Στο πανέμορφο παλιό λιμάνι των Χανίων βρίσκονται αυτές τις μέρες οι συντελεστές της ταινίας «Τα δύο πρόσωπα του Ιανουαρίου», καθώς τα γυρίσματα έχουν ξεκινήσει στην Κρήτη από την περασμένη βδομάδα, από τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού και το μικρό χωριό Καλλικράτης στην περιοχή της Χώρας των Σφακίων.

Η πρώτη επίσημη φωτογραφία του φιλμ, που αποτελεί κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος της Πατρίσια Χάισμιθ το οποίο εκδόθηκε το \’64, με την τριάδα των πρωταγωνιστών Βίγκο Μόρτενσεν, Κίρστεν Ντανστ και Οσκαρ Αϊζακ έκανε την εμφάνισή της την 1η Οκτωβρίου, κάνοντάς μας να ανυπομονούμε ήδη για το φιλμ που θα βγει στις αίθουσες όχι νωρίτερα από τον Δεκέμβριο του 2013.

Μάλιστα η ηθοποιός ανάρτησε η ίδια τη φωτογραφία στο λογαριασμό της στο twitter.

\"\"

Η ταινία, αμερικανική, αγγλική και γαλλική συμπαραγωγή, αποτελεί το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Χοσέιν Αμινί (υποψήφιου το 1997 για Οσκαρ Διασκευασμένου Σεναρίου για τα «Φτερά της αγάπης» και υπεύθυνου για το σενάριο του «Drive»), ο οποίος υπογράφει και τη διασκευή της ιστορίας – ένα θρίλερ στο οποίο εμπλέκεται ένα ζευγάρι Αμερικανών, ένας νεαρός φοιτητής και ένας αστυνομικός τον οποίο σκοτώνει κατά λάθος ένας από τους τρεις.

Για τις ανάγκες των γυρισμάτων στην Κρήτη, η παραγωγή έχει νοικιάσει δωμάτια σε 4 διαφορετικά ξενοδοχεία στα Χανιά, ενώ στο φρούριο του Φιρκά χρησιμοποιούνται έως και 15 κελιά σαν βάση όπου γίνεται όλη η προετοιμασία πριν από το χτύπημα της κλακέτας (τα μαλλιά, το μέικ απ των ηθοποιών, τα κοστούμια κ.τ.λ.).

Οπως κάθε ταινία που διαδραματίζεται σε άλλη εποχή και οφείλει να είναι πιστή στο ύφος και στην κουλτούρα της, τα «Δύο πρόσωπα του Ιανουαρίου» φιλοξενούν στα πλατό αυτοκίνητα των αρχών της δεκαετίας του \’60: παλιά πούλμαν, BMW και Aston Martin εκείνης της εποχής, ενώ στις… προμήθειες έχουν συνεισφέρει το Ηράκλειο, η Αθήνα και η Λιβαδειά. Οι πρωταγωνιστές, ωστόσο, κυκλοφορούν με σύγχρονα αυτοκίνητα, καθώς για τη μεταφορά τους έχουν διατεθεί τρία Saab 9-5 Aero και στη διάθεσή τους έχουν 3 αυτοκινούμενα τροχόσπιτα ως καμαρίνια. Τον όγκο της παραγωγής συμπληρώνουν 10 φορτηγά που έχουν μεταβεί στην Κρήτη από την Αθήνα – το καθένα με διαφορετικό εξοπλισμό (είδη φωτισμού, μακιγιάζ, σκηνικά στοιχεία), ενώ βαν των 9 θέσεων είναι στη διάθεση του συνεργείου για τις μετακινήσεις του (συνολικά, στο συνεργείο δουλεύουν 143 Ελληνες και 33 ξένοι διαφορετικών εθνοτήτων).

Στην εβδομάδα που διανύουμε, στα Χανιά, οι κάμερες δουλεύουν για γυρίσματα στη συνοικία Χαλέπα, στο μοναστήρι της Αγίας Κυριακής και στην Παλιά Πόλη. Το μεγάλο γύρισμα, όμως, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, οπότε και θα φωτιστεί ολόκληρο το ιστορικό χανιώτικο λιμάνι.

Με τα μάτια στραμμένα στην Κρήτη, λοιπόν, αναμένουμε την άφιξη της παραγωγής στην Αθήνα, εντός περίπου δύο εβδομάδων, προκειμένου να γυριστούν σκηνές στην Ακρόπολη και την Πλάκα.

Στο μεταξύ, ο Βίγκο Μόρτενσεν κάνει τις βόλτες του ανενόχλητος, όπως μαθαίνουμε, στα σοκάκια των Χανίων, απολαμβάνει τα σουβλάκια του και τις μπίρες του, χωρίς κανείς να καταλαβαίνει ότι ο γοητευτικός Δανός ήταν πρωταγωνιστής στην επική τριλογία του «Αρχοντα των δαχτυλιδιών».

Το βιβλίο «Τα δύο πρόσωπα του Ιανουαρίου», στο οποίο βασίζεται η κινηματογραφική ταινία, κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις «Αγρα».

e-go.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook