Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις αμερικανικών ΜΜΕ, νικητής της πρώτης από τις τρεις τηλεμαχίες αναδείχτηκε ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, Μιτ Ρόμνεϊ.

Όπως σημειώνεται από μερίδα αναλυτών, η -τελική- διαπίστωση θα μπορεί να επιβεβαιωθεί εντός των επόμενων ημερών, οπότε και θα παρουσιαστούν νέες δημοσκοπήσεις.

Επιπλέον, θα φανεί αν τελικά ο Ρόμνεϊ θα καταφέρει να μειώσει τη διαφορά των 3 με 5 ποσοστιαίων μονάδων που τον χώριζαν από τον Μπαράκ Ομπάμα, μέχρι τη διεξαγωγή της πρώτης τηλεμαχίας.

Ορισμένοι πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο σημερινός ένοικος του Λευκού Οίκου εμφανίστηκε ήρεμος, ειλικρινής, καθώς και πιο συγκροτημένος στις πολιτικές του θέσεις, θέλοντας έτσι να αναδείξει υπευθυνότητα και συνέπεια ενός ηγέτη που αντιπροσωπεύει την πλειοψηφία των Αμερικανών. Επίσης, προσπάθησε με ψύχραιμο ύφος να κερδίσει τους ανεξάρτητους και τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους, οι οποίοι, παραδοσιακά, δεν θέλουν ένα πρόεδρο θυμωμένο.

Αντίθετα, ο Μιτ Ρόμνεϊ εμφανίστηκε πιο επιθετικός διότι, όπως εκτιμάται από τους ίδιους αναλυτές, επιδίωκε να προκαλέσει τον αντίπαλό του και να τον εκθέσει για τη μέχρι τώρα πολιτική του, εκμεταλλευόμενος την αργή ανάκαμψη της οικονομίας.

Η πρώτη τηλεμαχία αφορούσε μόνο σε εσωτερικά θέματα: οικονομία, υγεία, εκπαίδευση και ενέργεια.

Ο πρόεδρος Ομπάμα στηρίχθηκε στο γεγονός ότι παρέλαβε την εξουσία όταν η χώρα είχε οδηγηθεί σε μια πολύ άσχημη οικονομική κατάσταση, προβάλλοντας την ανάγκη για «οικονομικό πατριωτισμό» και για στήριξη της μεσαίας τάξης. «Όλοι γνωρίζουμε ότι έχουμε ακόμα πολλή δουλειά να κάνουμε. Το ερώτημα δεν είναι πού έχουμε πάει, αλλά πού έχουμε στόχο να φτάσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υποψήφιος του Δημοκρατικού κόμματος, που ζητά την επανεκλογή του για άλλα τέσσερα χρόνια στην προεδρία της χώρας, υποστηρίζοντας ότι «η κατάσταση έχει βελτιωθεί, αλλά πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη».

Από την πλευρά του, ο Μιτ Ρόμνεϊ άσκησε έντονη κριτική στον πρόεδρο Ομπάμα, ισχυριζόμενος ότι έχουν ειπωθεί ανακρίβειες σχετικά με το προτεινόμενο από τους Ρεπουμπλικάνους φορολογικό σχέδιο και περιέγραψε ιστορίες ψηφοφόρων, τους οποίους συνάντησε κατά την προεκλογική του εκστρατεία και οι οποίοι έχουν χάσει τις δουλειές τους, τονίζοντας ότι θα μπορούσε να τους βοηθήσει «αλλά πρέπει να αλλάξουμε προσέγγιση» όπως είπε. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε σε ένα σχέδιο πέντε σημείων για την ενθάρρυνση των επιχειρήσεων, την ενίσχυση του εμπορίου και των ενόπλων δυνάμεων και τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.

Κάποιοι άλλοι αναλυτές υποστήριξαν ότι ορισμένες από τις θέσεις που παρουσίασε ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος αναιρούν άλλες θέσεις που παρουσίασε τον τελευταίο καιρό στην προεκλογική περίοδο, σημειώνοντας ότι οι Δημοκρατικοί αναμένεται να αξιοποιήσουν δεόντως, τις επόμενες ημέρες, τις «συγκρουόμενες απόψεις» του Ρόμνεϊ, ο οποίος σε ορισμένα σημεία επιχείρησε να έρθει πιο κοντά στο κέντρο, ώστε να κερδίσει τους ανεξάρτητους ψηφοφόρους. Αυτό, όμως, φαίνεται ότι δυσαρέστησε μέλη της άκρας δεξιάς πτέρυγας των Ρεπουμπλικάνων. Επίσης, άσχημη εντύπωση προκάλεσε η θέση που διατύπωσε ότι μέσα στα πλαίσια της πολιτικής τού λιγότερου κράτους και των περικοπών θα κλείσει τη δημόσια τηλεόραση.

Ο πρόεδρος Ομπάμα άσκησε κριτική στον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο για το φορολογικό του σχέδιο και τη μείωση της φορολογίας στους πλούσιους. Λόγω όμως της ήπιας μορφής επιχειρηματολογίας του, αποφεύγοντας να ασκήσει δριμεία κριτική στους αντιπάλους του, φαίνεται ότι προκάλεσε δυσαρέσκεια σε μέλη της αριστερής πτέρυγας του Δημοκρατικού κόμματος.

Πάντως, υπάρχει προϊστορία με τις τηλεμαχίες, καθώς και άλλοι πρόεδροι που διεκδικούσαν την επανεκλογή τους είχαν χάσει μεν τις εντυπώσεις, κυρίως στο πρώτο ντιμπέιτ, αλλά στη συνέχεια είχαν κερδίσει τις εκλογές. Επίσης, εκτιμάται ότι πιο επιθετικός θα εμφανιστεί ο αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, στην τηλεμαχία που θα έχει με τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων για την αντιπροεδρία, Πολ Ράιαν, στις 11 Οκτωβρίου.

Οι επόμενες δυο τηλεοπτικές αναμετρήσεις Ομπάμα-Ρόμνεϊ θα διεξαχθούν στις 16 και 22 Οκτωβρίου, σε Νέα Υόρκη και Φλόριντα, αντίστοιχα.

 

protothema.gr