«Σκωτσέζικο ντουζ» αποτελούν για την Κρήτη τα στοιχεία μελέτης του Πολυτεχνείου Κρήτης για τα οικονομικά δεδομένα του νησιού και για τις μεταβολές που έχουν συμβεί στο διάστημα από το 1995 έως το 2008.

Συμπερασματικά, και σύμφωνα με την μελέτη, η Κρήτη σε πανελλαδικό επίπεδο:

– Κατέχει την πρώτη θέση στην αύξηση του μέσου ποσοστού ανεργίας, τα τελευταία τρία χρόνια. Η ανεργία κατά την περίοδο 2007-2010, υπερδιπλασιάστηκε κατά 121%, ενώ τον τελευταίο μήνα του 2010, το ποσοστό ανεργίας εκτοξεύτηκε στο 14,3%.

– Κατέχει την τρίτη θέση στη συνεισφορά του τριτογενή τομέα, μετά από την περιφέρεια Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας.

– Κατέχει την δεύτερη θέση, μετά από την περιφέρεια Αττικής, στις προτιμήσεις των αλλοδαπών επισκεπτών, συγκεντρώνοντας το ένα τέταρτο των διεθνών αφίξεων.

– Κατέχει τα περισσότερα ξενοδοχεία 5 & 4 αστέρων και τις περισσότερες κλίνες 3, 2, & 1 αστέρων.

– Κατέχει μια από τις τρείς πρώτες θέσεις στην μείωση του πρωτογενή (αγροτικού) τομέα καθώς το ποσοστό συμμετοχής του πρωτογενή τομέα στην διαμόρφωση του ΑΕΠ στην Κρήτη από 21,5% το 1995 μειώθηκε σε 5,5% το 2008 (-74,4%).

Η μελέτη που βασίστηκε στην αξιοποίηση των στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) και του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, εκπονήθηκε από το τμήμα Οικονομίας και Διοίκησης του Μ.Α.Ι.Χ. και από το Εργαστήριο Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά ολόκληρη την μελέτη μαζί με τους συνοδευτικούς πίνακες

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook