Τη διάσπαση των μεγάλων τραπεζών της Ευρώπης, ώστε να αποχωρισθούν οι αμιγώς τραπεζικές δραστηριότητες από τις πιο ριψοκίνδυνες επενδυτικές τους δραστηριότητες, προτείνει η έκθεση της επιτροπής Λικάνεν που συστάθηκε από την Κομισιόν σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης των Financial Times.

Η κύρια εντολή της ομάδας Λικάνεν ήταν να κάνει προτάσεις για διαρθρωτικές αλλαγές που θα έκαναν πιο ασφαλή το χρηματοπιστωτικό τομέα της Ευρώπης.

Αν και η πρόταση για τη διάσπαση των μεγάλων τραπεζών κινείται πέραν των προσδοκιών του τραπεζικού κλάδου, απονευρώθηκε κατά τη διάρκεια των συζητήσεων που έγιναν στο πλαίσιο της ομάδας, ώστε κάποιες σημαντικές επενδυτικές δραστηριότητες να επιτρέπονται στις τράπεζες που θα ασχολούνται με τις παραδοσιακές εργασίες.

Σύμφωνα με το σχέδιο Λικάνεν, κάθε τραπεζικός όμιλος με επενδυτικό ενεργητικό 100 δισ. ευρώ ή ένα χαρτοφυλάκιο επενδύσεων που αντιστοιχεί στο 15-25% του συνολικού ενεργητικού του, θα πρέπει να ιδρύσει μία νέα νομική οντότητα που θα χρησιμοποιεί διαφορετική βάση κεφαλαίων από την παραδοσιακή τράπεζα.

Η επενδυτική μονάδα πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις επενδύσεις που γίνονται για λογαριασμό της ίδιας της τράπεζας. Ωστόσο, δύο μεγάλες εξαιρέσεις αναμένεται να καθησυχάσουν τους φόβους για τις επιπτώσεις της πρότασης, στην περίπτωση που αυτή εφαρμοσθεί, κάτι που προϋποθέτει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Συγκεκριμένα, οι υπηρεσίες κάλυψης κινδύνου (hedging) για πελάτες των τραπεζών και οι αναδοχές χρεογράφων δεν είναι ανάγκη να περιληφθούν στην επενδυτική τράπεζα και η παραδοσιακή τράπεζα μπορεί να χρησιμοποιεί παράγωγα για σκοπούς διαχείρισης του παθητικού.

Ο κ. Έρικ Λικάνεν, πρόεδρος της Επιτροπής και διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Φινλανδίας, δήλωσε ότι ο νομικός διαχωρισμός «ιδιαίτερα ριψοκίνδυνων δραστηριοτήτων» αποσκοπεί στο να κάνει τις τράπεζες πιο ανθεκτικές και «να περιορίσει τη ρητή ή υπονοούμενη συμμετοχή των φορολογούμενων στις επενδυτικές δράσεις των τραπεζικών ομίλων».

Μία άλλη πρόταση της Επιτροπής προβλέπει την πληρωμή των έκτακτων αμοιβών (μπόνους) σε τραπεζικά στελέχη με τη μορφή χρέους (ομολόγων), τα οποία θα παύουν να ισχύουν σε περίπτωση χρεοκοπίας μίας τράπεζας.

Ο αρμόδιος Επίτροπος για τον χρηματοπιστωτικό τομέα Μισέλ Μπαρνιέ «καλωσόρισε» τις «σημαντικές συστάσεις» της Επιτροπής Λικάνεν. Ο κ. Μπαρνιέ θα αποφασίσει, αν θα προωθήσει κάποια νομοθετική πρωτοβουλία με βάση τις προτάσεις της Επιτροπής.

in.gr  με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook