Στα πλαίσια του συνεδρίου Έξυπνες Ιδέες, Ελκυστικές Βιβλιοθήκες που οργανώνει η Επιτροπή Ενίσχυσης Βιβλιοθηκών στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών στις 5 και 6 Οκτωβρίου 2012 , επισκέπτεται την Ελλάδα η διευθύντρια της Δημοτικής Βιβλιοθήκης στο Τσέζαπεκ της Βιρτζίνια των ΗΠΑ , κ. Ελίζαμπεθ Φάουλερ.

Στα πλαίσια του ταξιδιού της, η κ. Φάουλερ συνοδευόμενη από τον κ. Τσιμπούκη Βασίλη του Κέντρου Τεκμηρίωσης του Μορφωτικού Τμήματος της Αμερικανικής Πρεσβείας, πραγματοποίησε επίσκεψη, χθες Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012 στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων, για να ανταλλάξει ιδέες και εμπειρίες με τους συναδέλφους της από όλη την Κρήτη!

Τους καλεσμένους υποδέχτηκε ο Αντιδήμαρχος Χανίων κ. Λειψάκης Δημήτρης και η προϊσταμένη των Δημοτικών Βιβλιοθηκών κα Χουδαλάκη Βιβή.
Ο κ. Λειψάκης ανέφερε το σημαντικό ρόλο που επιτελούν οι Δημοτικές Βιβλιοθήκες στην τοπική κοινωνία και την υποστήριξη της Δημοτικής Αρχής στην εξέλιξη και αναβάθμιση τους, ενώ η κα Χουδαλάκη αφού ξενάγησε όλους τους παραβρισκόμενους στους χώρους της Βιβλιοθήκης δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην προσωπική βιβλιοθήκη του Ελευθερίου Βενιζέλου, ευχαρίστησε τους καλεσμένους και τους συναδέλφους για την τιμή να παραβρεθούν και να παραστούν στη συγκεκριμένη εκδήλωση.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης –workshop , η κ. Φάουλερ έκανε μια σύντομη εισαγωγή σχετική με πρόσφορες και οικονομικές τεχνικές για τις βιβλιοθήκες, αναφέρθηκε στο ρόλο των Βιβλιοθηκών στη σημερινή εποχή και στις τοπικές κοινωνίες, μίλησε για τα e-books και το μέλλον των παραδοσιακών βιβλίων, παρουσίασε τη Βιβλιοθήκη που διευθύνει στο Τσέζαπεκ της Βιρτζίνια των ΗΠΑ και ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων με τους συναδέλφους που παραβρέθηκαν από τις περισσότερες Βιβλιοθήκες του νησιού μας.

Η μετάφραση της κας Ποσμαϊδου Στέλλας, πτυχιούχου Αγγλικής Φιλολογίας, το φιλικό περιβάλλον, η ζεστή ατμόσφαιρα, βοήθησαν στο να δημιουργηθεί επικοινωνιακό κλίμα άριστο με την κα Φάουλερ να απαντάει στις ποικίλες ερωτήσεις , αγωνίες και προτάσεις για το μέλλον των Βιβλιοθηκών!

Στο τέλος της συνάντησης ανταλλάχτηκαν συμβολικά δώρα, προτάθηκαν ιδέες για μελλοντικές συνεργασίες σε πολιτιστικό επίπεδο, απολαμβάνοντας… σπιτικά εδέσματα!

Η Ελίζαμπεθ Φάουλερ έχει στο ενεργητικό της επιτελικό ρόλο για 14 καινούργιες και ανακαινισμένες βιβλιοθήκες καθώς και για νέες δυναμικές υπηρεσίες που συμπεριλαμβάνουν κέντρα εργασίας και αλφαβητισμού, χώρων τέχνης και εκθέσεων. Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Τσέζαπεκ έχει ενσωματώσει με επιτυχία νέες δημοφιλείς υπηρεσίες και έχει αυξήσει τον δανεισμό της κατά 40% τα τελευταία πέντε χρόνια παρά τις σημαντικές μειώσεις του προϋπολογισμού της.

Η κυρία Φάουλερ έχει τύχει αναγνώρισης σε εθνικό επίπεδο για τις υπηρεσίες της στον τομέα των δημοσίων σχέσεων και προώθησης των δημοτικών βιβλιοθηκών και της επίτευξης ισχυρών συνεργασιών με τις τοπικές κοινότητες. Έχει αναγνωριστεί ιδιαίτερα για την εξαιρετική της ικανότητα να δημιουργεί καλαίσθητους και λειτουργικούς δημόσιους χώρους που κινητοποιούν το ενδιαφέρον και προκαλούν θαυμασμό. Η ασχολία της κυρίας Φάουλερ με ανακαινίσεις βασισμένες σε οικονομικές λύσεις έχει παρουσιαστεί σε πολλά περιοδικά και μέσα ενημέρωσης στην Αμερική.