Μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν εκκαθαριστεί 1.630 επενδύσεις δίνοντας 270 εκατ. ευρώ ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, ανακοίνωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης κατά την συζήτηση επίκαιρης ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μάρκου Μπόλαρη σχετικά με την διαδικασία αξιολόγησης και ελέγχου των επενδυτικών σχεδίων του αναπτυξιακού νόμου του 2011.

Ακόμη ο κ. Μηταράκης ενημέρωσε ότι το υπουργείο «ξεμπλόκαρε» την προηγούμενη εβδομάδα και θα ολοκληρώσει τον τρέχοντα μήνα τα μεγάλα έργα του αναπτυξιακού νόμου «που εδώ και χρόνια κόλλησαν στα γρανάζια της γραφειοκρατίας».

Όπως ανέφερε ο ερωτών βουλευτής υπάρχουν επιχειρήσεις που ολοκλήρωσαν την επένδυση και είναι σε αναμονή εξαιτίας καθυστέρησης του υπουργείου αφενός λόγω μη λειτουργίας του πληροφοριακού συστήματος, αφετέρου λόγω του μητρώου ελεγκτών.

Απαντώντας ο αρμόδιος υφυπουργός ανέπτυξε τις πρωτοβουλίες εκ μέρους του υπουργείου τονίζοντας πως για την επιτάχυνση του έργου αυτού, δημιουργήθηκε ήδη μονάδα μικρών έργων, η οποία χωρίς επιτόπιο έλεγχο των επενδύσεων εντός του 2012 θα εκκαθαρίσει 1.630 επενδύσεις, προϋπολογισμού 270 εκατ. ευρώ, τα οποία θα εισρεύσουν στην πραγματική οικονομία.

Ακόμη ο κ. Μηταράκης είπε πως μέσα στον Οκτώβριο δημιουργείται Γραμματεία της Διεύθυνσης ιδιωτικών επενδύσεων, ώστε να επιταχυνθεί το έργο.

Αναφορικά με τις καθυστερήσεις λόγω του πληροφοριακού συστήματος ο κ. Μηταράκης είπε πως αφορά σε λίγες επενδύσεις, όμως ενημέρωσε ότι «ολοκληρώθηκε το 90% του συστήματος αναφορικά με την αξιολόγηση εντός του Οκτωβρίου όσον αφορά τις προκαταβολές του νέου αναπτυξιακού νόμου».

Πρόσθεσε πως το υπουργείο επιπλέον ετοιμάζεται εναλλακτικά με μη ηλεκτρονικό τρόπο να δεχθεί και αιτήματα προκαταβολών στην περίπτωση που δούμε τις επόμενες λίγες εβδομάδες ότι δεν θα είμαστε έτοιμοι εντός του χρονοδιαγράμματος του Οκτωβρίου.

Επίσης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, επανέλαβε ότι σε λίγες μέρες προχωρεί η κατάθεση στη δημόσια διαβούλευση των τροποποιήσεων του αναπτυξιακού νόμου.

Στο δημόσιο η αξιολόγηση σχεδίων

Στο Δημόσιο παραμένουν και η αξιολόγηση και η επιλογή των επενδυτικών σχεδίων, αλλά και η έκδοση αποφάσεων ολοκλήρωσης της τελικής πληρωμής των κονδυλίων του αναπτυξιακού νόμου, τόνισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης.

Με την διαβεβαίωση αυτή ο αρμόδιος υφυπουργός απάντησε σε δημοσιεύματα σχετικά με την μεταφορά των έργων αυτών σε τράπεζες, όπως τον κάλεσε να διευκρινίσει σε σχετική επίκαιρη ερώτηση ο βουλευτής της ΝΔ, Μ.Ταμήλος.

Επίσης ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι το Δημόσιο μελετά την δυνατότητα να χρησιμοποιήσει περισσότερους ελεγκτές για την αξιολόγηση για να φέρει σε πέρας το ογκώδες έργο.

Τέλος ενημέρωσε την Βουλή -καταθέτοντας και τους σχετικούς πίνακες- ότι κατά το πρώτο οκτάμηνο του τρέχοντος έτους εκταμιεύτηκαν 303 εκατ. ευρώ για επενδυτικά σχέδια έναντι 643 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2011.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook