Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του τριήμερου επιστημονικού συνεδρίου (28, 29 και 30 Σεπτεμβρίου 2012), που συνδιοργάνωσαν στα Ανώγεια το Κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας και ο Δήμος Ανωγείων, με θέμα: “ο παροιμιακός και γνωμικός λόγος στην Κρήτη”.

Τους συνέδρους καλωσόρισε ο Δήμαρχος των Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης και στη συνέχεια προβλήθηκε ένα μέρος της ταινίας-ντοκουμέντο του Λευτέρη Χαρωνίτη, από το Τρίτο Ολοκαύτωμα, που συγκίνησε όλους.

Την κήρυξη της έναρξης των εργασιών του συνεδρίου έκανε εκ μέρους του Περιφερειάρχη Κρήτης ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Νίκος Ξυλούρης.

Στο συνέδριο έγιναν τριάντα τρεις ανακοινώσεις από καθηγητές Πανεπιστημίου, ερευνητές και μελετητές του λαϊκού μας πολιτισμού, από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο. Οι ανακοινώσεις ήταν υψηλού επιπέδου και έριξαν φως σε πολλές πλευρές του παροιμιακού και γνωμικού λόγου.

Μετά από κάθε συνεδρία γίνονταν παρεμβάσεις και υπήρχε διάλογος.

Το συνέδριο παρακολούθησε πολύς κόσμος από τα Ανώγεια αλλά και από όλη την Κρήτη. Μάλιστα, κάποιοι ήλθαν, για να παρακολουθήσουν τις εργασίες του, από την Αθήνα. Ο Δήμος Ανωγείων παρέσχε γνήσια ανωγειανή φιλοξενία στους συνέδρους.

Ο τόμος με τα Πρακτικά του συνεδρίου θα τυπωθεί σύντομα και η παρουσίασή του θα γίνει στις 19 Δεκεμβρίου 2012. Τα έξοδα για την έκδοση των Πρακτικών ανέλαβε η εταιρία ΚΑΡΑΤΖΗ Α.Ε.

Οι σύνεδροι ζήτησαν από το Κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας να ζητήσει από τους αρμόδιους φορείς να θεσπιστεί η διδασκαλία της Λαογραφίας και να προκηρυχθούν θέσεις διδασκόντων για τη διδασκαλία του μαθήματος στα φιλολογικά και παιδαγωγικά τμήματα του Πανεπιστημίου Κρήτης. Το Πανεπιστήμιο Κρήτης είναι το μόνο στο οποίο δεν διδάσκεται Λαογραφία. Και όλη η Κρήτη είναι ένας λαογραφικός θησαυρός.

Στο συνέδριο ο κ. Hisham Derwish, αναπληρωτής καθηγητής κλασικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου και μορφωτικός ακόλουθος της Αιγυπτιακής Πρεσβείας στην Αθήνα, πρότεινε να συνδιοργανωθεί από την Αιγυπτιακή Πρεσβεία και το Κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας συνέδριο για το λαϊκό πολιτισμό της Κρήτης και της Αιγύπτου.

Στο τέλος του συνεδρίου ο πρόεδρος του Κέντρου Κρητικής Λογοτεχνίας Κώστας Μουτζούρης και ο δήμαρχος του Δήμου Αμαρίου Στέφανος Σημαντήρας ανακοίνωσαν ότι το επόμενο συνέδριο του Κέντρου θα είναι συνδιοργάνωση του Κέντρου Κρητικής Λογοτεχνίας και του Δήμου Αμαρίου, θα γίνει τον επόμενο χρόνο (2013) στο Αμάρι και θα έχει ως θέμα του τον Παύλο Βλαστό, τον πατέρα της Κρητικής Λαογραφίας, του οποίου το έργο (94 τόμοι) βρίσκεται ανέκδοτο στο Ιστορικό Αρχείο Κρήτης.

Το κλείσιμο του συνεδρίου έκανε ο Δήμαρχος των Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης και τους συνέδρους αποχαιρέτισε με τον ποιητικό τρόπο της Κρήτης ο Γυαλάφτης.

Την Παρασκευή το βράδυ στη Ντελίνα καμαρώσαμε τα παιδιά του Πολιτιστικού Συλλόγου για το χορό τους και γενικά για όλη την παρουσία τους.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook