Ευρωπαϊκή πολιτική λύση στη διαπραγμάτευση για το πακέτο των 13,5 δισ. ευρώ σχεδιάζει ο πρωθυπουργός, μετά το αδιέξοδο που προέκυψε στις διαπραγματεύσεις με το κλιμάκιο της τρόικας. Στόχος της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει, χωρίς άλλες καθυστερήσεις, η διαδικασία για την εκταμίευση της επόμενης δόσης (31,5 δισ. ευρώ) από το δεύτερο πακέτο βοήθειας προς τη χώρα μας.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα, ο κύκλος των διαβουλεύσεων αναμένεται να ανοίξει σήμερα, Τρίτη, με τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, ενώ εντός της εβδομάδας αναμένεται επικοινωνία και με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι, τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι.

Στους Ευρωπαίους εταίρους ο Αντώνης Σαμαράς θα διαμηνύσει ότι έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια της κυβέρνησης για μεγαλύτερες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα, και θα πρέπει να γίνει αποδεκτό το επιμέρους τμήμα του πακέτου των 13,5 δισ. ευρώ που βασίζεται σε μείωση εξόδων από παρεμβάσεις στην κρατική μηχανή και διαρθρωτικές αλλαγές.

Στην κυβέρνηση δεν κρύβουν την ανησυχία τους ότι το παιχνίδι των καθυστερήσεων στο οποίο επιδίδεται η τρόικα μπορεί να οδηγήσει σε εκτροχιασμό το ελληνικό χρονοδιάγραμμα.

Επιτελικά κυβερνητικά στελέχη εμφανίζονταν απαισιόδοξα για το αν θα επιτευχθεί οριστική συμφωνία για το πακέτο των 13,5 δισ. ευρώ εντός της εβδομάδας.

Συγκεκριμένα, τόνιζαν ότι, αν δεν υπάρξει συμφωνία έως το Σαββατοκύριακο, τότε θα είναι σχεδόν αδύνατο να έχουν προωθηθεί και ψηφιστεί από τη Βουλή τα νέα μέτρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook