Προτάσεις για λύσεις, αλλά και διαβούλευση της Πολιτείας με την Τοπική Κοινωνία εισηγείται με ερώτηση του στη Βουλή, ο βουλευτής Ν.Δ. Ηρακλείου κ. Μάξιμος Σενετάκης αναφορικά με τα Κέντρα Κράτησης Μεταναστών.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα «Ιόνη», αλλά και τους σχεδιασμούς των τριών συναρμόδιων Υπουργείων Εθνικής Άμυνας, Ναυτιλίας και Δημόσιας Τάξης, για την ίδρυση πρόσθετων κέντρων ανά την Ελλάδα, ο κ. Σενετάκης ρωτά αν είναι στις προθέσεις των Υπουργών η ίδρυση νέων Κέντρων Κράτησης στην Κρήτη και κάτω από ποιο σχεδιασμό.

Αναγνωρίζοντας το υφιστάμενο πρόβλημα, το πλαίσιο δράσης και υλοποίησης των αποφάσεων. ο κ. Σενετάκης ρωτά αν οι συναρμόδιοι Υπουργοί, προτίθενται να διαβουλευτούν με την Τοπική Κοινωνία και τις Τοπικές Αρχές πριν την έγκριση απόφασης για ίδρυση πρόσθετων κέντρων, προκειμένου πιθανός αναγκαίος σχεδιασμός να γίνει με τη σύμφωνη γνώμη των άμεσα εμπλεκομένων.

Ο κ. Σενετάκης επιπρόσθετα ρωτά τους τρεις Υπουργούς, Εθνικής Άμυνας κ. Πάνο Παναγιωτόπουλο,Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Κωνσταντίνου Μουσουρούλη, Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαο Δένδια, αν έχουν εξετάσει τη δυνατότητα απασχόλησης των μεταναστών σε δράσεις εθελοντικής εργασίας αντί της απλής κράτησης τους και κατά πόσο κάτι τέτοιο είναι εφικτό από νομικής άποψης.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

''Έντονος σκεπτικισμός και αναταραχή επικρατεί στους πολίτες της Κρήτης και ειδικότερα των νομών Ηρακλείου και Λασιθίου μετά από δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο αναφορικά με σκέψεις των τριών συναρμόδιων Υπουργείων για δημιουργία Κέντρων Υποδοχής Μεταναστών και στην Κρήτη.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, τα τρία συναρμόδια Υπουργεία στο πλαίσιο του προγράμματος «Ιόνη» εξετάζουν το ενδεχόμενο δημιουργίας πρόσθετων κέντρων υποδοχής με πρώτη στη λίστα των υποψήφιων περιοχών να βρίσκεται η Κρήτη.

Επειδή το πρόβλημα στην Κρήτη είναι όντως οξύτατο.

Επειδή η αντιμετώπιση του χρήζει ιδιαίτερα προσεκτικής προσέγγισης.

Επειδή οι αντιδράσεις απέναντι στους μετανάστες οξύνονται καθημερινά.

Ερωτάσθε κ. Υπουργοί:

Είναι όντως στα σχέδια σας η ίδρυση κέντρου στην Κρήτη; Έχει προσδιοριστεί ο χώρος;

Πρόκειται να υπάρξει διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και τα αρμόδια όργανα και φορείς πριν την τυχόν ίδρυση των εν λόγω κέντρων;

Έχετε εξετάσει το νομικό πλαίσιο, αλλά και την πιθανότητα οι παρανόμως διαμένοντες μετανάστες στη χώρα, να συμβάλουν αναπτυξιακά παρέχοντας εθελοντική εργασία στο πλαίσιο φύλαξης τους σε κέντρα μεταναστών;