Η πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τζούλια Γκίλαρντ, επέστρεψε από το ταξίδι της στις ΗΠΑ, δηλώνοντας αισιοδοξία για την υποψηφιότητα της χώρας για μια θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Με το αποτέλεσμα να γίνεται γνωστό στις 18 Οκτωβρίου, η πρωθυπουργός είπε ότι η καμπάνια θα συνεχιστεί μέχρι τελευταία στιγμή. «Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες όλο αυτό το διάστημα που μας μένει» τόνισε. Επισήμανε, όμως, ότι τα περιθώρια είναι πραγματικά πάρα πολύ στενά και η Αυστραλία δεν θα πρέπει να απογοητευτεί αν αποτύχει στην προσπάθειά της αυτή και σημείωσε ότι «ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, εκείνο το οποίο έχει σημασία είναι ότι η Αυστραλία χαίρει εκτίμησης σε παγκόσμιο επίπεδο».

Υπενθυμίζεται ότι τις δύο θέσεις στο δεκαπενταμελές Συμβούλιο Ασφαλείας διεκδικούν, εκτός από την Αυστραλία, η Μ. Βρετανία και το Λουξεμβούργο.

Εκτιμάται ότι ένα από τα στοιχεία που βαραίνουν κατά της υποψηφιότητας της Αυστραλίας είναι η αρνητικότητα του Συνασπισμού της αντιπολίτευσης, την οποία εκμεταλλεύονται τα κράτη που είναι συνυποψήφια για μια θέση στο ΣΑ, υποστηρίζοντας ότι «η Αυστραλία δεν έχει ευστάθεια».

Σε αυτό συνετέλεσε η κριτική του Άμποτ κατά της Γκίλαρντ, ο οποίος υποστήριζε ότι «η πρωθυπουργός έπρεπε, αντί να είναι στη Ν. Υόρκη και να κυνηγά ψήφους μεταξύ των αφρικανικών χωρών, έπρεπε να βρίσκεται στην Ινδονησία για το προσφυγικό».

«Αλίμονο αν δε μπορεί να νικήσει η Αυστραλία το Λουξεμβούργο» είχε πει ο Άμποτ, θεωρώντας βέβαιη την επικράτηση της Αυστραλίας έναντι των άλλων υποψήφιων χωρών.

 

protothema.gr