Την δημοπράτηση του αεροδρομίου στο Καστέλι, εντός του 2012,εξήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου.

Όπως ανέφερε το αεροδρόμιο στο Καστέλι θα δημοπρατηθεί είτε μέσω της ένταξής του σε κάποια από τις ομάδες περιφερειακών, προς αξιοποίηση, αεροδρομίων είτε αυτόνομα, μέσω ξεχωριστού διαγωνισμού. «Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση θα ληφθεί εντός του έτους και το έργο θα προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις» ανέφερε.

Οι διαγωνισμοί για την αξιοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων προγραμματίζεται να προκηρυχθούν σταδιακά από τα τέλη της χρονιάς, όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Γιάννης Εμίρης.

Παρουσιάζοντας την πρωτοβουλία του υπουργείου Ανάπτυξης για την αξιοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι ο στόχος της προσέλκυσης επενδυτών για τα 13 έως 22 περιφερειακά αεροδρόμια θα υλοποιηθεί ως εξής.

-Μέσω της ομαδοποίησης των περιφερειακών αεροδρομίων. Δηλαδή θα διαμορφωθούν συστάδες αεροδρομίων, το πιθανότερο δύο ή τρεις, προκειμένου μαζί με τα μεγάλα αεροδρόμια να παραχωρηθούν και κάποια μικρότερα.

-Τα μικρά περιφερειακά αεροδρόμια που δεν θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον των επενδυτών, θα τα αναλάβει κρατική εταιρεία που θα τα διαχειρίζεται είτε κατόπιν διαγωνισμού είτε μέσω εκχώρησης του μάνατζμεντ σε τρίτο φορέα

-Θα ορισθεί συγκεκριμένο περιθώριο κέρδους για τα αεροπορικά έσοδα του παραχωρησιούχου. Εάν το επιτρεπόμενο περιθώριο υπερβαίνει τον μέσο όρο των χρεώσεων αντίστοιχων αεροδρομίων, τότε θα αναπροσαρμόζεται προς τα κάτω.

-Η αναδιοργάνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Θα διαχωριστούν από την μία πλευρά, οι εποπτικές και ελεγκτικές αρμοδιότητες και από την άλλη η εμπορική λειτουργία, ως προς τα περιφερειακά αεροδρόμια. Το σχετικό νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση της ΥΠΑ θα παρουσιασθεί μέχρι τέλους του έτους.

-Μέριμνα θα υπάρξει και για τα αεροδρόμια μικτής χρήσης, όσα χρησιμοποιούνται τόσο από την πολιτική όσο και από την πολεμική αεροπορία.

Προς αναθεώρηση η τιμολογιακή πολιτική του ΔΑΑ

Ο κ. Χατζηδάκης εξήγγειλε επίσης, ότι θα επανεξεταστεί η τιμολογιακή πολιτική του αερολιμένα \”Ελευθέριος Βενιζέλος\”.

«Θεωρούμε πως είναι καιρός να επανεξετασθεί το θέμα της τιμολογιακής πολιτικής, καθώς τα τέλη είναι πολύ υψηλά. Βεβαίως, αυτό εναπόκειται στη διαπραγμάτευση που θα κάνει το ΤΑΙΠΕΔ σε σχέση με το μέλλον της σύμβασης παραχώρησης του ΔΑΑ» ανέφερε.

«Απαιτείται συμφωνία με τον έτερο μέτοχο, την Hochtief, προκειμένου να συμφωνηθεί η πιθανή επέκταση της παραχώρησης, όπως και η διάρκεια αυτής, ώστε να προχωρήσουμε σε εξορθολογισμό των τελών. Ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει οι διαπραγματέυσεις» σημείωσε ο κ. Εμίρης, αναφερόμενος στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του εγχειρήματος για την μείωση των τελών στο ΔΑΑ.

Δείτε εδώ την εισήγηση του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη

Δείτε εδώ την εισήγηση της υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη

Δείτε εδώ την παρουσίαση του ΤΑΙΠΕΔ για τα περιφερειακά αεροδρόμια

capital.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook