Παρουσία πλήθους κόσμου, του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Τσαφτάρη, βουλευτών του νησιού, και του Περιφερειάρχη Κρήτης, πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα στην Αθήνα στην πλατεία Κλαυθμώνος ,  τα εγκαίνια της έκθεσης «Αγροτικός Αύγουστος 2012»

Στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Χανίων Μανόλης Σκουλάκης τόνισε μεταξύ άλλων πως η έκθεση αποτελεί ευκαιρία να "γνωρίσουμε στους κατοίκους της πρωτεύουσας τα προϊόντα που συνθέτουν την κρητική δίαιτα, καθώς και τα έργα της λαϊκής μας τέχνης."

Στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Χανίων σημείωσε

"Κυρίες και Κύριοι, Αγαπητοί Επισκέπτες,

Ως Δήμαρχος του Καλλικρατικού Δήμου Χανίων είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που η καρδιά της Κρήτης χτυπάει σήμερα στην αγκαλιά της Αθήνας. Ευχαριστώ γι’ αυτό τον Δήμο Αθηναίων και ιδιαίτερα  τον Δήμαρχό του Γιώργο Καμίνη, που μας έδωσαν αυτή την ευκαιρία, παραχωρώντας μας για δεύτερη χρονιά αυτήν την κεντρική πλατεία.

Μας δίνετε τη δυνατότητα να γνωρίσουμε στους κατοίκους της πρωτεύουσας τα προϊόντα που συνθέτουν την κρητική δίαιτα, καθώς και τα έργα της λαϊκής μας τέχνης.

Η Κρητική δίαιτα κουβαλάει από τα μινωικά χρόνια μέχρι της μέρες μας έναν ολόκληρο κόσμο αγαθών ξεχωριστών σε ποιότητα και γεύση μαζί με ένα σύστημα αξιών που την κάνει μοναδική.

Αποτελεί έναν ξεχωριστό τρόπο ζωής, τον οποίο θέλουμε να σας γνωρίσουμε και να σας κάνουμε να αγαπήσετε και να υιοθετήσετε.

Ο Αγροτικός Αύγουστος έχει καταξιωθεί ως ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα του Νομού Χανίων και της Κρήτης, με απόηχο σε όλη την Ελλάδα μετά τις επιτυχημένες περσινές εκδηλώσεις τόσο εδώ, στην Αθήνα όσο και την Θεσσαλονίκη.

Περικλείει και αναδεικνύει παράλληλα, το τρίπτυχο πολιτισμός, τουρισμός και υγιεινή κρητική διατροφή, που προωθεί σε κάθε ευκαιρία,  ο Δήμος Χανίων.

Είναι μια γιορτή της Κρητικής γης, ένα φεστιβάλ γεύσεων, που στέλνει το μήνυμα ότι η ελληνική περιφέρεια μπορεί, έχει τη θέληση και τις δυνατότητες για ανάπτυξη και πρόοδο.

Ο φετινός Αγροτικός Αύγουστος έχει  αναφορά σε όλα τα προϊόντα μας αλλά επικεντρώνεται στην προβολή των προϊόντων της ορεινής ενδοχώρας.

Προγραμματίσαμε να  αναδείξουμε προϊόντα με μεγάλη βιολογική αξία, προϊόντα που έμεναν αναξιοποίητα, προϊόντα που μπορούν να στηρίξουν  τις τοπικές επιχειρήσεις και κατ' επέκταση την τοπική οικονομία, όπως το πηχτόγαλο, η γραβιέρα Κρήτης και το κάστανο.

Για μία ακόμη χρονιά, το μήνυμά μας από εδώ, την Πλατεία Κλαυθμόνος είναι:

Η αυτοδιοίκηση στηρίζει τον Πρωτογενή τομέα.

Ο Δήμος μας, η Αντιπεριφέρεια και το ΕΒΕΧ δίνουν ένα χέρι βοηθείας σε αυτήν την δραματική οικονομική κρίση στις επιχειρήσεις της Κρήτης

Παράλληλα όμως επιβάλλεται τώρα όσο ποτέ:

Να επιστρέψουμε στη γη μας, στις ρίζες μας.

Να επαναφέρουμε τα αγνά προϊόντα μας στα ελληνικά ράφια, που δυστυχώς εκτοπίζονται από εισαγόμενα και όχι καλύτερης ποιότητας προϊόντα . 

Να καταναλώνουμε κατά προτεραιότητα αυτά που παράγουμε

Να μετατρέψουμε σε θετικό το εμπορικό ισοζύγιο των εξαγωγών των αγροτικών προϊόντων της χώρας μας έναντι των εισαγωγών.


Πριν μερικά χρόνια το λάδι μας θεωρούνταν για τους έλληνες παραγωγούς – τους έλληνες αγρότες  χρυσή λίρα,  δυστυχώς αυτή η λίρα έχασε την αξία της λόγω  της μη τυποποίησης  του  και τις αθρόας εμπορίας και εξαγωγής του ως χύμα,  που είχε ως  αποτέλεσμα τη νόθευσή με άλλα χαμηλότερης αξίας και ποιότητας ελαιόλαδα 

Το στοίχημα είναι να μπει το ελαιόλαδο στις ελληνικές επιχειρήσεις και  να τυποποιηθεί προκειμένου να λάβει θέση στα ράφια της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας αγοράς.

Η ποιότητα του το αξίζει ας το προσπαθήσουμε….

Θερμές ευχαριστίες στο Δήμο Αθηναίων και ειδικά στο Γιώργο Καμίνη που αποδέχθηκαν να μας φιλοξενήσουν, για δεύτερη φορά φέτος, να φιλοξενήσουν στη γη της Αττικής, αυτή την έκθεση με τα προϊόντα και τις δημιουργίες της κρητικής γης. 

Ευχαριστώ τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Κώστα Ασκούνη, που βρίσκεται κοντά μας. Ευχαριστούμε τους Κρήτες της Αθήνας και την Παγκρήτια Ένωση Κρητών που με ενθουσιασμό στηρίζουν αυτή τη δράση. "