\”Η Ελλάδα στηρίζει εμπράκτως την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, των Σκοπίων και της Αλβανίας με την προϋπόθεση να συμμορφωθούν με τα κριτήρια και τις αποφάσεις της ΕΕ\”, επανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος έπειτα από την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχε στο Υπουργείο Εξωτερικών με τον αρμόδιο Επίτροπο της ΕΕ για την διεύρυνση Στέφαν Φούλε.

Ο κ. Αβραμόπουλος πρόσθεσε ότι η λεγόμενη \”Ατζέντα 2014\” για την προώθηση της ένταξης των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ αποτελεί προτεραιότητα για την Ελληνική Προεδρία εκείνη την περίοδο. Αναφερόμενος ειδικότερα στο εκκρεμές ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων τόνισε ότι δεν νοείται \”ευρωπαϊκή ολοκλήρωση με ανοιχτά θέματα και η λύση θα πρέπει να εδράζεται σε αμοιβαίο ιστορικό και πολιτιστικό σεβασμό\”.

Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ακόμη ότι αναμένει να αναληφθούν πρωτοβουλίες στο πλαίσιο του ΟΗΕ και ενθαρρύνει τον ειδικό διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς να ξεκινήσει τις σχετικές διαδικασίες και αυτό επανέλαβε στις συνομιλίες του στην Ν. Υόρκη με τον γγ του ΟΗΕ και τον κ. Νίμιτς.

Από την πλευρά του ο Επίτροπος για την Διεύρυνση κ. Φούλε ανέφερε ότι \”η ευρωπαϊκή προοπτική των τριών γειτονικών χωρών με την Ελλάδα προάγει την ανάπτυξη και δημιουργεί καλό περιβάλλον για την επίλυση των προβλημάτων\”.

Πρόσθεσε επίσης ότι \”ο προενταξιακός διάλογος επανέφερε στον σωστό δρόμο το θέμα της έννομης τάξης στα Σκόπια\” ενώ όταν ρωτήθηκε για την στάση του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν για την ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής χώρας, ο κ. Φούλε είπε ότι τον άκουσε στη Γιάλτα να μιλάει με θερμά λόγια για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

\”Τον άκουσα να λέει ότι είναι μία ευκαιρία να γίνει η Τουρκία μέλος της ΕΕ. Ελπίζω η Έκθεση προόδου για τα συμπεράσματα της πορεία της διεύρυνσης θα συμβάλει στην αναζωογόνηση της διαπραγμάτευσης της Τουρκίας με την ΕΕ\”, κατέληξε ο ευρωπαίος αξιωματούχος.

protothema.gr από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook