Αισιόδοξα μηνύματα στέλνουν οι αγορές σε ότι αφορά στους ελαιοπαραγωγούς της Κρήτης, για την επερχόμενη ελαιοκομική περίοδο.

Ενώ στις περισσότερες περιοχές της Κρήτης υπάρχει «βεντέμα», στις περισσότερες ελαιοπαραγωγικές χώρες αναμένεται μεγάλη μείωση στην παραγωγή ελαιολάδου, κάτι που σε συνδυασμό με την εξάντληση των περσινών αποθεμάτων, οδηγεί τις τιμές σε άνοδο.

Κατά πρόσφατες εκτιμήσεις στην Ιταλία προβλέπεται μια πτώση της παραγωγής γύρω του 10 % κατά την προσεχή ελαιοκομική περίοδο που θα αρχίσει σε λίγο.

Έτσι η συνολική ιταλική παραγωγή μπορεί να φτάσει τους 340.000 τόνους.

Η Ισπανική παραγωγή – που πέρυσι είχε κατακλύσει τις αγορές – εκτιμάται πως φέτος θα μειωθεί μέχρι και κατά 40% από τα επίπεδα ρεκόρ των 1,6 εκατ. τόνων της περσινής χρονιάς, γεγονός που έχει οδηγήσει σε άνοδο των τιμών της τάξης του 62% τους τελευταίους τρεις μήνες στην ισπανική αγορά.

Κατά τους ιταλούς παρατηρητές η νέα ελληνική παραγωγή θα παρουσιάσει μια αύξηση του 10% ανεβαίνοντας στους 280-290.000 τόνους.

Ρεκόρ παραγωγής αναμένεται στην Τυνησία όπου η παραγωγή μπορεί να ανέβει στους 220.000 χιλιάδες τόνους. Πτώση στους 60.000 τόνους προβλέπεται για το Μαρόκο ενώ στην Συρία η πτώση θα είναι μεγαλύτερη (κατεβαίνοντας κάτω από τους 150.000 τόνους ) λόγω της εμπόλεμης κατάστασης. Σταθερή θα παραμείνει η παραγωγή στην Τουρκία (γύρω στους 200.000 τόνους).

Εν τω μεταξύ οι χαμηλές τιμές κατά τη διάρκεια της εμπορικής περιόδου μέχρι και το καλοκαίρι, είχαν ως αποτέλεσμα να αυξηθεί σημαντικά η παγκόσμια κατανάλωση και να περιοριστούν τα περσινά αποθέματα, σύμφωνα με στοιχεία του Economist.

Από τα τέλη Αυγούστου μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου, τα απογοητευτικά στοιχεία για την ισπανική παραγωγή και η άνοδος των τιμών, κινητοποίησαν τους Ιταλούς εμπόρους οι οποίοι αγόρασαν αρκετά βυτία ελληνικού εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου στα επίπεδα των 2,50 ευρώ το κιλό.

Ουσιαστικά εκείνη την περίοδο πουλήθηκε και το μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών αποθεμάτων από την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς. Έτσι τώρα που οι Ιταλοί έχουν διαπιστώσει πως δεν υπάρχουν ποσότητες, έχουν αυξήσει τις τιμές που προσφέρουν σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα, δημιουργώντας ανοδικό κλίμα εν όψει της νέας σοδειάς.

Η συγκομιδή της νέας παραγωγής αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη Οκτώβρη με αρχές Νοέμβρη και με βάση τα ισχύοντα δεδομένα και τις τιμές στην ισπανική αγορά να βρίσκονται στα ύψη, αναμένεται έναρξη στα 2,70 ευρώ το κιλό για το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, σύμφωνα με τον Κώστα Κωνσταντινόπουλο, ελαιοτριβέα από την Μεσσηνία.

Βέβαια μέσα στην ευφορία που προκαλεί το ανοδικό σερί στις τιμές της διεθνούς αγοράς, ορισμένοι «βλέπουν» τα προεόρτια των αλλαγών που θα φέρει η νέα ΚΑΠ. Υπολογίζεται πως η ενίσχυση των 150 ευρώ ανά στρέμμα που λαμβάνουν οι ελαιοπαραγωγοί με το ισχύον καθεστώς, ισοδυναμεί με 50 λεπτά το κιλό για την τιμή του ελαιολάδου. Συνεπώς είναι πολύ πιθανό η άνοδος αυτή να αποτελεί μια πρώτη προσαρμογή της αγοράς στα νέα δεδομένα της ΚΑΠ.

Με πληροφορίες από
Agronews.gr και elies-ladikalamatiano.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook