Με το όπλο παρά… πόδα πέρασαν το καλοκαίρι οι αγρότες σε πολλές περιοχές της χώρας, σε μια προσπάθεια να προστατέψουν τις περιουσίες τους και τη σοδειά τους. Όσο η κρίση βαθαίνει η αγροτική παραγωγή και οι εγκαταστάσεις των αγροτών μπαίνουν στο «στόχαστρο» επιτήδειων, ενώ ανησυχητικά είναι τα «πλήγματα» σε εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών, με τους ειδικούς να μην αποκλείουν μάλιστα, οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις να έχουν «μπει στο μάτι» κυκλωμάτων της νύχτας που πουλούν προστασία. Αλλά και το φθινόπωρο οι αγρότες κάθονται σε «αναμμένα κάρβουνα» καθώς καλλιέργειες μπήκαν στο στόχαστρο λαθροϋλοτόμων.

Στόχους επιτήδειων και μάλιστα εύκολους – σε ορισμένες περιπτώσεις λόγω της φύσεως του επαγγέλματος (εργασία στη φύση κ.λπ.) – φαίνεται ότι αποτελούν το τελευταίο διάστημα αγρότες και κτηνοτρόφοι σε πολλές περιοχές της χώρας.

Το καλοκαίρι ήταν «κολασμένο» για τους παραγωγούς που αναγκάστηκαν να φυλάνε σκοπιές στα χωράφια τους τα βράδια, σε μια προσπάθεια να προστατέψουν τις περιουσίες τους. Με δεδομένα μάλιστα τα προβλήματα των αρδευτικών δικτύων και την έλλειψη νερού, όσοι από τους αγρότες αγόρασαν αντλίες νερού για να ποτίσουν τις καλλιέργειες, για να αποφύγουν το «πλιάτσικο» αναγκάστηκαν να κοιμούνται στην ύπαιθρο. Σε αρκετές περιπτώσεις ωστόσο δεν τα κατάφεραν με αποτέλεσμα να ζημιωθούν με 2, 3 και 4.000 ευρώ καθώς τους έκλεψαν τις αντλίες.

Με τη θερμοκρασία στο «κόκκινο», μέσα στο καλοκαίρι εντάθηκαν τα κρούσματα κλοπών προϊόντων απευθείας από το χωράφι ή από τις αποθήκες των παραγωγών. Οι κλέφτες σε αρκετές περιπτώσεις «προτίμησαν» να κλέψουν και αγροτικά εργαλεία ή εξαρτήματα από εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόβλημα παραμένει ενώ διαστάσεις λαμβάνει το θέμα της λαθροϋλοτομίας και μάλιστα σε ελαιώνες, σύμφωνα με δυο καταγγελίες, με αποτέλεσμα ιδιοκτήτες να προσλαμβάνουν \”Σεκιουριτάδες\” για τη φύλαξη των ελαιοδέντρων τους.

Επίσης σε χωριό της Ζαχάρως έχουν μπει στο στόχαστρο τα πλατάνια ως φθηνό μέσο θέρμανσης.

Όπως κατήγγειλε ο αγρότης Κώστας Κούστικος από την Παναγίτσα, άγνωστος ή άγνωστοι δράστες του έκλεψαν από το… χωράφι του ένα ηλεκτρομοτέρ ποτίσματος αξίας 1.700 ευρώ, καθώς και κανονάκια ποτίσματος αξίας 1.000 ευρώ.

Όπως είπε ο κ. Κούτσικος, δεν είναι το μοναδικό θύμα κλοπών, αφού και άλλοι συνάδελφοί του από την Φαρκαδόνα, τον Κλοκωτό, το Γριζάνο και άλλα χωριά της περιοχής τον τελευταίο καιρό ανακάλυψαν ότι τους έλειπαν διάφορα αντικείμενα, όπως μπεκ, κανονάκια, λάστιχα ακόμα και σωλήνες ποτίσματος.

Να σημειωθεί ότι ανάλογα κρούσματα κλοπών έχουν παρατηρηθεί και σε άλλα χωριά του νομού Τρικάλων, όπως Διαλεκτό, Μ. Κεφαλόβρυσο και αλλού.

Βέβαια τέτοιου είδους πρακτικές δεν είναι πρωτόγνωρες. Τα τελευταία χρόνια το «πλιάτσικο» σε πάσης φύσεως αγροτικές εγκαταστάσεις έχει εξελιχθεί σε μάστιγα για την περιοχή μας.

Χωρίς υπερβολές είναι εκατοντάδες οι πολίτες που είδαν τις περιουσίες τους να λεηλατούνται… ανά τακτά μάλιστα χρονικά διαστήματα. Σε ορισμένες δε περιπτώσεις, αδύναμοι να αντιδράσουν άλλως πως, οι κάτοικοι οργανώθηκαν και χειμώνα – καλοκαίρι εκτελούσαν οι ίδιοι περιπολίες, προκειμένου να αποτρέψουν νέες εισβολές στα κτήματά τους, στις αγροικίες, στις αποθήκες ή και στα σπίτια τους.

Ενδεικτικό του μεγέθους του προβλήματος είναι το γεγονός ότι σε διάφορες περιοχές οι αστυνομικοί διευθυντές, γνωρίζοντας τις διαστάσεις που έχει λάβει το φαινόμενο και έχοντας υπόψη του τις καταθέσεις παθόντων που δήλωναν ότι «θα πάρουν το νόμο στα χέρια τους», σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τα χειρότερα και να εμπεδώσουν το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες, έδωσαν αυστηρές εντολές για περιπολίες και εκτεταμένους ελέγχους στους κάμπους.

Η διαρκής παρουσία των αστυνομικών οργάνων εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει αποτρεπτικά στη σκέψη των επίδοξων κλεφτών ενώ στα «αφτιά» της Αστυνομίας μόνο παράξενες δεν ηχούν ανώνυμες καταγγελίες που κάνουν λόγο για «είσοδο» ακόμη και του οργανωμένου εγκλήματος στο… χωράφι με αφορμή και καταγγελίες για κυκλώματα «προστασίας» εγκαταστάσεων με φωτοβολταϊκά πάρκα.

Με αφορμή πρόσφατα περιστατικά κλοπών γεωργικών μηχανημάτων και γεωργικού εξοπλισμού, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας της Κεντρικής Μακεδονίας έκρινε σκόπιμο να υπενθυμίσει μερικές απλές, αλλά ιδιαίτερα χρήσιμες συμβουλές προς τους ιδιοκτήτες αυτών:

• Να μην αφήνουν τα εργαλεία – μηχανήματά τους εκτεθειμένα σε αφύλακτα και ερημικά σημεία από τα οποία είναι εύκολη η αφαίρεσή τους.

• Να τοποθετήσουν στις εγκαταστάσεις και στα μηχανήματά τους συναγερμούς ή άλλες τεχνικές λύσεις (π.χ. GPS) που θα αποτρέπουν ή θα δυσκολεύουν τους δράστες.

• Να αναφέρουν στις κατά τόπους Αστυνομικές Αρχές οτιδήποτε τους προξενεί την εντύπωση ότι μπορεί να σχετίζεται με την συγκεκριμένη εγκληματική δραστηριότητα.

• Να φωτογραφίζουν τα μηχανήματά τους προκειμένου να έχουν φωτογραφίες για να παραδώσουν στις Αρχές σε περίπτωση κλοπής.

• Να καταγράφουν τους αριθμούς: πλαισίου, κινητήρα, κιβωτίου ταχυτήτων, εμπρόσθιου άξονα, αλλά και όπου αλλού υπάρχει προκειμένου να τα γνωρίζουν για να τα παραδώσουν στις Αρχές σε περίπτωση κλοπής.

Με αφορμή την έναρξη συγκομιδής της ελιάς οι παραγωγοί φοβούνται και αναζητούν μέτρα προστασίας της παραγωγής τους.

paseges.gr/Αλέξανδρος Μπίκας

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook