Ο Γάλλος ευρωβουλευτής Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ καταδίκασε την Δευτέρα τον «απάνθρωπο» ρυθμό των μεταρρυθμίσεων που ζητούνται από την Ελλάδα, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο δικτατορίας.

Αν η Ευρώπη δεν δημιουργήσει ένα κοινωνικό ταμείο αποπληρωμής όσον αφορά την κρίση στην Ελλάδα τότε η χώρα θα γονατίσει, σημείωσε ο Κον-Μπεντίτ.

Στην περίπτωση αυτή, προειδοποίησε ότι δεν αποκλείεται η επιστροφή σε μια στρατιωτική δικτατορία.

Όπως παρατήρησε, η πολιτική την οποία ακολουθεί σήμερα η τρόικα, και η οποία δεν ελέγχεται από κανέναν, είναι μια πολιτική που θέτει σε κίνδυνο την δημοκρατική ουσία της ελληνικής κοινωνίας.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ομάδας των Φιλελευθέρων στο Ευρωκοινοβούλιο Γκι Φερχόφστατ, αναφερόμενος στην περίπτωση της Ισπανίας, είπε ότι δεν έχει καμία πιθανότητα να βγει από την κρίση αν η ΕΕ επιμείνει να μην προχωρήσει στη δημιουργία ενός ταμείου αποπληρωμής του χρέους ή μιας ενιαίας αγοράς ομολόγων.

Με την σημερινή πολιτική που ακολουθεί η ΕΕ, τόσο η Ισπανία όσο και η Ιταλία δεν θα μπορέσουν ποτέ να βγουν από την κρίση, πρόσθεσε.

Ο Φερχόφστατ σύγκρινε την σημερινή κατάσταση στην ΕΕ με αυτήν των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, οι οποίες, παρά το μεγαλύτερο δημόσιο χρέος τους από αυτό που καταγράφεται στην Ευρώπη, καταβάλλουν πολύ χαμηλότερα επιτόκια από αυτά που καταβάλλουν ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο λόγος είναι ότι δεν έχουμε ρευστότητα στις αγορές, εξήγησε και πρόσθεσε: «Αν φτιάξουμε αυτήν την αγορά ομολόγων αύριο, η κρίση θα βρεθεί πίσω μας».


protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook