Να συμφωνήσουν και να συνυπογράψουν Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας η οποία θα προβλέπει την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα επίπεδα πριν τις μειώσεις που επιβλήθηκαν με την 6/2012 Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου καλεί με επιστολή της τους εργοδοτικούς φορείς η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ).

«Επανειλημμένα έχετε δημοσίως εκφράσει την αντίθεσή σας στη μείωση κατά 22% του κατώτερου μισθού της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (κατά 32% για τους νέους μέχρι 24 ετών), που επέβαλε κατ' απαίτηση της τρόικας η κυβέρνηση», τονίζει στην επιστολή της η ΓΣΕΕ και προσθέτει, ότι μια τέτοια συμφωνία, «αποτελεί την καλύτερη απάντηση στις προσπάθειες να ακυρωθεί ο ρόλος των φορέων μας τόσο στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις όσο και σε διαδικασίες ουσιαστικού κοινωνικού διαλόγου».

Εντωμεταξύ σε κοινή τοποθέτηση αναφορικά με τα οικονομικά μέτρα που πρόκειται να ανακοινωθούν κατέληξαν την Τετάρτη φορείς του επιχειρηματικού κόσμου, των εργαζομένων, των αγροτών αλλά και των γιατρών, και μηχανικών.

Οι εκπρόσωποι των φορέων, που συναντήθηκαν στα γραφεία της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών-Βιοτεχνών-Εμπόρων, σε κοινή τους ανακοίνωση εκφράζουν την ανησυχία και την αντίθεση τους στα μέτρα που πρόκειται να ανακοινώσει η κυβέρνηση τα οποία χαρακτηρίζουν άδικα, υφεσιακά, αναποτελεσματικά για την έξοδο από την κρίση και καταστροφικά για την ελληνική κοινωνία και οικονομία.

Επίσης, όπως αναφέρουν, τους απασχόλησαν τα ζητήματα της απαξίωσης των δημόσιων και κοινωνικών αγαθών, της βίαιης συρρίκνωσης του Δημοσίου (μέσω της εφεδρείας και των απολύσεων), της εκποίησης του δημόσιου πλούτου, της υποβάθμισης της δημοκρατίας, καθώς και της ανάπτυξης φασιστικών φαινομένων στη χώρα μας.

Οι δύο εργοδοτικοί φορείς (ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ) και η ΓΣΕΕ εξέφρασαν με τρόπο ρητό και κατηγορηματικό τη θέληση τους για αποκατάσταση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων για την υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ).

«Με δεδομένη την επιτυχία της γενικής απεργίας στις 26/9/2012», καταλήγει η κοινή ανακοίνωση, «αναδείχθηκε η αναγκαιότητα για συνέχιση κοινών δράσεων και συντονισμού των περαιτέρω ενεργειών των φορέων».

Για το λόγο αυτό καλούν τα μέλη τους να συμμετάσχουν στα συλλαλητήρια του Σαββάτου, 6/10/2012, για την προάσπιση του ύψιστου αγαθού της υγείας και της Δευτέρας, 8/10/2012, που διοργανώνει η ΓΣΕΕ με την ΑΔΕΔΥ, «με κορύφωση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων την πραγματοποίηση, άμεσα, νέας γενικής απεργίας, με τη συμμετοχή όλων των φορέων, προκειμένου να αποτραπεί η ψήφιση των νέων επώδυνων μέτρων».

Στη συνάντηση μετείχαν εκπρόσωποι από τη ΓΣΕΕ, τη ΓΣΕΒΕΕ, την ΕΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ, τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, το ΤΕΕ και τη ΓΕΣΑΣΕ.

 

in.gr