Να αντιστρέψει το κλίμα στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο, καθώς ο Ομπάμα φαίνεται να παίρνει προβάδισμα στις κρίσιμες πολιτείες, θα προσπαθήσει ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος Μιτ Ρόμνεϊ στο πρώτο από τα τρία ντιμπέιτ διεκδικώντας την «καρδιά» των αναποφάσιστων ψηφοφόρων. Το ντιμπέιτ αρχίζει στις 4:00 τα ξημερώματα της Πέμπτης (ώρα Ελλάδος) και θα μεταδοθεί απευθείας από το YouTube.

Η πρώτη τηλεοπτική αναμέτρηση των δύο υποψηφίων, που θα γίνει στο Πανεπιστήμιο του Ντένβερ και θα κρατήσει 90 λεπτά, θα επικεντρωθεί σε θέματα εσωτερικής πολιτικής. Αναμένεται να την παρακολουθήσουν πάνω από 60 εκατομμύρια τηλεθεατές, κοινό δηλαδή πολύ μεγαλύτερο από εκείνο που έχει παρακολουθήσει τον Ομπάμα και τον Ρόμνεϊ στις κεντρικές ομιλίες τους κατά την ανάληψη των υποψηφιοτήτων.

Το μέγεθος του κοινού αποτελεί αφ\’ ενός ευκαιρία στους δύο υποψηφίους να προσελκύσουν τους αναποφάσιστους, αλλά κρύβει και την παγίδα του ενός και μοναδικού σημαντικού «παραπατήματος» που θα μπορούσε μα επισκιάσει ολόκληρη την προεκλογική εκστρατεία.

Ο Ρόμνεϊ δεν καλείται μόνο να επανορθώσει τη ζημιά που έχουν κάνει οι δηλώσεις τους για τους μισούς Αμερικανούς «που θέλουν μόνο επιδόματα», αλλά και να πείσει ότι το οικονομικό του πρόγραμμα είναι πιο αξιόπιστο από εκείνο του Ομπάμα για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την τόνωση της ανάκαμψης.

Και όλα αυτά, κρατώντας τις ισορροπίες και φροντίζοντας να μην φανεί υπεροπτικός απέναντι στον Ομπάμα, που θεωρείται ως προσωπικότητα συμπαθής στην αμερικανική κοινή γνώμη ανεξαρτήτως πολιτικών τοποθετήσεων.

Από την άλλη, ο Ομπάμα καλείται να απαντήσει στο γιατί ο Αμερικανός ψηφοφόρος μπορεί να ελπίζει σε βελτίωση της ζωής του σε σύγκριση με τα τέσσερα τελευταία χρόνια. Πρέπει κυρίως να εξηγήσει πειστικά πώς σκοπεύει να αναζωογονήσει την αμερικανική αγορά εργασίας με την ανεργία να βρίσκεται κοντά στο 8%.

Οι πολιτικοί αναλυτές διαφωνούν για το εάν οι τηλεοπτικές αναμετρήσεις μπορούν να λειτουργήσουν καθοριστικά υπέρ ενός υποψηφίου για την προεδρία. Ωστόσο, δεν έχουν λείψει περιστατικά που έκαναν άσχημες εντυπώσεις στους ψηφοφόρους -όπως η πρώτη αναμέτρηση του Νίξον με τον Κένεντι ή οι ειρωνικοί αναστεναγμοί του Αλ Γκόρ το 2000 απέναντι στα σχόλια του Τζορτζ Μπους.

Το δεύτερο ντιμπέιτ θα διενεργηθεί στις 16 Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη με τους Μπαράκ Ομπάμα και Μιτ Ρόμνεϊ να δέχονται ερωτήσεις από τους ψηφοφόρους. Και το τρίτο ντιμπέιτ θα φιλοξενηθεί στη Φλόριντα, πολιτεία-κλειδί στη μάχη για το Λευκό Οίκο, στις 22 Οκτωβρίου με επίκεντρο την εξωτερική πολιτική.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook