Η ελληνική οικονομία έγινε τα τελευταία 24ωρα σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στην Αυστραλία.Το έναυσμα το έδωσε ο πρώην επικεφαλής της τράπεζας Commonwealth Bank και πρώην επικεφαλής του λεγόμενου Future Fund της αυστραλιανής κυβέρνησης, Ντέιβιντ Μάρι, ο οποίος υποστήριξε ότι «είναι πολύ πιθανόν η Αυστραλία να γνωρίσει οικονομική κρίση σαν αυτή που γνωρίζει σήμερα η Ελλάδα», ενώ πρόσθεσε ότι «το εξωτερικό μας χρέος είναι υψηλό και η παραγωγικότητάς μας χαμηλή».

«Η σύγκριση της αυστραλιανής οικονομίας με την ελληνική είναι εντελώς παράλογη», τόνισε η Αυστραλή πρωθυπουργός, Τζούλια Γκίλαρντ, που επιτέθηκε, παράλληλα, στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορώντας τον ότι «μόνιμα και σκόπιμα υποβαθμίζει την οικονομία της χώρας».

Η κ. Γκίλαρντ συμπλήρωσε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της αυστραλιανής οικονομίας είναι γύρω στο 3%, η ανεργία στο 5%, ο πληθωρισμός κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα όπως και τα επιτόκια και οι διεθνείς οίκοι δίνουν -ΑΑΑ στην οικονομία της χώρας.

Σημειώνεται πάντως πως το εμπορικό έλλειμμα της Αυστραλίας διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών και πλέον ετών τον Αύγουστο, καθώς η μείωση των τιμών για σιδηρομετάλλευμα και άνθρακα, έπληξε τα κέρδη από τις εξαγωγές, σε μια τελευταία ένδειξη ότι η επιβράδυνση της Κίνας επηρεάζει αρνητικά την οικονομία της Αυστραλίας.

Το δολάριο Αυστραλίας υποχώρησε σε χαμηλό ενός μήνα, έναντι του αμερικανικού δολαρίου, μετά από την ανακοίνωση για το έλλειμμα το οποίο διαμορφώθηκε στα 2,03 δισ. δολάρια Αυστραλίας τον Αύγουστο από την αναθεωρημένη μέτρηση 1,5 δισ. δολαρίων Αυστραλίας τον Ιούλιο. Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για έλλειμμα 700 εκατ. δολαρίων Αυστραλίας.

«Αυτό σημαίνει ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα εκτιναχθεί στο τρίμηνο και ότι η τάση είναι ξεκάθαρα για περαιτέρω επιδείνωση», αναφέρει οικονομολόγος της RBC Capital Markets. Προσθέτει, ακόμη, ότι η μείωση των τιμών αντί του όγκου των εξαγωγών, αποδεικνύει την επίδραση από την ασθενέστερη οικονομία παγκοσμίως και από την επιβράδυνση στην Κίνα. Αυτό είναι που αναμένεται να διατηρήσει τις πιέσεις για περαιτέρω περικοπές στα επιτόκια.

Πάντως ο πρώην πρωθυπουργός, Κέβιν Ραντ, σχολίασε πως ναι μεν οι εξαγωγές της Αυστραλίας προς την Κίνα θα μειωθούν αλλά «η χώρα έχει να κερδίσει πολλά, αν ελκύσει μερικά από τα εκατομμύρια των Κινέζων τουριστών»

 

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook