Όλα είναι έτοιμα για την πραγματοποίηση των 14ων Διεθνών \”Κορίσσιων\” Διασυλλογικών Αγώνων Κανόε Καγιάκ Σπριντ που θα διεξαχθούν το σαββατοκύριακο 6 και 7 Οκτωβρίου στη Λίμνη του Κουρνά.
Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό αθλητικό γεγονός, που αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία λόγω του ότι πραγματοποιείται σε μία συγκυρία εξαιρετικά δύσκολη λόγω του δυσμενούς κλίματος που επικρατεί στην κοινωνία.
Οι φορείς που έχουν αναλάβει τη διοργάνωση των αγώνων, παραβρέθηκαν την Τετάρτη (3/10) το μεσημέρι στα γραφεία του Ν.Ο. Χανίων, παραθέτοντας συνέντευξη τύπου και κάνοντας αναφορά στους \”Κορίσσιους\” αγώνες.
Εν αρχή, μίλησε η Πρόεδρος του Ομίλου, Χαρούλα Πράπα-Μυλωνάκη, η οποία επεσήμανε τα εξής:
\”Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους συμμετέχουν ώστε αυτοί οι αγώνες να γίνουν πραγματικότητα και να έχουν επιτυχία. Πιστεύουμε πραγματικά ότι φέτος θα είναι καλύτεροι από κάθε άλλη χρονιά, παρότι οι καιροί είναι εξαιρετικά δύσκολοι. Γι’ αυτό και είναι ιδιαίτερα σημαντική η συμβολή όλων όσων, με οποιονδήποτε τρόπο, βοηθούν για να πραγματοποιηθούν αυτοί οι αγώνες. Είναι για το καλό της κοινωνίας και του τόπου να διεξάγονται αθλητικά γεγονότα. Καλωσορίζουμε θερμά, τους παράγοντες, τους αθλητές και όλους όσους έρχονται να επισκεφτούν τα όμορφα Χανιά και τον όμορφο Αποκόρωνα με την πανέμορφη Λίμνη του Κουρνά\”.
Τους αγώνες συνδιοργανώνει με τον Ναυτικό Όμιλο Χανίων, ο δήμος Αποκορώνου, με τον δήμαρχο κ. Γρηγόρη Μαρκάκη να αναφέρει ότι είναι πολύ σπουδαίο γεγονός για την περιοχή αυτοί οι αγώνες. Τόνισε ότι παρά την οικονομική κρίση, ο δήμος συνέβαλλε αποφασιστικά για να διεξαχθεί η διοργάνωση και ευχήθηκε καλή επιτυχία στους αθλητές.
Εκ μέρους της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, η Κατερίνα Ζομπανάκη που πρόκειται για την αρμόδια στον τομέα αθλητισμού ανέφερε:
\”Στις δύσκολες εποχές που ζούμε, στον τυφώνα μιας απίστευτης οικονομικής κρίσης, το μοναδικό στήριγμα που μπορεί να μας διασώσει είναι οι αρχές και οι αξίες μας, οι αρχές και οι αξίες του ελληνικού πολιτισμού. Ο πολιτισμός και ο αθλητισμός αποτελούν τους ακρογωνιαίους λίθους της ταυτότητάς μας. Όλοι εμείς οφείλουμε να τους διαφυλάξουμε και να τους προωθούμε. Δεν είναι τυχαίο που ως Περιφερειακή Ενότητα Χανίων στηρίζουμε με συνέπεια και συνέχεια τις σημαντικές αθλητικές διοργανώσεις του Νομού μας. Η διοργάνωση αυτή αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για την Περιφερειακή μας Ενότητα να αποδείξει στους αθλητές και στους αθλητικούς παράγοντες ότι διαθέτει άριστες αθλητικές υποδομές και πως είναι μία από τις σπάνιες περιοχές απίστευτου φυσικού κάλλους που προωθούν τον αθλητισμό και το ευ αγωνίζεσθαι. Επιπλέον, είναι μία ευκαιρία να αναδειχθούν τα Χανιά μας σε ιδανικό προορισμό διοργάνωσης μεγάλων αθλητικών γεγονότων καθώς και να προωθήσουμε τον αθλητικό τουρισμό που αποτελεί για εμάς κύριο μέλημά μας\”.
Επίσης, ο Περιφερειακός σύμβουλος, Τάσος Κουρουπάκης, δήλωσε:
\”Σ’ ένα από τα ωραιότερα μέρη της Κρήτης αλλά και της χώρας, θα πρέπει να πω ότι για μία ακόμα χρονιά διεξάγονται οι αγώνες Κανόε Καγιάκ. Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στους διοργανωτές και να ευχηθώ σε όλους τους αθλητές καλή επιτυχία. Μακάρι και την επόμενη χρονιά να ξαναγίνει η διοργάνωση. Εμείς από την πλευρά μας, ως Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, παρά τις δύσκολες οικονομικές καταστάσεις, κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε\”.  
Χρυσός χορηγός των αγώνων είναι η ΑΝΕΚ LINES, με την υπεύθυνη χορηγιών της Κρητικής Ναυτιλιακής εταιρίας, Άννα Νικολακάκη, να προχωρά σε μία ιστορική αναδρομή για το άθλημα του Κανόε Καγιάκ.
Όπως είπε λοιπόν: \”Αρχικά το Κανόε το χρησιμοποιούσαν οι Ινδιάνοι της Βόρειας Αμερικής για τη μετακίνηση στις λίμνες και τα ποτάμια από όπου προκύπτει και η ονομασία Καναδικό Κανόε και κατασκευάζονταν από κορμούς δέντρων. Τα Καγιάκ τα χρησιμοποιούσαν οι Εσκιμώοι της Γροιλανδίας και αρχικά ήταν από δέρματα. Η χρήση των σκαφών και στις δύο περιπτώσεις σκοπό είχε τη διακίνηση εμπορευμάτων και την ανεύρεση τροφής.
Το 1865 ο Σκοτσέζος Τζον Μακ Γκρέγκορ ξεκινώντας μια κρουαζιέρα στις λίμνες και τα ποτάμια με ένα κανόε το οποίο ονόμασε “ROB ROΥ” γίνεται ο εμπνευστής του αθλήματος. Βρίσκοντας πολλούς υποστηριχτές το άθλημα αναπτύσσεται και εξελίσσεται καταλήγοντας τον Ιούνιο του 1924 να παρουσιάζεται ως άθλημα επίδειξης στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.
Σήμερα η Διεθνής Ομοσπονδία απαρτίζεται από 113 μέλη μεταξύ των οποίων και η Ελληνική Ομοσπονδία Κανόε-Καγιάκ, εκλεκτό μέλος της οποίας είναι η πολυνίκης ομάδα Κανόε Καγιάκ του Ν.Ο.Χ. Μία ομάδα που με κόπο, ευθύνη και σοβαρότητα έχει καταφέρει όχι μόνο να κατακτήσει την κορυφή τα τελευταία χρόνια αλλά και να εδραιωθεί σε αυτήν πάρα τις πάμπολλες δυσκολίες  των καιρών.
Σε αυτά τα άξια παιδιά του Κανόε Καγιάκ η ANEK LINES είναι σταθερή αρωγός τόσο σε ότι αφορά τις εκτός Κρήτης επιτυχημένες αγωνιστικές συμμετοχές τους όσο και στις εξίσου επιτυχημένες διοργανώσεις όπως αυτή των Διεθνών Κορίσσιων Αγώνων που για 14η συνεχή χρονιά προγραμματίζουν στην πανέμορφη λίμνη του Κουρνά.
Εκ μέρους της ANEK με τη σταθερή, πολύπλευρη χορηγική παρουσία στα τοπικά δρώμενα,  εύχομαι  -αν και είμαι βέβαιη για αυτή- καλή επιτυχία στους αθλητές και τους εκπρόσωπους του Κανόε Καγιάκ του Ν.Ο.Χ. τόσο στο αγωνιστικό, όσο και στο διοργανωτικό μέρος των Κορίσσιων Αγώνων\”.
Από την πλευρά του ο Έφορος Κανόε Καγιάκ του Ν.Ο. Χανίων, Δημήτρης Καλλιβρετάκης δήλωσε:
\”Σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, για το Ναυτικό Όμιλο είναι πραγματικά ένα μεγάλο στοίχημα να επαναλάβει για 14η συνεχόμενη χρονιά αυτούς τους αγώνες χωρίς καμία έκπτωση ούτε στη διοργάνωση ούτε ως αθλητικό γεγονός. Υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση αυτές τις μέρες όσον αφορά την προετοιμασία και γι’ αυτό θέλω να ευχαριστήσω όλους τους φορείς, ξεκινώντας από το δήμο Αποκορώνου. Οι προσπάθειές του ήταν συγκινητικές για να εξασφαλιστεί η επιτυχία των αγώνων. Επίσης, ευχαριστώ την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και ασφαλώς τον χρυσό χορηγό μας, την ΑΝΕΚ LINES, η οποία συμβάλλει αποφασιστικά για την πραγματοποίηση αυτής της διοργάνωσης. Ακόμα, όλους τους χορηγούς, από τον μεγαλύτερο έως το μικρότερο αλλά και τα ξενοδοχεία της Γεωργιούπολης\”.
Ο προπονητής του Ν.Ο.Χ., Μανόλης Αγγελάκης ανέφερε ότι θα λάβουν μέρος στους αγώνες 10 συνολικά σωματεία από την Ελλάδα και μία ακόμα ομάδα από επίλεκτους αθλητές που θα έρθει από την Κύπρο. Επίσης, επεσήμανε και το κοινωνικό έργο που θα προκύψει μέσα από αυτή τη διοργάνωση, με τη συμμετοχή αθλητών Special Olympics.
Σε ό,τι αφορά την ομάδα του, είπε τα εξής: \”Είμαστε στο κλείσιμο της φετινής χρονιάς και ξεκινάμε για την καινούργια. Προσπαθούμε να ανασυνταχθούμε και να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα. Πάνω σε αυτά χτίζουμε τα τελευταία δύο χρόνια μία νέα ομάδα, η οποία σιγά-σιγά αρχίζει να αποδίδει καρπούς\”.
Και για τους αγώνες: \”Το επίπεδό τους θα είναι αρκετά υψηλό. Πρόκειται για αγώνες που θα δώσουν την ευκαιρία σε παιδιά κατά βάση της ανάπτυξης να δείξουν τις δυνατότητες τους και αναφέρομαι στις κατηγορίες των Παίδων, Κορασίδων, Εφήβων, Νεανίδων. Το θέαμα θα είναι πολύ ωραίο και θεωρώ ότι αξίζει να έρθουν στη Λίμνη Κουρνά οι γονείς και τα παιδιά να παρακολουθήσουν τους αγώνες. Ευελπιστώ ότι ο καιρός θα είναι σύμμαχος και γενικώς όλα θα πάνε καλά\”.
nox.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook