Δυο δισ. ευρώ πρόσθετων περικοπών το 2013 και μια μονάδα επιπλέον ύφεσης φαίνεται πως αποτελούν δυο από τις βασικές διαφωνίες οικονομικού επιτελείου και τρόικας. Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ, η τρόικα πιέζει ώστε την επόμενη χρονιά οι συνολικές περικοπές δαπανών να φτάσουν τα 9,5 δισ. ευρώ έναντι 7,5 δισ. ευρώ που προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού, κάνοντας απολύτως "εμπροσθοβαρή" την υλοποίηση του νέου πακέτου μέτρων σε μια στιγμή που η Ελλάδα ζητά επιμήκυνση για να "απλωθούν" τα μέτρα σε τέσσερα χρόνια αντί για δυο.

Τις πιέσεις αυτές προσπαθεί να αποκρούσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, δεδομένου ότι, όπως υποστηρίζουν αρμόδια στελέχη, θα οδηγήσει σε περαιτέρω διεύρυνση της ύφεσης απομακρύνοντας περαιτέρω τις όποιες προοπτικές επανόδου της ελληνικής οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά.

Διαφωνία υπάρχει και στο μακροοικονομικό σενάριο, όπου η τρόικα εκτιμά ότι η ύφεση το 2013 θα είναι 5% όταν η πρόβλεψη που έχει ενσωματωθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού αφορά σε ύφεση 3,8%. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ύφεση πέρα των επιπτώσεων σε πραγματική οικονομία και ανεργία, επηρεάζει ευθέως το λόγο χρέους προς ΑΕΠ επιβαρύνοντας περαιτέρω τα σενάρια βιωσιμότητας του χρέους.

Πηγές του ΥΠΟΙΚ αναφέρουν παράλληλα, ότι συνολικά στο πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ η τρόικα εξακολουθεί να απορρίπτει ή να θέλει περισσότερες διευκρινήσεις για μέτρα της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ.

Οσον αφορά τέλος την προοπτική εκταμίευσης της δόσης, κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ σημείωνε με νόημα ότι "δεν μπορεί να μην δοθεί η δόση μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου" υπό την έννοια ότι τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου βρίσκονται σε οριακή κατάσταση.

Το ραντεβού Στουρνάρα τρόικα και η μετάβαση στο Μέγαρο Μαξίμου

"Δουλεύουμε με ορίζοντα το eurogroup. Οι συναντήσεις θα συνεχιστούν μέχρι τη Δευτέρα" δήλωσε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου οικονομικών μετά τη συνάντηση με την τρόικα.

Η ίδια πηγή κράτησε διακριτικές αποστάσεις ασφαλείας στην ερώτηση αν θα υπάρχει συμφωνία για το πακέτο έως τη Δευτέρα, ενώ στην ερώτηση αν μπορεί να υπάρξει εκταμίευση της δόσης έως το τέλος Οκτωβρίου η απάντηση ήταν «βλέποντας και κάνοντας».

Στο τραπέζι έπεσαν, εκτός από το πακέτο και οι διαρθρωτικές αλλαγές, όπου εξετάζονται μέτρα τα οποία δεν έχουν υλοποιηθεί και περιλαμβάνονται στο μνημόνιο όσο και νέες διαρθρωτικές αλλαγές.

Την Πέμπτη θα υπάρξει νέα συνάντηση της τρόικας με το οικονομικό επιτελείο. Στη σημερινή συνάντηση μετείχαν οι κ.κ. Στουρνάρας, Σταικούρας και Τόμσεν, Μαζούχ, Μορς.

Χαρακτηριστικό του πυρετού των διαβουλεύσεων είναι ότι ο κ. Στουρνάρας αμέσως μετά αναχώρησε για το Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να δει τον Αντώνη Σαμαρά.

«Το κενό είναι αρκετά μεγάλο, αλλά θα το καλύψουμε», είπε ο Γ. Στουρνάρας εξερχόμενος του μεγάρου Μαξίμου. «Πιστεύω ότι θα έχουμε κλείσει μέχρι το Eurogroup, θα έρθουν προς τις θέσεις μας, θα πάμε προς τις δικές τους, θα δούμε, είπε. Δήλωσε ότι δεν γνωρίζει για σχέδια λύσης «πακέτο» για Ελλάδα, Ισπανία και Κύπρο. «Εμεις έχουμε τα δικά μας σχέδια».

real.gr