«Πλέον μία είναι η λύση, να έρθει το υλικό στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής» δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφερόμενος στη «λίστα Λαγκάρντ».

Ο κ. Βενιζέλος απάντησε επίσης στα όσα υποστήριξε ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιωάννης Διώτης, κατά την ενημέρωση που έκανε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τη λίστα.

Ο κ. Διώτης δήλωσε ότι παρέλαβε την λίστα ατύπως από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και την παρέδωσε, ατύπως επίσης, στον Ευάγγελο Βενιζέλο.

«Ήταν παράνομο υλικό, προήλθε με συνδρομή μυστικών υπηρεσιών, δεν μπορούσα να προχωρήσω σε έρευνα» είπε ο κ. Διώτης, προσθέτοντας: «Εγώ δεν μπορούσα να κάνω τίποτα άλλο. Αν μου το ζητούσε ο κ. Βενιζέλος, θα προχωρούσα σε έρευνα».

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, o κ. Βενιζέλος εξέφρασε την απορία τι έκανε επί εβδομάδες ο κ. Διώτης, ως επικεφαλής του ΣΔΟΕ, με τη «λίστα Λαγκάρντ».

Η λίστα, όπως πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί νομίμως, θα μπορούσε όμως να αποτελέσει πρωτογενές υλικό από το οποίο μία υπηρεσία όπως ο ΣΔΟΕ θα μπορούσε να αντλήσει πληροφορίες.

«Ο κ. Διώτης που είχε αναλάβει στο παρελθόν την τρομοκρατία γνώριζε πώς να αντλεί πληροφορίες και πώς να τις αξιοποιεί. Τόσο καιρό που το είχε [το \’στικάκι\’] δεν το είδε;» αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Ο κ. Διώτης παρέλαβε τη λίστα από τον κ. Παπακωνσταντίνου για να την αξιοποιήσει» είπε ο κ. Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να αντιληφθεί τι σημαίνει «δεν έχω κρατήσει αντίγραφο, δεν έχω το υλικό».

Ερωτηθείς εάν έδωσε εντολή για την αξιοποίηση της λίστας στον κ. Διώτη, ο Ευάγγελος Βενιζέλος είπε ότι η πάγια εντολή του ως υπουργού Οικονομικών προς τις υπηρεσίες ήταν «νομιμότητα και αποτελεσματικότητα».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε δε ότι συνεχώς, επί υπουργίας του, ρωτούσε τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες για το πώς προχωρούν τις υποθέσεις τους σχετικά με τη φοροδιαφυγή.

«Η ρητή εντολή κάθε εβδομάδα ήταν ότι κινούμε όλες τις υποθέσεις φοροδιαφυγής», σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Υπογράμμισε δε ότι δεν είναι δουλειά του υπουργού να αξιολογεί πληροφορίες και στοιχεία, αλλά να δίνει πολιτικές κατευθύνσεις.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος άφησε επίσης αιχμές κατά του προκατόχου του στο υπουργείο Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

«Κάποιοι, ως έτοιμοι από καιρό, δεν έχουν καμία σχέση με την παράταξη, με το παρελθόν, με τις ευθύνες» είπε ο κ. Βενιζέλος, συμπληρώνοντας:

«Τι έγινε την εποχή που ήτανε ο κ. Παπακωσταντίνου υπουργός; Λες και ο κ. Παπακωσταντίνου δεν είχε άλλους υπουργούς, δεν είχε κυβερνητική επιτροπή και επιτελείο κυβερνητικό και εκεί δεν είχαν τεθεί τα θέματα της φοροδιαφυγής. Τότε λυπάμαι πραγματικά. Εμείς θα αντέξουμε».

«Όταν αντιλήφθηκα πως καμία υπηρεσία δεν είχε το υλικό στο αρχείο της, το έστειλα αμέσως στον Πρωθυπουργό» τόνισε ο Ευ.Βενιζέλος.

«Είναι πολιτική χυδαιότητα να λέει ο ΣΥΡΙΖΑ πως \’κάναμε εκλογές με το υλικό αυτό στο συρτάρι του Βενιζέλου\’» πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η παράταξη υφίσταται μια συντονισμένη επίθεση και πρέπει να σταθεί όρθια», συμπληρώνοντας ότι η επίθεση στρέφεται επίσης κατά της πολιτικής σταθερότητας της χώρας.

Διώτης: Δεν ξανασυζητήθηκε το θέμα της λίστας

Αρνητικά απάντησε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης ερωτώμενος από την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου αν ο κ. Βενιζέλος τον είχε ενοχλήσει για την πορεία των ερευνών σχετικά με την λίστα Λαγκάρντ.

«Ο κ. Βενιζέλος ισχυρίζεται όπως πληροφορούμαστε τώρα, σε τηλεοπτικό δελτίο ότι σε τακτά διαστήματα σας ενοχλούσε σε ότι αφορούσε την πορεία των ερευνών. Ξανασυζητήθηκε το ζήτημα του ηλεκτρονικού αρχείου;» ρώτησε η κ. Κωνσταντοπούλου.

«Όχι ποτέ», απάντησε ο κ. Διώτης.

«Από πλευράς σας ποιος ήταν ο λόγος που δεν ξανασυζήτηθηκε το ζήτημα;» ρώτησε η κ. Κωνσταντοπούλου και ο κ. Διώτης απάντησε: «Δεν υπήρχε συγκεκριμένος λόγος. Δεν ετέθη…»

«Συζητήθηκε ποτέ η υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας;» ρώτησε πάλι η βουλευτής λαμβάνοντας την απάντηση από τον κ. Διώτη: «Είχε τεθεί ακροθιγώς στις συζητήσεις».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook