Αναστάτωση και προβληματισμούς προκάλεσε στην Περιφέρεια Κρήτης και στην ομάδα του κ. Στ. Αρναουτάκη, η αποκλειστική δημοσιοποίηση από το Flashnews.gr (δείτε εδώ) της επιστολής του Περιφερειακού Συμβούλου της συμπολίτευσης κ. Γιάννη Λεονταράκη, που άφηνε ουσιαστικά αιχμές για τον χειρισμό των εμπορικών συμφωνιών Κρητικών Εταιριών με Ρώσους Επιχειρηματίες.

Πριν λίγη ώρα λάβαμε την επιστολή της Περιφερειακής Αρχής, μαζί με σχετικά επισυναπτόμενα έγγραφα, η οποία απαντάει στα ερωτήματα του Γ. Λεονταράκη, δια στόματος της Θ. Βρέντζου, Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας – Κτηνιατρικής- Αλιείας και Κοινωνικής Πολιτικής:

«Αγαπητέ Γιάννη,

Σε απάντηση σχετικών ερωτημάτων σου θα ήθελα να σ’ ενημερώσω γραπτώς – όπως εσύ το ζήτησες – για τα ακόλουθα:

Μ’ έκπληξη ενημερώθηκα για το περιεχόμενο των ερωτημάτων σου, περί των διαδικασιών που ακολουθούνται, μιας και ο ίδιος ως παραγωγός μελιού είχες ενημερωθεί και είχες δηλώσει συμμετοχή στις Β2Β συναντήσεις (περιελάμβαναν και έκθεση) που έγιναν με τους Ρώσους επιχειρηματίες στο ξενοδοχείο «Αμιράντες», όπως αποδεικνύεται με τα email που σου επισυνάπτω. Συνεπώς δεν μπορείς να επικαλείσαι έλλειψη ενημέρωσης.

Σε κάθε περίπτωση πάντως με τις διαδικασίες που ακολουθούμε πάντα στις αντίστοιχες περιπτώσεις, προσκαλούνται όλες οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα και δεν αρκούμαστε στον κατάλογο που μας παρέχουν τα Επιμελητήρια της Κρήτη και ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης, στη βάση του Εξαγωγικού Μητρώου.

Στη συνέχεια και για πληρέστερη ασφάλεια ενημερώνονται οι επιχειρήσεις και από τα 4 Επιμελητήρια με άλλη επιστολή ή μηνύματα. Επιπλέον η Περιφέρεια Κρήτης με Δελτία Τύπου απευθύνεται και γνωστοποιεί το γεγονός σε όλες τις επιχειρήσεις της Κρήτης, ώστε να παρακινηθούν να μπουν στις διαδικασίες που θα τις καταστήσουν στη συνέχεια ικανές για εξαγωγές.

Θα ήθελα όμως να υπογραμμίσω, για να γίνει περισσότερο κατανοητό, ότι η Περιφέρεια μέσα από τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει επιδιώκει τη δημιουργία ενός ευνοϊκού τοπίου – πλαισίου συνάντησης των δύο πλευρών (εκπροσώπων δικτύων ξένων χωρών και επιχειρηματιών της Κρήτης) δημιουργώντας έτσι την ευκαιρία για συνάντησή τους, που στη συνέχεια να καταλήξουν σε συμφωνίες. Εν ολίγοις η Περιφέρεια δεν παρεμβαίνει ούτε στα προϊόντα που θα επιλέξουν οι εκπρόσωποι των αγορών αυτών, ούτε σε θέματα τιμών καθώς και άλλων προϋποθέσεων που είναι κυρίως θέματα της αγοράς, ούτε στις εταιρίες που τελικά θα επιλεγούν για την εξαγωγή προϊόντων. Η Περιφέρεια Κρήτης, «ανοίγει το δρόμο» και αποτελεί το συνδετικό κρίκο μεταξύ ξένων και ελλήνων επιχειρηματιών, που δύνανται να συνάψουν συμφωνίες, με κριτήρια και όρους αγοράς.

Παράλληλα σ’ ενημερώνω, όπως ήδη έχει δημοσιοποιηθεί με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Περιφέρειας Κρήτης, τα συμβόλαια που υπεγράφησαν με τους Ρώσους επιχειρηματίες, αφορούν τις τοπικές εταιρίες:

– Γυναικείος Συνεταιρισμός Γέργερης «ΙΔΑΙΑ ΓΗ», με έδρα το Ηράκλειο (αρτοσκευάσματα- είδη ζαχαροπλαστικής).
-«Πρότυπη Μελισσοκομική Εταιρεία Κρήτης Αφοί Βαράκλα» με έδρα το Ηράκλειο (μέλι).
-Κολυμβάρι Α. Ε. με έδρα τα Χανιά για εξαγωγή ελαιολάδου

Στις 2 Οκτωβρίου κλείστηκαν δύο ακόμα συμφωνίες ύψους 4 εκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για τις εταιρίες MELKO (Κρητικά Μακαρόνια) του Σπύρου Κωστάκη στις Γκαγκάλες και η εταιρία του Ευάγγελου Μπαμιεδάκη, που θα εξάγει παστέλι και μαντολάτα.

Επίσης σύμφωνα με το Ρώσο εισαγωγέα Διονύση Ποπόφ από τις συναντήσεις δημιουργήθηκε γόνιμο έδαφος για την υπογραφή και νέων συμφωνιών.

Για πληρέστερη δε ενημέρωσή σου, σε παραπέμπω στα Δελτία Τύπου που στάλθηκαν από την Περιφέρεια και είναι αναρτημένα στην επίσημη ιστοσελίδα μας www.crete.gov.gr.

Λόγω της συμμετοχής σου στις διαδικασίες των Περιφερειακών Οργάνων γνωρίζεις ότι δεν είναι πάντα οι διαδικασίες οι ίδιες αφού στις περιπτώσεις που η Περιφέρεια κρίνει πολύ αναγκαίες άρα τις προκαλεί, καλύπτει μέρος τουλάχιστον των εξόδων (περίπτωση της Ρωσικής αποστολής) ενώ σε άλλες (περίπτωση της Ουκρανικής αποστολής) τα έξοδα τα καλύπτουν οι ίδιες οι αποστολές.

Τέλος θα ήθελα να σου υπενθυμίσω ότι για τις επισκέψεις της Ρωσικής Αποστολής σε επιχειρήσεις της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου είχες ενημερωθεί δύο μέρες πριν την υλοποίησή τους με ηλεκτρονικό μήνυμα στις 28 Σεπτεμβρίου αλλά και σαν μέλος της Ομάδας Εργασίας του Καλλιεργητικού Πλάνου για την Π. Ε. Ηρακλείου είχες προσκληθεί την 21η Σεπτεμβρίου και για λόγους προφανώς άλλων υποχρεώσεων σου, δεν συμμετείχες στις πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις.

Η απάντηση στα ερωτήματά σου θα κοινοποιηθεί στους Περιφερειακούς Συμβούλους, όπως και εσύ έπραξες, όπως και στο βουλευτή Βασίλη Κεγκέρογλου, τον οποίο επίσης ενημέρωσες, καθώς και στα ΜΜΕ στα οποία δημοσιοποίησες τα ερωτήματά σου.

Αγαπητέ Γιάννη γνωρίζεις όπως και οι άλλοι συνάδελφοι ότι η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με τους φορείς – παραγωγικές τάξεις στοχεύει στην διεθνή οικονομική αναβάθμιση του νησιού και η συγκεκριμένη δράση εντάσσεται στις εξωστρεφείς ενέργειες για την προώθηση των τοπικών προϊόντων σε νέες αγορές και την ενδυνάμωση των παραδοσιακών αγορών. Θεωρώ ότι και εσύ είσαι «στρατευμένος» σε αυτόν τον αγώνα και ότι οι όποιοι προβληματισμοί σου επικεντρώνονται στον κοινό μας στόχο.

Φιλικά η Αντιπεριφερειάρχης
Θεανώ Βρέντζου- Σκορδαλάκη

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Για του λόγου το αληθές σου επισυνάπτω συνημμένα την πρόσκλησή μας για συμμετοχή σου στην έκθεση και την αποδοχή της πρόσκλησης με τη δήλωση συμμετοχής σου, όπου μάλιστα ευχαριστείς και δηλώνει το προϊόν με το οποίο θα συμμετέχεις.\”

Παρακάτω είναι το email του Γ. Λεονταράκη, που εκδηλώνει ενδιαφέρον για συμμετοχή στις συζητήσεις.

\"\"

Παρακάτω είναι το email της κυρίας Θ. Βρέντζου προς τις επιχειρήσεις.

\"\"

Flashnews.gr – Γ. Σ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook