Η κοινωνία μαστίζεται από μια δεινή οικονομική κρίση και «οι δανειστές μας έπιασαν από το λαιμό» επισήμανε ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στην Παλαιά Βουλή με την ευκαιρία του εορτασμού του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη, προστάτη του δικαστικού σώματος.

«Έφταιξαν αυτοί που έφταιξαν. Ολιγώρησαν εκείνοι που ολιγώρησαν. Τώρα οι δανειστές, μας έπιασαν από το λαιμό. Ασφυκτιούμε. Και μας συμπεριφέρονται ως κάποιους κατοίκους του Νότου», επισήμανε ο υπουργός.

Όπως πρόσθεσε, «η κοινωνία είναι γονατισμένη και εμείς οφείλουμε να της δώσουμε ανάσα. Είναι οργισμένη. Οφείλουμε να δώσουμε απάντηση στην οργή της. Η κοινωνία δεν εμπιστεύεται τους θεσμούς και το δικαστικό σύστημα, όσο θα έπρεπε.

» Οφείλουμε να της δώσουμε τη δυνατότητα να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη της στο δικαστικό σύστημα. Αν συνεχίσουμε έτσι, γίνεται αντιληπτό ότι το εύρος της αμφισβήτησης, που ήδη καταγράφεται ως επιλογή ενάντια στους θεσμούς, θα μεγαλώσει. Οφείλουμε να δώσουμε απαντήσεις».

Το δικαστικό σύστημα, συνέχισε ο υπουργός, «είναι μέρος της κρίσης, αφενός διότι βαρύνεται με την παθογένεια οργάνων της λειτουργίας του κράτους αφετέρου διότι δεν στάθηκε σε επίπεδο υψηλής ευθύνης σε κρίσιμες στιγμές, όσο θα έπρεπε».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης κάλεσε ειδικά τους δικαστικούς λειτουργούς να «ανασκουμπωθούν και να αυτοθυσιαστούν» ενόψει των δύσκολων περιστάσεων. Σε αυτές τις συνθήκες, είπε, «ειλικρινά σας το λέω, σας ζηλεύω που είστε δικαστές. Γιατί ο λαός υποφέρει. Οι εργαζόμενοι, οι νεόπτωχοι, αναμφισβήτητα με τους αγώνες τους θα κατακτήσουν αυτό που πρέπει να κατακτήσουν.

» Μόνο που οι θεσμοί και το δικαστικό σύστημα οφείλει να ανταποκριθεί προς όλες τις απαιτήσεις. Να ανταποκριθεί στον άνεργο που καταθέτει αγωγή, τον χαμηλοσυνταξιούχο, τον χαμηλόμισθο, τον νεόπτωχο επαγγελματία. Γι' αυτό, συμμεριζόμενος το παράπονό σας, όλοι καλούμαστε να ανασκουμπωθούμε, να αυτοθυσιαστούμε. Επαναλαμβάνω να αυτοθυσιαστούμε, αυτό απαιτεί η κοινωνία».

«Δηλώνω γήινος», είπε ακόμη ο υπουργός και συνέχισε λέγοντας: «γνωρίζω από χρέη, από δόσεις στην Εφορία, από υποχρεώσεις, από δάνεια, από σπουδές παιδιών. Μόνο που σε αυτές τις συνθήκες πρέπει να αναδειχθεί ο δικαιοδοτικός θεσμός στο ύψος -που το Σύνταγμα τον έχει κατατάξει- μα και η κοινωνία αναμένει να δικαιωθεί».

Ο υπουργός έκλεισε την ομιλία του με την προτροπή του Αποστόλου Παύλου προς Θεσσαλονικείς: «Παρακαλούμεν δε υμάς, αδελφοί, νουθετείτε τους ατάκτους, παραμυθείσθε τους ολιγοψύχους, αντέχεσθε των ασθενών», δηλαδή, είπε ο υπουργός απευθυνόμενος στους δικαστές, στηρίξτε τους αδύνατους, «μακροθυμείτε προς πάντας».

 

in.gr