Συνάντηση είχε τη Δευτέρα 1η /10/2012, ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Δημήτρης Κουνενάκης με την πενταμελή κριτική επιτροπή αξιολόγησης του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για την «Ανάπλαση της πλατείας σχίσματος Ελούντας.

Η Επιτροπή αξιολόγησης αποτελείται από τους Αλέξανδρο Βαζάκα, Αρχιτέκτων Μηχανικός Λέκτορας Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πολυτεχνείου Κρήτης, Άρη Σαπουνάκη, Αρχιτέκτων Μηχανικός, Επίκουρος Καθηγητής τμήματος Χωροταξίας Πολ/μίας & Περιφ. Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Συγγελάκη Πολυάνθη, Μηχανολόγος Μηχανικός, Κασάπη Εύα Πολιτικός Μηχανικός, Αλέξη Σοφία Αρχιτέκτων Μηχανικός Προϊσταμένη Δ/νσης Υπηρεσίας Δόμηση. Συμμετείχαν επίσης η Γραμματέας της Επιτροπής Πρατσινάκη Μαρία, Πολιτικός Μηχανικός Τ.Ε υπάλληλος της Δ/νσης Μελετών Δήμου Αγίου Νικολάου και Αναπληρωτής Γραμματέας Αγγελάκης Κων/νος Πολιτικός Μηχανικός-Προϊστάμενος Τμήματος Εκπόνησης Μελετών Δήμου Αγίου Νικολάου. Στη συνάντηση παραβρέθηκε επίσης ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ελούντας κ. Βαγγέλης Μαυρικάκης.

Ο στόχος του Διαγωνισμού αυτού είναι η επιλογή της καλύτερης και πληρέστερης πρότασης από λειτουργική, αισθητική, τεχνική και οικονομική άποψη για τη διαμόρφωση της πλατείας Σχίσματος Ελούντας (συνολικής επιφανείας 13.500 m2), με βάση τις απαιτήσεις της τέχνης, της επιστήμης και τις αρχές του βιοκλιματικού περιβαλλοντικού σχεδιασμού. Επιδιώκεται να προκύψει συνολικό αποτέλεσμα με υψηλής ποιοτικής στάθμης σύγχρονο και πρωτότυπο αρχιτεκτονικό χαρακτήρα, το οποίο θα ικανοποιεί τους αναλυτικούς όρους της προκήρυξης.

«Χρειάζεται ένας δημόσιος χώρος ο οποίος θα στηρίξει επάξια την μεγάλη ανάπτυξη της περιοχής. Ο τουρισμός στην Ελούντα έχει διατηρήσει την ποιότητά του και αξίζει να τη διαφυλάξουμε. Συνεπώς η παρέμβαση που θα γίνει έχει σαν πρωταρχικό σκοπό την ποιότητα και ελπίζουμε ότι η δική σας συμβολή θα βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Πρόκειται για μία σημαντική παρέμβαση με μεγάλο κόστος και πιστεύουμε να τελειώσει σύντομα και να μπορέσουμε να εντάξουμε το έργο στο ΕΣΠΑ για χρηματοδότηση» τόνισε ο Δήμαρχος.

Στο σχεδιασμό των έργων και σε εκείνα που είναι σε εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή της Ελούντας, αναφέρθηκε στη συνέχεια ο κ. Κουνενάκης, επισημαίνοντας την ανάπλαση στο παραλιακό μέτωπο, στον περιφερειακό δρόμο, στην σύνδεση της αποχέτευσης της Πλάκας με την Ελούντα και στα σημαντικά έργα ύδρευσης και αποχέτευσης υπογραμμίζοντας ότι η Ελούντα είναι η πρώτη περιοχή στο δήμο που θα αποκτήσει τριτοβάθμια επεξεργασία λυμάτων, με αποτέλεσμα να προστατευθεί περιβαλλοντικά και ο κόρφος. Ανέφερε ακόμα ότι συνεχίζονται τα έργα αναστήλωσης της Σπιναλόγκας ενώ προχωράει η μελέτη για τον φωτισμό του νησιού.

Σχετικά με την Κολοκύθα είπε πως υπάρχουν σχέδια να δημιουργηθεί ένα μεγάλο αρχαιολογικό πάρκο. Για τη μείωση του συντελεστή δόμησης στην Πλάκα, είπε ότι στόχος ήταν και είναι η διάσωση του δομημένου περιβάλλοντος ώστε να προσιδιάζει με την αισθητική του τοπίου που είναι μοναδικού φυσικού κάλλους. Ακόμα, είπε, καταβάλλεται προσπάθεια να ενταχθεί η Σπιναλόγκα στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Τέλος, σημείωσε ότι η ανάπλαση της Πλατείας του Σχίσματος Ελούντας θα πρέπει να έχει συνολική αισθητική προσέγγιση με βάση τις ιστορικές και πολιτισμικές αξίες της ευρύτερης περιοχής.

Περιληπτική ιστορική αναδρομή του χώρου, έκανε ο πρόεδρος της Ελούντας κ. Βαγγέλης Μαυρικάκης ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στη ρυθμιστική χωροταξική μελέτη όλης της περιοχής.

Στη συνέχεια ο κ. Μαυρικάκης εστίασε την ομιλία του τόσο στην γεωγραφομορφολογική, στην ιστορική και στην πολιτισμική αξία που έχει η Ελούντα όσο και στην ανάπτυξη των τουριστικών δραστηριοτήτων και επενδύσεων που έχουν γίνει τις τελευταίες δεκαετίες στην παραλιακή ζώνη. Ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει την έλλειψη αξιοποίησης της ενδοχώρας στην Ελούντα καθώς και την άναρχη δόμηση που προέκυψε και που προφανώς αναζητούμε να διορθώσουμε σήμερα με έργα και αναπλάσεις.
«Η Πλατεία είναι το σημείο αναφοράς των επισκεπτών μας, ο πόλος έλξης και η πρώτη εικόνα » τόνισε ο κ. Μαυρικάκης.

Η πενταμελής κριτική επιτροπή αξιολόγησης του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για την «Ανάπλαση της πλατείας σχίσματος Ελούντας» συνέχισε τη συνεδρίαση εκλέγοντας πρόεδρο όπως ορίζει το καταστατικό ενώ τις επόμενες ημέρες θα ανοιχτούν οι φάκελοι με τις 15 προτάσεις και θα κοινοποιηθούν τα αποτελέσματα του διαγωνισμού.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook