Η κατάργηση των τριετιών στον κατώτατο μισθό, η μείωση του χρόνου προειδοποίησης για την καταβολή της αποζημίωσης απόλυσης και η μείωση της ελάχιστης ημερήσιας ανάπαυσης είναι κάποια από τα ζητήματα που αναμένεται να εξετάσουν σήμερα Τρίτη ο υπουργός Εργασίας κ. Γ. Βρούτσης και οι επικεφαλής της τρόικας στο υπουργείο Εργασίας.

Στο επίκεντρο της συνάντησης που θα γίνει στις 11.00 το πρωί θα βρεθούν εκ νέου παρεμβάσεις που καταστρατηγούν το θεσμό της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και ειδικά η κατάργηση των τριετιών που αυξάνουν τον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ.

Κάθε τριετία σήμερα αυξάνει το μισθό γύρω στο 9% κάτι που τα στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ θέλουν να καταργηθεί προκειμένου οι αυξήσεις να συμφωνούνται μετά από συνεννόηση εργαζόμενου και εργοδότη.

Η κυβέρνηση εξετάζει και διαπραγματεύεται εναλλακτικά σενάρια για να περιοριστεί η αύξηση του μισθού λόγω τριετιών. Ουσιαστικά μελετάται να μειωθεί η αύξηση που προβλέπεται ανά τριετία από το 9% που είναι σήμερα στο 5%

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα βρεθεί ακόμη η μείωση του χρόνου προειδοποίησης για την καταβολή της αποζημίωσης λόγω απόλυσης εργαζομένων. Η κυβέρνηση δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να προχωρήσει σε νέα μείωση του ποσού της αποζημίωσης, αλλά αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο μείωσης του χρόνου προειδοποίησης κατά 2 ή και 3 μήνες για όλους τους εργαζόμενους.

Τέλος, τρόικα και υπουργός Εργασίας αναμένεται να συμφωνήσουν στον ορισμό της ελάχιστης ημερήσιας ανάπαυσης στις 11 ώρες (αντί για 12 που είναι σήμερα), κάτι που αποτελεί Κοινοτική υποχρέωση, αλλά όχι και στο θέματα της αλλαγής του ωραρίου απασχόλησης και στην άρση των περιορισμών για τις βάρδιες.

 

in.gr