Στη Βουλή έρχεται το θέμα με τις λίστες των πολιτικών προσώπων που ερευνώνται από το ΣΔΟΕ όσο και η υπόθεση με το CD που περιλαμβάνει έλληνες μεγαλοκαταθέτες της Ελβετίας και παρέδωσε η κυρία Κριστίν Λαγκαρντ στον κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου το 2010 δίχως όμως να πραγματοποιηθεί έρευνα.

Ειδικότερα, οι πρώην επικεφαλής του Σ.Δ.Ο.Ε., κ.κ. Ιωάννης Καπελέρης, Ιωάννης Διώτης και Σπυρίδος Κλαδάς, καθώς ο νυν Ειδικός Γραμματέας Στυλιανός Στασινόπουλος έχουν κληθεί από τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής προκειμένου να ενημερώσουν για τα ακόλουθα ζητήματα:

1. Λειτουργικά προβλήματα της Υπηρεσίας.

2. Περιπτώσεις πολιτικών προσώπων, που, κατά τη διάρκεια της θητείας των κληθέντων, απασχόλησαν ή απασχολούν την Υπηρεσία, καθώς και ενημέρωση επί οποιουδήποτε σχετικού ζητήματος.

Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στη 1 το μεσημέρι και ορίστηκε μετά από σχετικό αίτημα του πρώην προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη. Επιπροσθέτως, πρέπει να σημειωθεί ότι όταν έγινε το σχετικό αίτημα και αποφασίστηκε η σύγκληση της επιτροπής δεν είχε προκύψει η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Σύμφωνα όμως με μέλη της επιτροπής «οι καλεσμένοι θα κληθούν να απαντήσουν και για τους χειρισμούς τους γύρω από την συγκεκριμένη υπόθεση».

Αντιδράσεις για το θέμα

Για «εξωθεσμικές» συμπεριφορές έκανε λόγο η κυρία Ζωή Κωνσταντοπουλου αναφορικά με τους χειρισμούς γύρω από την λίστα Λαγκάρντ. Συγκεκριμένα, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό σημείωσε ότι «Αποκαλύπτεται η παραθεσμική και εξωθεσμική συμπεριφορά του κυρίου Βενιζέλου, του κυρίου Παπακωνσταντίνου και των συνεργατών τους, οι οποίοι επέλεξαν να επιδοθούν σε παιχνίδια σκοπιμότητας και αδιαφάνειας, την ίδια στιγμή που με τις πολιτικές τους ρήμαξαν και εξακολουθούν να ρημάζουν τη χώρα» εξηγώντας πως «Το γεγονός ότι ο κ. Βενιζέλος ηγήθηκε του ΠΑΣΟΚ επί δύο εκλογικές εκστρατείες, κρατώντας τη λίστα Lagarde στο συρτάρι του δημιουργεί μείζον πολιτικό ζήτημα.Τα περί δήθεν παρανόμως κτηθέντος αποδεικτικού μέσου που δήθεν δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί αποτελούν μνημείο πολιτικής κουτοπονηριάς και στερούνται νομικής σοβαρότητας: η λίστα αυτή παραδόθηκε θεσμικά, από την τότε Υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, κα Λαγκάρντ στον τότε Υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας κο Παπακωνσταντίνου. Αποτελεί, συνεπώς, επίσημο στοιχείο και αποδεικτικό μέσο, η δε χρήση και αξιοποίησή της ήταν όχι απλώς επιτρεπτή, αλλά απολύτως επιβεβλημένη, θεσμικά, νομικά, υπηρεσιακά, ηθικά και πολιτικά».

Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλος έθαψαν τις λίστες με τους κλέφτες και τους διεφθαρμένους για να συγκαλύψουν τη βρωμιά ολόκληρου του πολιτικού συστήματος. Είναι οι πρώτοι που πρέπει να πάνε στον ανακριτή. Φυλάκιση και δήμευση της περιουσίας όσων καταχράστηκαν δημόσιο χρήμα και πλούτισαν εις βάρος των Ελλήνων.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος σημειώνει ότι «Ενώ ο ελληνικός λαός ετοιμάζεται για μία ακόμα φορά να ξαπλώσει στο κρεβάτι του Προκρούστη, έρχεται αντιμέτωπος με αποκαλύψεις που αναδεικνύουν τη δυσοσμία ενός ανεπαρκούς κράτους και ενός πολυσύνθετου παρακράτους με υπόγειους διαδρόμους, μέσα στους οποίους χάνεται κάθε προσπάθεια για έλεγχο της πραγματικά μεγάλης φοροδιαφυγής και της ροής του μαύρου χρήματος, η οποία φαίνεται πλέον ξεκάθαρα ότι είναι κολοσσιαίων διαστάσεων» και προσθέτει «Οι αποκαλύψεις διαδέχονται η μία την άλλη και οι υποθέσεις που αναδεικνύουν διαπλοκή, παράνομο πλουτισμό και χρόνια αφαίμαξη του κράτους από μεγαλόσχημους παράγοντες, αρχίζουν να σχηματίζουν μια χιονοστιβάδα που μπορεί να παρασύρει όλο το πολιτικό σύστημα. Γι’ αυτό, η ώρα των λόγων χωρίς έργα, τελείωσε! Το μαχαίρι πρέπει να φτάσει στο κόκαλο, χωρίς χρονοτριβή! Καλώ τη σημερινή κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να αναδείξει τους υπεύθυνους, όσο ψηλά και αν βρίσκονται, όποιες θέσεις και αν κατέχουν, σήμερα ή στο παρελθόν. Όποιος δεν καταλαβαίνει ότι ο λαός δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτεί νέες θυσίες αν δεν σπάσει το μεγάλο απόστημα διαφθοράς και φοροκλοπής, τότε δεν ξέρει που ζει και που βρίσκεται».

