Την έντονη αντίθεσή της στην επιβολή φόρου με συντελεστή 35% από το πρώτο ευρώ στα φορολογητέα καθαρά εισοδήματα των φυσικών προσώπων που διατηρούν εμπορικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών ή ασκούν ελεύθερα επαγγέλματα, εκφράζει η διοίκηση του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, σε επιστολή της προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα.

 Η διοίκηση του Επιμελητηρίου Ηρακλείου αναγνωρίζει την ανάγκη ν’ αντιμετωπισθεί το εκρηκτικό δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας,
εκτιμά ωστόσο ότι οι νέες φορολογικές ρυθμίσεις κινούνται σε λάθος κατεύθυνση.

Στην επιστολή γίνεται τεκμηριωμένη αναφορά στα προβλήματα που θ’ ανακύψουν από την εφαρμογή των υπό συζήτηση μέτρων και καταδεικνύεται η αναποτελεσματικότητά τους στην προσπάθεια πάταξης της φοροδιαφυγής.

Ζητείται τέλος, η αναθεώρηση των ρυθμίσεων αυτών, ώστε να γίνουν ευνοϊκότερες για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Κλείνουν οι επιχειρήσεις στο Ηράκλειο

Όπως δημοσιεύτηκε ήδη, με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν οι καταγεγραμμένες στο Επιμελητήριο Ηρακλείου εγγραφές νέων επιχειρήσεων, στη διάρκεια του περασμένου Σεπτεμβρίου, σε σχέση με τις διαγραφές το ίδιο διάστημα, ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στην τοπική αλλά και την πανελλήνια αγορά.

Αναλυτικότερα, τον περασμένο Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Επιμελητηρίου Ηρακλείου άνοιξαν 29 νέες εμπορικές επιχειρήσεις και έκλεισαν 52.

Παρόμοια εικόνα παρουσιάζει ο τομέας της Μεταποίησης, όπου παρατηρήθηκαν 11 εγγραφές και 30 διαγραφές, ενώ ουδεμία μεταβολή σημειώθηκε ως προς τις εγγραφές επιχειρήσεων εξαγωγικού χαρακτήρα, αντίθετα έγιναν 2 διαγραφές στον ίδιο τομέα.

Ενθαρρυντικά, ωστόσο, είναι τα στοιχεία που προκύπτουν με βάση τα στοιχεία του Τμήματος Υπηρεσιών, στο οποίο πραγματοποιήθηκαν 41 εγγραφές και 26 διαγραφές και οριακά, του Τμήματος Τουρισμού όπου δημιουργήθηκαν 4 νέες επιχειρήσεις και έκλεισαν 3.

Συνολικά, στη διάρκεια του Σεπτεμβρίου 2012 άνοιξαν 85 επιχειρήσεις και έκλεισαν 113.