Ο Βουλευτής Ηρακλείου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Λευτέρης Αυγενάκης παρενέβη στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, της Πέμπτης 4 Οκτωβρίου 2012, στην Πρόταση Νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για «την οικονομική ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών».

Στην τοποθέτησή του, ο Βουλευτής σημείωσε ότι «έχοντας την εμπειρία από τα θετικά και αρνητικά σημεία της εφαρμογής του Ν. 3896/2010 θα ήθελα να καταθέσω μερικές προτάσεις για μελλοντική ενσωμάτωσή τους στο υπό κατάθεση Νομοσχέδιο».

1. Μείωση των δόσεων στο 30% του εισοδήματος, επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής τους

2. πάγωμα πληρωμής κεφαλαίου μέχρι και πέντε χρόνια με πληρωμή μόνο των Τόκων και

3. κούρεμα της συνολικής μηνιαίας δόσης 30% και το υπόλοιπο ποσό να κεφαλοποιείται άτοκα για όσο χρονικό διάστημα η χώρα βρίσκεται στο μνημόνιο.

4. επιμήκυνση των στεγαστικών δανείων έως 99 χρόνια

5. ενίσχυση του εξωδικαστικού θεσμού έτσι ώστε να μην φτάνουν οι δανειολήπτες στο Ειρηνοδικείο για να επιλύουν τις διαφορές τους με τα πιστωτικά Ιδρύματα

6. επέκταση του νόμου σε όσους δανειοδοτήθηκαν από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, σε όσους έχουν την ιδιότητα του αυτοαπασχολούμενου ή όποια άλλη εμπορική ιδιότητα η οποία τους υποχρεώνει να καταφεύγουν στον πτωχευτικό νόμο (μικροκαταστηματάρχες, λογιστές, ταξιτζήδες, μικροπωλητές κ.α)

7. προστασία της κύριας κατοικίας από πλειστηριασμούς , κατοχύρωση ακατάσχετου λογαριασμού μέχρι 2.500 ευρώ

8. παράταση αναστολής πλειστηριασμών και πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης

9. Αλλαγές στο νομικό πλαίσιο του Τειρεσία και του ΤΕΠΜΕ. Συρρίκνωση των χρονικών ορίων παραμονής στον Τειρεσία.

10. Βελτίωση και υποχρεωτική εφαρμογή της παραγράφου 6 άρθρου 58 του νόμου 4075 όπου το Δημόσιο αναλαμβάνει την διαχείριση των δανείων με εγγυήσεις του Δημοσίου.

11. Υιοθέτηση του ισπανικού μοντέλου της λογικής leasing, κατά το οποίο, το δάνειο μετατρέπεται σε μακροχρόνια μίσθωση και το ακίνητο περνάει στην κατοχή της τράπεζας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook