Η φωτογραφία που βλέπετε έλαβε το Α’ Βραβείο από το Συμβούλιο Έρευνας Βιοτεχνολογίας και Βιολογικών Επιστημών (Biotechnology and Biological Sciences Research Council), και πιο συγκεκριμένα ο φωτογράφος της Thomas Endlein, ένας ζωολόγος από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ.

Απεικονίζει ένα ασιατικό μυρμήγκι-υφαντής (weaver ant) της οικογένειας Oecophylla smaragdina (υμενόπτερα) να σηκώνει ένα τεράστιο για το μέγεθός του βάρος της τάξης των 500 mg, που ισοδυναμεί με περίπου 100 φορές το βάρος του σώματός του!

\"\"

Δεν αποτελεί, βέβαια, καμία έκπληξη ότι τα μυρμήγκια-υφαντές είναι ικανά για σπουδαία κατορθώματα αντοχής, αφού μπορούν να σηκώσουν βάρος πολλαπλάσιο του δικού τους. Αυτό που κάνει μεγαλύτερη εντύπωση είναι το γεγονός ότι το μυρμήγκι σηκώνει το βάρος σε ανάποδη θέση, και μάλιστα στηριζόμενο πάνω σε μια λεία επιφάνεια!

Τα μυρμήγκια,αλλά και άλλα έντομα, έχουν ένα εξειδικευμένο εξάρτημα στην άκρη των ποδιών τους που ονομάζεται ταρσός. Εκεί υπάρχουν τα νύχια, για την κίνηση σε ανώμαλο έδαφος, καθώς και μια μαλακή επιφάνεια σαν «μαξιλάρι» εν ονόματι «arolium», για την πρόσφυση σε λείες επιφάνειες.

Το «μαξιλαράκι» αυτό, που είναι επικαλυμμένο με διάφορα ιξώδη υγρά τα οποία εκκρίνονται από το μυρμήγκι, λειτουργεί σαν βεντούζα στις λείες επιφάνειες, επιτρέποντας στα έντομα να παραμένουν σταθερά, για παράδειγμα, στο γυαλί.

«Τα μυρμήγκια-υφαντές μπορούν να αλλάξουν το μέγεθος και το σχήμα των μαξιλαριών στα πόδια τους ανάλογα με το φορτίο που μεταφέρουν. Μπορούν να κολλήσουν σχεδόν σε κάθε επιφάνεια και -σας πληροφορώ- ότι κανείς άνθρωπος δεν κατάφερε μέχρι σήμερα να φτιάξει μια παρόμοια… κόλλα!», λέει ο ζωολόγος.


perierga.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook