Συρρίκνωση παρουσίασε φέτος η τρύπα στο στρώμα του όζοντος, η προστατευτική ασπίδα του πλανήτη ενάντια στην υπεριώδη ακτινοβολία, σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία, η θετική αυτή εξέλιξη οφείλεται στην απαγόρευση βλαβερών ουσιών, ωστόσο οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η πλήρης αποκατάσταση του στρώματος του όζοντος ακόμα αργεί πολύ και διευκρινίζουν ότι η τρύπα πάνω από την Ανταρκτική, που φτάνει σε έκταση τα 19 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, εξακολουθεί να είναι μεγαλύτερη σε σχέση με το 2010.

Η υπογραφή του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ, πριν 25 χρόνια, για τη σταδιακή απαγόρευση των χημικών που καταστρέφουν το στρώμα του όζοντος, χαρακτηρίζεται από μεγάλη επιτυχία καθώς απέτρεψε την πρόκληση σοβαρών προβλημάτων στην υγεία (καρκίνος του δέρματος, καταρράκτης) και το περιβάλλον.

Ωστόσο οι απαγορευμένοι χλωροφθοράνθρακες, που χρησιμοποιούνταν κάποτε σε ψυγεία και σπρέι, παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στην ατμόσφαιρα, γεγονός που σημαίνει ότι πρέπει να περάσουν πολλές δεκαετίες μέχρι οι συγκεντρώσεις τους στην ατμόσφαιρα να φτάσουν τα επίπεδα πριν το 1980.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook