιβύη αναμένεται να απασχολήσουν τόσο το ΝΑΤΟ, του οποίου οι εκπρόσωποι βρίσκονται σε διαρκή συνεδρίαση, όσο και την ΕΕ, της οποίας οι υπουργοί Εξωτερικών συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες.

Στο επίπεδο του ΝΑΤΟ, οι ασκήσεις επί χάρτου επί των τριών βασικών αποστολών που ενδέχεται να του ανατεθούν έχουν ολοκληρωθεί. Πρόκειται για τον έλεγχο του εναέριου χώρου της Λιβύης, την επιβολή του εμπάργκο όπλων και την προώθηση ανθρωπιστικής βοήθειας.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι δύο πρώτες αποστολές θα μπορούσαν να υλοποιηθούν άμεσα, ενώ για την προώθηση της ανθρωπιστικής βοήθειας απαιτείται ευρύτερος σχεδιασμός. Ωστόσο, επίσημο αίτημα για ενεργοποίηση του ΝΑΤΟ δεν έχει ακόμη υποβληθεί, ενώ γνωστές είναι οι ενστάσεις της Τουρκίας (που δεν προσεκλήθη στη σύνοδο του Παρισιού) και της Γερμανίας έναντι των εξελίξεων στη Λιβύη.

Στο επίπεδο της ΕΕ θα επιχειρηθεί σήμερα η δημιουργία ενός κοινού τόπου συνεννόησης των κρατών μελών της. Κάτι που στο επίπεδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν κατέστη δυνατό, με τη Γαλλία και την Βρετανία, ( τα μόνιμα μέλη του), να ψηφίζουν υπέρ των στρατιωτικών πιέσεων και τη Γερμανία να επιλέγει την οδό της αποχής.

Κάνει πίσω ο Αραβικός Σύνδεσμος

Αρχικά ο Αραβικός Σύνδεσμος υποστήριξε την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη, ενώ τώρα υπογραμμίζουν ότι δεν ζήτησαν «στρατιωτικά πλήγματα που πλήττουν αμάχους».

«Αυτό που συμβαίνει στη Λιβύη διαφέρει από το στόχο επιβολής της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων και αυτό που επιθυμούμε είναι η προστασία των πολιτών και όχι ο βομβαρδισμός περισσότερων αμάχων» είπε ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα.

\"\"

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook