Το πρώτο «ναι» για την υλοποίηση ενός δύσκολου εγχειρήματος, που σκοπό έχει την συνύπαρξη κάτω από κοινή σκέπη των μεγαλύτερων συνδικαλιστικών οργανώσεων της χώρας, συμφώνησαν χθες, Πέμπτη 4 Οκτωβρίου, σε σύσκεψη στο ξενοδοχείο Stanley εκπρόσωποι της ΓΕΣΑΣΕ, του Πανελλήνιου Συντονιστικού Οργάνου, του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), των Αυθόρμητων Κινήσεων Αγροτών, Νέων Αγροτών από την Κρήτη και άλλων περιοχών και των αγροτών από την Κρήτη οι οποίοι την ίδια ώρα χθες, διαδήλωναν στο Ηράκλειο.

Η προσπάθεια αυτή κυοφορείται εδώ και αρκετούς μήνες ωστόσο η χθεσινή συνάντηση αποτέλεσε την πρώτη ουσιαστική συμφωνία αφού εκτός των άλλων αποφασίστηκε η δημιουργία μια επταμελούς επιτροπής που θα εκπροσωπεί από εδώ και στο εξής την «Πρωτοβουλία» (έτσι αποκαλούν τουλάχιστον προς το παρόν την νέα αυτή προσπάθεια τα μέλη της). Σίγουρα, ο δρόμος είναι μακρύς και τα προβλήματα που θα παρουσιαστούν πολλά μέχρι την θεσμοθέτησή της ωστόσο όπως μας αναφέρουν άνθρωποι που συμμετέχουν στην προσπάθεια η αρχή είναι το ήμισυ του παντός.

Ο ΑγροΤύπος λίγες ώρες μετά την συνάντηση των αγροτών και κτηνοτρόφων στο ξενοδοχείο Stanley επικοινώνησε με τους εκπροσώπους των φορέων που συμμετείχαν στην σύσκεψη προκειμένου να καταγράψει τις γνώμες τους. Στην συνάντηση συμμετείχαν συνολικά 20 άτομα οι οποίοι εκπροσώπησαν την ΓΕΣΑΣΕ, το Πανελλήνιο Συντονιστικό Όργανο (Γκόντιας, Παναγής κ.α.) εκπρόσωποι του ΣΕΚ (Πεβερέτος, Βαγιόπουλος), ΠΕΚ (Γκρίνιας, Αργυράκου), Αυθόρμητες Κινήσεις Αγροτών (Βρανάς, Χαλκίδης), εκπρόσωποι των Νέων Αγροτών από την Κρήτη και άλλες περιοχές, εκπρόσωποι του μπλοκ των Κρητικών αγροτών οι οποίοι την ίδια ώρα διαδήλωναν στο Ηράκλειο.

ΓΕΣΑΣΕ

Ο πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ, κ. Θεόδωρος Παπακωνσταντίνου μας αναφέρει: «Αποφασίστηκε από τους συμμετέχοντες η «Πρωτοβουλία» για την ενοποίηση και την ανασυγκρότηση του αγροτικού συνδικαλιστικού χώρου να κινηθεί αρχικά σαν μια ενιαία άτυπη Οργάνωση η οποία θα οργανώσει το χώρο».
Και πρόσθεσε: «Η οργάνωση είναι προπομπός της θεσμικής οργάνωσης που θα ακολουθήσει. Νιώθω πολύ υπερήφανος για αυτή την συμφωνία. Θα μπορούσε να συμμετάσχει και η ΣΥΔΑΣΕ σε αυτό το εγχείρημα αλλά πριν από μερικές ημέρες σταμάτησε την λειτουργία της. Θα υπάρχει 7μελής γραμματεία η οποία θα εκπροσωπεί το όργανο αυτό. Είμαστε ανοιχτοί σε οποιονδήποτε θέλει να ενταχθεί σε αυτό το σχήμα».

ΣΕΚ

Από την πλευρά του ο κ. Παναγιώτης Πεβερέτος, Πρόεδρος του ΣΕΚ δήλωσε: «Ορίστηκε μια Ομάδα, μια γραμματεία θα έλεγα, η οποία ανέλαβε την πρωτοβουλία να προχωρήσει σε μια διακήρυξη. Υπάρχει μια προσπάθεια για ανανέωση του συνδικαλιστικού κινήματος».

Αυθόρμητη Κίνηση Αγροτών

Για μια προσπάθεια που θα δυναμώσει την φωνή των αγροτών κάνει λόγο στον ΑγροΤύπο ο κ. Αναστάσιος Χαλκίδης, εκπρόσωπος της Αυθόρμητης Κίνησης Αγροτών Ημαθίας: «Θέλουμε όλοι να γίνουμε ένα ώστε να έχουμε δυνατή φωνή και να μπορούμε να διεκδικούμε τα δίκαια δικαιώματά μας. Διαφωνίες δεν ακούστηκαν. Συμφωνήσαμε με μια φωνή. Αν κάποιος διαφωνήσει σε αυτό σημαίνει ότι μάλλον σκέφτεται διαφορετικά. Επίσης είμαστε ανοιχτοί να συμμετάσχουν και άλλοι. Θέλουμε όλους τους αγρότες. Σε αυτή την νέα οργάνωση χωράμε όλοι».

Πανελλήνιο Συντονιστικό Όργανο

Την ανάγκη να προχωρήσει ο νόμος 4015 επισημαίνει ο κ. Χρήστος Γκόντιας, από το Πανελλήνιο Συντονιστικό Όργανο των Αγροτών: «Συμφωνήθηκε να δημιουργηθεί μια επιτροπή, η οποία θα εκπροσωπήσει συνολικά όλες τις Οργανώσεις. Αρχικά η επιτροπή θα είναι 7μελής αλλά στην συνέχεια θα αποτελείται από δύο άτομα από κάθε νομό. Η προσπάθεια αυτή δεν μπορεί να ολοκληρωθεί από την μια ημέρα στην άλλη αφού θα πρέπει να είναι σύννομοι όλοι οι σύλλογοι με τον νόμο 4015. Είναι μια πρωτοβουλία που θα εκπροσωπήσει όλο τον αγροτικό και κτηνοτροφικό χώρο.

ΠΕΚ

Τέλος ο κ. Δημήτρης Καμπούρης πρόεδρος ΠΕΚ ενώ συμφωνεί με μια ενιαία εκπροσώπηση αγροτών και κτηνοτρόφων από ένα ενιαίο συνδικαλιστικό όργανο θέτει κάποιες προϋποθέσεις με δηλώσεις του στον ΑγροΤύπο: «Ως προαπαιτούμενο βάζουμε την κλαδική εκπροσώπηση και την αναγνώριση της ΠΕΚ ως δευτεροβάθμιο όργανο. Αυτό που χτίσαμε με αγώνες θέλουμε να αναγνωριστεί νομοθετικά. Αν ικανοποιηθεί αυτό μας το αίτημα είμαστε σύμφωνοι διότι υπάρχει η αναγκαιότητα ύπαρξης ενός τριτοβάθμιου οργάνου εκπροσώπησης των αγροτών και κτηνοτρόφων. Πρέπει όμως να υπάρξει ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο διότι με τον υπάρχοντα νόμο δεν μπορεί να γίνει τίποτα».

agrotypos.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook