Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Harvard ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα έρευνάς τους, σύμφωνα με τα οποία η λήψη βενζοδιαζεπινών συνδέεται με κινδύνους για τη μνήμη.

Οι βενζοδιαζεπίνες ανήκουν στα αγχολυτικά (ελάσσονα ηρεμιστικά) και υπνωτικά χάπια. Γενικά, τα φάρμακα αυτής της κατηγορίας δρουν ως αγχολυτικά, όταν χορηγούνται σε μικρές δόσεις στη διάρκεια της ημέρας, και ως υπνωτικά σε μεγαλύτερη δόση το βράδυ, σύμφωνα με το εθνικό συνταγολόγιο.

Oι βενζοδιαζεπίνες έχουν αγχολυτικές, υπνωτικές, αντισπασμικές και μυοχαλαρωτικές ιδιότητες. H δραστικότητά τους για διάστημα μεγαλύτερο των 4 μηνών είναι αμφίβολη και γι\’ αυτό θα πρέπει από καιρό σε καιρό να επανεξετάζεται η αναγκαιότητα συνέχισης της θεραπείας.

Η εν λόγω έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «British Medical Journal» και σ’ αυτήν συμμετείχαν 1.063 άνδρες και γυναίκες άνω των 64 ετών, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για μια περίοδο 20 ετών στη Νοτιοδυτική Γαλλία. Στην αρχή της έρευνας, κανένας από τους συμμετέχοντες δεν είχε άνοια ούτε έπαιρνε βενζοδιαζεπίνες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, όσοι λάμβαναν υπναγωγά φάρμακα είχαν περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν άνοια, ενδεχομένως λόγω διαταραχών στην ισορροπία των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου. Συγκεκριμένα, μεταξύ όσων δεν λάμβαναν τα συγκεκριμένα φάρμακα ο κίνδυνος άνοιας ήταν 3,2%, ενώ σε όσους έπαιρναν βενζοδιαζεπίνες ο κίνδυνος ήταν 4,8% , δηλαδή αυξημένος κατά περίπου 50%.

Να αναφερθεί, επίσης, ότι τελευταία αυξάνονται τα δεδομένα των ερευνών που συνδέουν τα συγκεκριμένα φάρμακα με υψηλότερο κίνδυνο πτώσεων, προβλήματα μνήμης και διαταραχές πανικού σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

 

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook