Λίγο μετά τις 4:30 το απόγευμα της Τετάρτης ξεκίνησε η νέα συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με τα μέλη της τρόικας. Παρών στη συνάντηση και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Προσερχόμενος στο υπουργείο και σε ερώτηση του in.gr o Μπομπ Τράα είπε ότι το θέμα των διαπραγματεύσεων είναι «μια μακρά διαδικασία».

Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη -σύντομη- συνάντηση του κ. Στουρνάρα με τους εκπροσώπους των δανειστών προέκυψε «κενό» 2 δισ. ευρώ.

Την εκτίμηση ότι η αξιολόγηση της τρόικας για την πορεία του ελληνικού προγράμματος και την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα ανακοινωθεί εντός των επόμενων 4-6 εβδομάδων διατυπώνει σε ανάλυσή του το πρακτορείο Reuters, αφήνοντας ουσιαστικά να εννοηθεί ότι οι αποφάσεις για την Ελλάδα δεν θα ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου, αλλά στην επομένη, μετά και τις εκλογές στις ΗΠΑ.

Το σενάριο αυτό ενισχύεται από την καθυστέρηση που σημειώνεται στην επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της τρόικας και της ελληνικής κυβέρνησης, που δημοσιεύματα του Τύπου αποδίδουν πλέον στην εσωτερική σύγκρουση που υπάρχει μεταξύ των δανειστών ως προς το χειρισμό του ελληνικού ζητήματος.

Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ πιέζει για αναδιάρθρωση του χρέους, κάτι που το Βερολίνο απορρίπτει.

Όπως σημειώνει το Reuters, παρά τη σειρά μέτρων που λαμβάνει η Αθήνα, ο στόχος εξόδου από τον φαύλο κύκλο του χρέους καθίσταται όλο και πιο δύσκολος, κάτι που σύμφωνα με την εκτίμηση του πρακτορείου φέρνει πιο κοντά το δεύτερο γύρο αναδιάρθρωσης του χρέους.

Σύμφωνα με το Reuters, ο προϋπολογισμός του 2013 περιέχει ενθαρρυντικά στοιχεία, όπως ότι το επόμενο έτος αναμένεται πρωτογενές πλεόνασμα για πρώτη φορά από το 2002, ωστόσο υπογραμμίζει ότι οι εκτιμήσεις τόσο για την ύφεση όσο και για το χρέος είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα σε χειρότερη κατάσταση από ότι ανέμεναν οι πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις προ έξι μηνών.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook