Αρχές Νοεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει φέτος η συγκομιδή και εξαγωγή για την πρώιμη ποικιλία πορτοκαλιών Νavelina στη χώρα μας. Η καλλιέργεια στην Αργολίδα χτυπήθηκε δύο φορές από το χαλάζι, την πρώτη φορά τον Ιούνιο και στη συνέχεια στα μέσα Σεπτεμβρίου, με αποτέλεσμα να αναμένεται και φέτος, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, να υπάρχει μειωμένη παραγωγή.

 Πάντως οι παραγωγοί καταγγέλλουν ότι ο ΕΛΓΑ καθυστερεί να κάνει τις εκτιμήσεις επειδή δεν έχει το απαραίτητο προσωπικό. Όσον αφορά τα λιγότερα πρώιμα πορτοκάλια της ποικιλίας Νew Hall, που κατευθύνονται κυρίως στην εσωτερική αγορά, φέτος και εκεί παρουσιάζεται μια μεγάλη μείωση κατά 30% της παραγωγής τους στα Χανιά. Πάντως υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για τις τιμές παραγωγού τη νέα σοδειά, αφού, σύμφωνα με καταγγελίες υπάρχουν αποθέματα πορτοκαλιών Βαλέντσια που πωλούνται με 5 λεπτά το κιλό.

Όπως μας ανέφερε ο κ. Σπύρος Αντωνόπουλος, πρόεδρος Ομάδας Παραγωγών (Ο.Π.) Φρούτων της ΕΑΣ Αργολίδας «σε γενικές γραμμές η παραγωγή πορτοκαλιών της πρώιμης ποικιλίας Νavelina είναι αρκετά καλή και εξελίσσεται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Η συγκομιδή και εξαγωγή αναμένεται να ξεκινήσει μετά τις 10 Νοεμβρίου. Στην Αργολίδα κυρίαρχη ποικιλία είναι τα Μέρλιν που ανέρχεται στο 60% της παραγωγής πορτοκαλιών της περιοχής. Ακολουθούν οι Νavelina με 25 – 30% και μάλιστα θα ήθελα να σας επισημάνω ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε πολλές νέες φυτεύσεις. Στη συνέχεια έχουμε τις όψιμες ποικιλίες ομφαλοφόρων.

Πάντως γενικότερα η κατάσταση στα εσπεριδοειδή της Αργολίδας είναι ιδιαίτερα άσχημη, επειδή ενώ λόγω καιρικών συνθηκών τα τελευταία δύο χρόνια είχαμε πολύ μειωμένη παραγωγή, κάτι που αναμενόταν να φέρει αύξηση των τιμών. Όμως τελικά είχαμε τις χαμηλότερες τιμές παραγωγού των τελευταίων 30 ετών. Το 80% της παραγωγής πουλήθηκε μικτά κάτω από 12 λεπτά το κιλό το 2010. Αυτό σημαίνει ότι στην ουσία ο παραγωγός χρηματοδότησε το προϊόν από άλλες δραστηριότητες.

Για το 2011, αν και είχαμε μείωση παραγωγής κατά 70% λόγω παγετού στην ανθοφορία, παρουσιάστηκε μείωση τιμών 18 λεπτά το κιλό και πολλά πορτοκάλια έμειναν πάνω στα δέντρα.
Φέτος είναι νωρίς ακόμη για να κάνουμε εκτιμήσεις στις τιμές παραγωγού. Υπάρχει όμως αρνητικό κλίμα, αφού βλέπουμε στην Λακωνία τώρα να έχουμε τιμές παραγωγού για τα απούλητα Βαλέντσια στα 5 λεπτά το κιλό, θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να μην ξεπουλήσουμε τον μόχθο μας».

Όσον αφορά τα λιγότερα πρώιμα πορτοκάλια Νew Hall, φέτος παρουσιάζεται μια μεγάλη μείωση της παραγωγής τους στα Χανιά. Όπως μας αναφέρει ο κ. Λευτέρης Ντουντουνάκης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Γεωπόνων Χανίων, Γενικός Γραμματέας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Κρήτης, «η μείωση της παραγωγής είναι δραματική και ανέρχεται στο 30%. Αυτό δημιουργεί ελπίδες στους παραγωγούς ότι θα καταφέρουν να αυξήσουν τις τιμές. Τα προηγούμενα χρόνια η τιμή παραγωγού ξεκινούσε από 30 λεπτά το κιλό και έφτανε στα 25 λεπτά το κιλό.

Αυτές όμως τις τιμές δεν φαίνεται να τις σηκώνει φέτος η αγορά. Στις «πιέσεις» των τιμών στα πορτοκάλια Νew Hall, μεγάλο ρόλο αναμένεται να παίξουν και τα απούλητα πορτοκάλια Βαλέντσια της περσινής παραγωγής. Όταν ο καταναλωτής μπορεί να βρει Βαλέντσια, ακόμη και με 7 λεπτά το κιλό, σίγουρα θα τα προτιμήσει από τα Νew Hall, με 27 λεπτά το κιλό. Δεν γνωρίζω την ακριβή ποσότητα απούλητων πορτοκαλιών στην Πελοπόννησο, αλλά αρκεί μια ποσότητα 5% της συνολικής παραγωγής στη Λακωνία, για να πιέσει τις τιμές της φετινής παραγωγής».

Σημειώνουμε ότι οι Ο.Π. απειλούνται με διάλυση, αφού παρατηρείται συχνά το φαινόμενο οι παραγωγοί να εγκαταλείπουν τις Ομάδες, ώστε να αποφύγουν τις όποιες κρατήσεις. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, πέραν των άλλων, τη δραματική μείωση του κύκλου εργασιών των Ο.Π. και κατά συνέπεια του ύψους των επιχειρησιακών προγραμμάτων που αυτές μπορούν να υλοποιήσουν. Αποτέλεσμα η απώλεια σημαντικών πόρων για τη χώρα, αφού αυτά επιχορηγούνται από την ΕΕ. Σαν λύση για την επιβίωση του τομέα οι Ο.Π. από τις Ε.Α.Σ. Αργολίδας «ΡΕΑ», Α.Σ.Ε.Ε. Αμυκλών Σπάρτης «ΛΑΚΩΝΙΑ» Ε.Α.Σ. Αιγιαλείας, Ε.Α.Σ. Άρτας – Φιλιππιάδας, ΚΑΣΟΑ «ΔΑΝΑΟΣ», Α.Σ.Ε. Σκάλας Λακωνίας και ΑΣΠΕ Σπάρτης, προτείνουν, στα πλαίσια της υπό διαμόρφωση νέας ΚΑΠ 2014 – 2020, να υιοθετηθεί από την Ελλάδα η «σύνδεση» της οικονομικής ενίσχυσης με τη χυμοποίηση.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν, η «συνδεδεμένη ενίσχυση» προβλέπεται από το Σχέδιο Κανονισμού που έχει συντάξει η Επιτροπή για τη νέα ΚΑΠ, σε ποσοστό μέχρι 5% επί του συνολικού ύψους της Οικονομικής Ενίσχυσης του κράτους μέλους ανά έτος (εθνική οροφή) και είναι δικαίωμα του κράτους να το ασκήσει ή όχι. Θα πρέπει η Ελλάδα μέχρι την 1η Αυγούστου 2013 να αποφασίσει ότι θα υλοποιήσει το σχετικό πρόγραμμα από 2014-2020, δηλαδή ότι θα υιοθετήσει την εφαρμογή «συνδεδεμένης» οικονομικής ενίσχυσης στη χυμοποίηση.

agrotypos.gr/Σταύρος Παϊσιάδης