Ο Βενιζέλος «άδειασε» τον Παπακωνσταντίνου
Όταν αποφάσισε ο πρώην υπουργός κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου να μιλήσει για την λίστα με τα 2000 ονόματα σε ζωντανή σύνδεση στο δελτίο ειδήσεων του Mega, δεν περίμενε το «άδειασμα» του ΠΑΣΟΚ και του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου. Ο κ. Παπακωνσταντίνου ισχυρίστηκε πριν από δύο ημέρες ότι δεν παρέδωσε ολόκληρη την λίστα με τα ονόματα όσων είχαν βγάλει λεφτά σε τράπεζα της Ελβετίας, επειδή φοβήθηκε τους υπαλλήλους τους ΣΔΟΕ για εκβιασμούς. Έτσι σε πρώτη φάση παρέδωσε, σύμφωνα με τη δική του δήλωση, ένα μέρος αυτής της λίστας, όπως έκρινε ο ίδιος. Η παράδοση έγινε προς τον Επικεφαλής του ΣΔΟΕ εκείνη την περίοδο κ. Διώτη, ο οποίος, όπως ισχυρίστηκε στον διάδοχο του κ. Παπακωνσταντίνου κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, παρέλαβε την λίστα ανεπίσημα από τον προκάτοχό του.

Μετά το ντόρο που προκλήθηκε για το ποια ακριβώς είναι η λίστα της κας Λαγκάρντ που παραδόθηκε σον κ. Παπακωνσταντίνου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απέστειλε εχθές το πρωί ένα φλασάκι με την λίστα που ο ίδιος παρέλαβε από τον κ. Διώτη. Σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Βενιζέλου \”το φλασάκι αυτό υπήρχε στο γραφείο του Βαγγέλη Βενιζέλου χωρίς να έχει χρησιμοποιηθεί με οποιονδήποτε τρόπο. Ο ίδιος ο Βαγγέλης Βενιζέλος είχε την εύλογη εντύπωση ότι το υλικό αυτό παραμένει ως ανεπεξέργαστο υλικό στο ΣΔΟΕ.\”

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές \”μόλις ο Βαγγέλης Βενιζέλος διαπίστωσε από τα σημερινά δημοσιεύματα και τις ανακοινώσεις ότι καμία δημόσια υπηρεσία δεν έχει το υλικό αυτό (όχι για παράνομη επεξεργασία, αλλά ως υλικό που ακόμη και χωρίς να γίνεται αντικείμενο επεξεργασίας πρέπει να υπάρχει στη διάθεση της πολιτείας για να μη μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι αποκρύφτηκε ή καταστράφηκε), έστειλε στον πρωθυπουργό ό,τι του έδωσε ο κ. Διώτης και όπως ακριβώς του το έδωσε.\”

Τέλος οι συνεργάτες του κ. Βενιζέλου υπογραμμίζουν: \”Θα ήταν αδιανόητο να δοθεί η εντύπωση ότι «χάθηκε» υλικό που πέρασε από χέρια δημοσίων λειτουργών και πολιτικών προσώπων.\”

Πάντως λαμβάνοντας τη λίστα στο Μέγαρο Μαξίμου από το ΠΑΣΟΚ την προώθησαν αμέσως στο ΣΔΟΕ.

Τα ερωτήματα

Επικοινωνώντας το protothema.gr με πρώην υψηλόβαθμους παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, εκείνοι υπογράμμιζαν πως ο κ. Παπακωνσταντίνου άτυπα παρέδωσε την λίστα στον κ. Διώτη, χωρίς να αναφέρει επισήμως τον τρόπο απόκτησής της. Έτσι ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ αδυνατούσε να κάνει χρήση της λίστας σε περαιτέρω έρευνα, αφού η Ελβετία καταγγέλλει τις χώρες που χρησιμοποιούν λίστες καταθετών τραπεζών της οι οποίες αποτελούν προϊόντα υποκλοπής. Γι’ αυτό το λόγω τα πρώην υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναρωτιούνται: α) γιατί ο κ. Παπακωνσταντίνου παρέδωσε και παρέλαβε άτυπα την λίστα Λαγκάρντ και β) γιατί όταν την παρέδωσε στον επικεφαλής του ΣΔΟΕ δεν τον ενημέρωσε αν μπορεί ή όχι να χρησιμοποιηθεί και γ) τα στοιχεία που κράτησε στην κατοχή του από μια «άχρηστη» λίστα, τι απέγιναν;

Ένας ακόμα λόγος που δεν χρησιμοποιήθηκαν τα στοιχεία που έδωσε επιλεκτικά ο κ. Παπακωνσταντίνου στον κ. Διώτη ήταν επειδή στην συντριπτική τους πλειοψηφία δίπλα στα ονόματα δεν αναγραφόταν συγκεκριμένο ποσό. Επιπλέον σε κάποια άλλα από τα ονόματα αυτά αναγράφονταν ναυτιλιακές καταθέσεις, οι οποίες δεν φορολογούνται ούτε στην Ελλάδα, άρα δεν προέκυπτε λόγος για κάποιο έλεγχο.

Το συμπέρασμα που καταλήγουν οι άνθρωποι που χειρίστηκαν την υπόθεση είναι πως η λίστα που παρέδωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου στον κ. Διώτη, είχε μηδενική χρησιμότητα, ενώ παραμένουν τα ερωτήματα τόσο για τα στοιχεία που κράτησε ο κ. Παπακωνσταντίνου, όσο και για τους λόγους που τον οδήγησαν να πάρει μια τέτοια απόφαση

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook