Τέλος δεν έχουν τα… εμπόδια που μπαίνουν στη διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλευρά του Διεθνές Νομισματικού Ταμείου θεωρεί πως δεν είναι ρεαλιστική η πρόβλεψη του οικονομικού επιτελείου η οποία συμπεριλήφθηκε στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για ύφεση 3,8% το 2013.

Εκτιμά δε ότι η ύφεση θα διαμορφωθεί στο επίπεδο του 5%.

Η απόκλιση αυτή στις εκτιμήσεις της ελληνικής πλευράς και του Διεθνές Νομισματικού Ταμείου για το ύψος της ύφεσης το επόμενο έτος είναι καίριας σημασίας, διότι στις προβλέψεις για την πορεία του ΑΕΠ θα βασιστεί και το σενάριο για τη βιωσιμότητα ή μη του δημόσιου χρέους.

Από το υπουργείο Οικονομικών δεν σχολιάζουν τη διαφορά αυτήν και σύμφωνα με κυβερνητική πηγή σχετίζεται με τη θέση που προωθεί το ΔΝΤ στο παρασκήνιο για νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, το οποίο θα αγγίξει του χρόνου το 180% του ΑΕΠ.

Προς αυτή την κατεύθυνση… δικαιολογείται η σταθερά «σκληρή» στάση του εκπροσώπου του Ταμείου στην τρόικα Π. Τόμσεν, ο οποίος φέρεται να διεμήνυσε στο οικονομικό επιτελείο πως η τελική πρόταση της ελληνικής πλευράς για το πακέτο των 13,5 δισ. ευρώ είναι χειρότερη από αυτήν που είχε παρουσιαστεί στην τρόικα πριν αποχωρήσει από την Αθήνα για να συμμετάσχει στο Euroworking Group.

«Χάσμα»

Το «χάσμα» μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας δεν έχει γεφυρωθεί, με τους εκπροσώπους των δανειστών μας να επιμένουν πως παρεμβάσεις σε τομείς όπως η Υγεία, η Αμυνα, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η Δημόσια Διοίκηση πρέπει να αντικατασταθούν με περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα.

Θα πρέπει να τονιστεί πως μεταξύ ελληνικής πλευράς και τρόικας υπάρχει διάσταση… απόψεων ακόμη και όσον αφορά το ακριβές ύψος των μέτρων που αμφισβητούνται.

Κυβερνητικές πηγές μιλούν για ένα ποσό χαμηλότερο των 2 δισ. ευρώ και πηγές της τρόικας το ανεβάζουν στα 4 δισ. ευρώ.

Το βέβαιο είναι πως η διαπραγμάτευση έχει… δρόμο μπροστά της και σήμερα αναμένεται νέα συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τους κ. Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ.

Οσον αφορά το θέμα της ύφεσης, σε έκθεσή του το ΚΕΠΕ εκτιμά ότι το 2013 θα ανέλθει στο 3,5%, επισημαίνοντας όμως ταυτόχρονα ότι η συγκεκριμένη πρόβλεψη δεν ενσωματώνει τις επιπτώσεις των νέων μέτρων. Η επίδραση των τελευταίων θα είναι, σύμφωνα με το ΚΕΠΕ, αρνητική στο ΑΕΠ κατά μία μονάδα, οπότε είναι ανοικτό το ενδεχόμενο η ύφεση να ανέλθει το 2013 στο 4,5%.

Στην έκθεση πάντως τονίζεται ότι αν εξελιχθεί ομαλά το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, «ενδέχεται να επιτευχθεί σύντομα μέσω αυτού η εξασθένηση κρίσιμων υφεσιακών παραγόντων».

imerisia.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook