Περίπου 1.000.000 Έλληνες και Ελληνίδες έχουν οστεοπόρωση με πολύ αυξημένο κίνδυνο κατάγματος, σύμφωνα με διεθνείς και ελληνικές στατιστικές. Σήμερα στη χώρα μας λαμβάνουν αγωγή πρόληψης καταγμάτων λιγότεροι από 300.000 συμπατριώτες μας, με αποτέλεσμα να μην αποφεύγονται πολλές χιλιάδες κατάγματα στους υπόλοιπους, που δεν έχουν ακόμη εντοπισθεί ως έχοντες ανάγκη θεραπευτικής αγωγής, όπως επισημαίνει η κα Ευαγγελία Καταξάκη, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών και Επιμελήτρια Α΄ ΕΣΥ στο Γ.Ν. Ελευσίνας «ΘΡΙΑΣΙΟ» με αφορμή το 20ό Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Μεταβολισμού των Οστών (Ε.Ε.Μ.Μ.Ο.) που διεξάγεται φέτος στην Κρήτη από τις 28- 30 Σεπτεμβρίου.


«Βάσει επανειλημμένων μελετών, περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες έχουν ανεπάρκεια ή και έλλειψη βιταμίνης D, γεγονός που επιβαρύνει τη μυοσκελετική υγεία του και όχι μόνον. Αυτό θεωρείται από την Ε.Ε.Μ.Μ.Ο. ως σημαντικό έλλειμμα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης ως προς την πρόληψη, αλλά και ως προς την θεραπεία. Η οστεοπόρωση, ως νόσος στην Ελλάδα, υποδιαγιγνώσκεται και υποθεραπεύεται», τονίζει η κα Καταξάκη.

Όλες οι τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις γύρω από τον μεταβολισμό των οστών θα παρουσιασθούν στο επικείμενο Συνέδριο της Ε.Ε.Μ.Μ.Ο. καθώς και σχετικές ελληνικές επιστημονικές έρευνες, κλινικές και εργαστηριακές του τελευταίου έτους, όπου και θα βραβευθεί η καλύτερη.

Κεντρικός στόχος της Ε.Ε.Μ.Μ.Ο. και του συνεδρίου της παραμένει η προσπάθεια για την διατήρηση της μυοσκελετικής υγείας των Ελλήνων και η αποφυγή των καταγμάτων.


medicaltime.gr