Σε κατηγορηματική διάψευση ότι έχει στα χέρια του ή ότι είναι σε γνώση του η λίστα με τους 2.000 Έλληνες με καταθέσεις στην Ελβετία προχώρησε ο διοικητής της ΕΥΠ Θεόδωρος Δραβίλλας. Την ίδια ώρα, ο τέως επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης τονίζει ότι δεν υπάρχει λίστα που να μπορεί να αξιοποιηθεί νομίμως.

Συγκεκριμένα, ο διοικητής της ΕΥΠ δήλωσε: «Ουδέποτε μου έχει επιδειχθεί ή παραδοθεί σε έντυπη, ηλεκτρονική ή άλλη μορφή, λίστα ονομάτων Ελλήνων ή αλλοδαπών καταθετών, με καταθέσεις στην Ελλάδα ή το εξωτερικό. Ουδέποτε και από κανέναν».

Πληροφορίες της εφημερίδας Τα Νέα αναφέρουν ότι η λίστα είναι σε γνώση του νυν επικεφαλής της ΕΥΠ Θ.Δραβίλλα, καθώς και ότι για την απόκτηση του εγγράφου μεσολάβησε ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ Κωνσταντίνος Μπίκας.

Από την πλευρά του, ο Ιωάννης Διώτης, σχολιάζοντας τη δήλωση του Γ.Παπακωνσταντίνου, σύμφωνα με την οποία η λίστα παραδόθηκε από τον πρώην υπουργό στον τέως επικεφαλής του ΣΔΟΕ, τόνισε στο ΒΗΜΑ 99,5: «Δεν υπάρχει λίστα, η οποία να μπορεί να καταστεί νομίμως αντικείμενο επεξεργασίας μιας υπηρεσίας, η οποία λειτουργεί εντός των νόμων και του Συντάγματος. Κάθε διωκτική υπηρεσία, τις πληροφορίες που λαμβάνει, τις αξιοποιεί καθ' ον τρόπο μπορεί».

Ο κ. Διώτης αναφέρεται ουσιαστικά στο γεγονός ότι η λίστα είναι προϊόν υποκλοπής.

Τη λίστα προμηθεύτηκαν διάφορες χώρες και την αξιοποίησαν, ερχόμενες σε συμβιβασμό με τα πρόσωπα που εμπεριέχονται σε ανάλογες λίστες καταθετών στην Ελβετία.

Συγκεκριμένα, η Ισπανία έβαλε στα ταμεία της 6 δισ. ευρώ, η Ιταλία 570 εκατ. ευρώ, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι στη Γαλλία 4.200 Γάλλοι που ήταν στη λίστα και είχαν φοροδιαφύγει, προσήλθαν αυτοβούλως για να τακτοποιήσουν τις φορολογικές εκκρεμότητές τους.

 

in.gr