Σε 175 ανέρχονται τα ενεχυροδανειστήρια και σε 97 οι επιχειρήσεις αργυραμοιβών που έκαναν έναρξη εργασιών στις αρμόδιες ΔΟΥ έως και την 31.7.2012, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.

Όπως αναφέρει σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, από τις προαναφερόμενες επιχειρήσεις έχουν ελεγχθεί μέχρι στιγμής 100 επιτηδευματίες, στο πλαίσιο ειδικού επιχειρησιακού σχεδίου δράσης του ΣΔΟΕ, στους οποίους παρατηρήθηκε παραβατικότητα σε ποσοστό 50% και όπως τονίζει ο κ. Στουρνάρας οι έλεγχοι συνεχίζονται και στους υπόλοιπους.

Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου μετά από ερωτήσεις των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ Σπύρου Λυκούδη και Μαρίας Γιαννακάκη και του βουλευτή της ΝΔ Αδωνη Γεωργιάδη. Οι βουλευτές είχαν ζητήσει να ενημερωθούν για τη νομιμότητα της λειτουργίας των ανταλλακτηρίων χρυσού και να ελεγχθούν τα φαινόμενα αισχροκέρδειας.

«Κύριο έργο του ΣΔΟΕ, εκτός των άλλων, είναι η αποκάλυψη και η καταπολέμηση των εστιών οικονομικού εγκλήματος και μεγάλης φοροδιαφυγής», σημειώνει επίσης στην απάντησή του ο υπουργός Οικονομικών και αναφέρεται ειδικότερα στους προληπτικούς ελέγχους εφαρμογής της φορολογικής νομοθεσίας και τους προσωρινούς φορολογικούς ελέγχους, ιδίως στους παρακρατούμενους και επιρριπτόμενους φόρους, με έμφαση στο ΦΠΑ, την έρευνα, τον εντοπισμό και την καταστολή φορολογικών παραβάσεων ιδιαίτερης βαρύτητας και σημασίας, όπως η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα χρήματος), οι παράνομες χρηματιστηριακές και χρηματοπιστωτικές συναλλαγές και γενικά οι απάτες σε βάρος των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου.

«Στο πλαίσιο αυτό, λόγω της εντεινόμενης δραστηριοποίησης, συνεπεία των τρεχουσών οικονομικών συνθηκών, των ενεχυροδανειστηρίων, των αργυραμοιβών και των ασχολούμενων με την αγοραπωλησία ή τήξη μεταχειρισμένων κοσμημάτων, κομψοτεχνημάτων από χρυσό και λοιπών τιμαλφών και με σκοπό τον έλεγχο αυτών, η αρμόδια υπηρεσία του ΣΔΟΕ έχει καταρτίσει ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο δράσης», ενημερώνει επιπλέον ο υπουργός Οικονομικών και προσθέτει ότι το σχέδιο αυτό έχει αποσταλεί σε όλες τις Περιφερειακές Διευθύνσεις με τις ενδεικτικές ελεγκτικές ενέργειες που πρέπει να γίνουν στους ως άνω επιτηδευματίες.

Στους ερωτώντες βουλευτές διαβίβασε έγγραφη απάντηση και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας και ενημερώνει ότι έχουν ήδη σχηματιστεί δικογραφίες σε τρεις περιπτώσεις και ακολουθήθηκε μάλιστα και η αυτόφωρη διαδικασία. Ενημερώνει επίσης ότι έχουν δοθεί εντολές και οδηγίες για τη διενέργεια συστηματικών ελέγχων για την τήρηση της νομιμότητας.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook