«Συνεχίζεται το λαθρεμπόριο και η προμήθεια νοθευμένων καυσίμων στις Ένοπλες Δυνάμεις και έχει προστεθεί και το λαθρεμπόριο υγραερίου», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Γ.Σούρλας, μετά την ενημέρωση που είχε από τον ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ Στ.Στασινόπουλο και υπηρεσιακούς παράγοντες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, κατά τη συνάντηση, τα στελέχη του ΣΔΟΕ ανέφεραν ότι από πρόσφατες χημικές αναλύσεις δειγμάτων πετρελαίου κινήσεως που έλαβε το ΣΔΟΕ από στρατιωτικές μονάδες, προκύπτει ότι αυτό είναι νοθευμένο, ενώ βρέθηκαν στρατιωτικά καύσιμα σε δεξαμενές ιδιωτών.

Όπως τονίζεται, το ναυτιλιακό πετρέλαιο αποχρωματίζεται και διατίθεται στην ελεύθερη αγορά ως πετρέλαιο κίνησης, δηλαδή σε διπλάσια και πλέον τιμή, καθώς και ότι οι εικονικές εξαγωγές υπολογίζονται σε 1.000 βυτία ανά έτος, με απώλειες που ανέρχονται στα 150 εκατ. ευρώ ανά έτος.

Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, τα λαθραία καύσιμα ανέρχονται ετησίως σε 240 εκατ. λίτρα και οι απώλειες για το Δημόσιο υπολογίζονται ετησίως στα 300 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, αναφέρθηκε ότι τα δύο σκάφη δίωξης λαθρεμπορίου που παρελήφθησαν το 2008 και για τα οποία δαπανήθηκαν 2.030.000 ευρώ, παραμένουν ακινητοποιημένα επί τέσσερα χρόνια.

Όμως, λαθρεμπόριο διαπιστώνεται και με το υγραέριο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, με κόστος που υπολογίζεται στα 25 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Το 2011 για το υγραέριο διαπιστώθηκε λαθρεμπόριο 8.874 λίτρων.

Για το θέμα του λαθρεμπορίου καυσίμων, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης θα επισκεφθεί τους υπουργούς Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας, ενώ προσκόμισε στον οικονομικό εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη στοιχεία τα οποία έρχονται να προστεθούν σε αρχική του κατάθεση (Απρίλιος 2012).

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook